Politica

Deputatul PNL Radu Zlati acuză PSD că vrea să controleze concursurile pentru directorii de școli pentru avantaje electorale

Scris de 191

Ziar de Cluj le-a solicitat opinia senatorilor, deputaților clujeni și aleșilor locali (membri ai Comisiei de Învățământ din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca), referitor la propunerea Ecaterinei Andronescu de a se amâna concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli, concursuri care nu au mai fost organizate din anul 2008, conducătorii unităților de învățământ fiind numiți, în tot acest interval, prin delegație, de către inspectoratele școlare, pe perioade de câte un an.

Actualul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, la începutul acestui an şcolar, că „după 10 ani de intruziune politică în şcoală este momentul pentru reprofesionalizarea managementului școlar”. Însă, un aliniat nou la articolul 257 din Legea Educației, introdus ca amendament de Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de fostul ministru PSD al Educației, Ecaterina Andronescu, prevede faptul că „concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, până la începutul noului an școlar”, ceea ce ar însemna ca funcțiile de director să fie ocupate prin concurs abia în vara anului 2017, și nu în această toamnă, așa cum propune ministrul Educației.

I-am întrebat pe aleșii clujenilor cum comentează acest amendament, care amână concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli, care consideră că este motivația pentru care a fost introdus acest amendament de către Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de către Ecaterina Andronescu, și dacă consideră că prin acest amendament școlile vor continua să fie aservite factorului politic local.

Deputatul PNL Radu Zlati acuză PSD că vrea să controleze concursurile pentru directorii de școli pentru avantaje electorale

Primul care a răspuns solicitării Ziar de Cluj a fost Radu Zlati, deputat PNL ales în Colegiul 5 – Camera Deputaților, județul Cluj, fost profesor și director în învățământul preuniversitar:

„Evident că intenția Ecaterinei Andronescu (și prin extensie a PSD) este ca partidul domniei sale să controleze concursul, în ipoteza (plauzibilă) a unui rezultat bun al PSD la alegerile parlamentare și deci a formării unei alianțe guvernamentale în jurul PSD.

Totul concură la aceasta: (a) faptul că PSD, care a condus Ministerul Educației Naționale, direct sau prin interpuși, în perioada 2012-2015, nu a organizat concursuri, ci a numit directori agreați de către cei aflați la conducere în acel moment (procedura de concurs, conform Legii 1/2011 împiedică dominația totală a guvernanților asupra concursurilor organizate), (b) modul în care a fost introdus amendamentul (într-un proiect legislativ care nu era în legătură directă cu concursurile), (c) frauda comisă prin falsificarea unei semnături. 

Nu uitați, în anumite medii socio-culturale (zone rurale sau orașele mici) directorii de școli au încă, din păcate, un important rol electoral: atât prin influența lor asupra cadrelor didactice (acestea, la rândul lor, vectori de imagine importanți în comunitate), cât și asupra părinților. 

PNL a avut în 2015 o propunere prin care se urmărea depolitizarea totală a funcțiilor administrative și de control din învățământul preuniversitar, dar din păcate propunerea noastră a fost respinsă de majoritatea PSD-UNPR-ALDE. Încercarea PSD de a proroga concursurile (nu le place, pesediștilor, ca aceste concursuri să fie organizate de un guvern apolitic!) merge pe linia respingerii propunerii PNL din 2015: dorința de a păstra caracterul politic al conducerilor din învățământul preuniversitar.”

Ministrul Educației a anunțat astăzi că concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori vor continua

Ministrul Educaţiei a anunţat astăzi că toate etapele concursului pentru ocuparea funcţiilor de directori de unităţi de învăţământ vor continua:

„Ministerul Educaţiei s-a angajat să organizeze acest concurs public pentru funcţiile de directori ai şcolilor din România şi vreau să vă anunţăm că nu ne vom opri. Iniţiativa de la Senatul României, de a se introduce ad-hoc un paragraf în lege în aşa fel încât acest concurs să fie amânat până în vara anului viitor mi se pare, de fapt, o continuare a unei politici de condiţionare a şcolilor din România şi de subordonare a acestor şcoli unor interese de partide”, a declarat ministrul Mircea Dumitru.

La nivelul județului Cluj vor fi scoase la concurs posturile de director (în unele cazuri şi cele de director adjunct) în toate cele 216 instituții de învățământ cu personalitate juridică din judeţ.

Foto: transildania.wordpress.comULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  MITOCĂNII CTP: Ziar de Cluj îi invita pe Boc şi Neag să utilizeze dimineaţa transportul în comun pe liniile „de rang doi”, să îngheţe cu alegătorii
 • Acum 4 hours In vizor
  ÎNCÂRLÂNDÂCURI “UNIVERSITARE”: Lucian Bode și-a publicat cartea la o editură clujeană folosită de pușcăriași la reducerea pedepselor
 • Acum 5 hours In vizor
  UN ŞUT ÎN FUND, UN PAS ÎN FAŢĂ: Alin Tişe s-a activat să apere interesele clujenilor. “I-am spus premierului că dacă nu ține cont de proiectele noastre, o să fac ce am făcut cu Ludovic Orban, îi voi cere demisia în fiecare zi”
 • Acum 5 hours Justitie
  JUSTIŢIA MERGE MAI DEPARTE: Polițistul din Cluj acuzat că a violat o tânără ar putea fi eliberat. Judecătorii au respins prelungirea arestului preventiv
 • Acum 18 hours Justitie
  JUSTIȚIE DE DRAGUL PENSIEI SPECIALE: Delia Purice, de la Curtea de Apel Cluj, se cere în pensie
 • Acum 18 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre mandatele președintelui Iohannis: ”Au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune, discuții politice și a unor decizii”
 • Acum 19 hours Rautacisme
  Sabin Sarmas – dusmanul Clujului. A muscat mana lui Boc si s-a dat cu securistii de la STS, inclusiv in problema cloud-ului!
 • Acum 22 hours In vizor
  PÂNĂ CÂND OSĂ NE MAI MINTĂ BOC, CA PE ULTIMII OAMENI? Criza gunoaielor pândește din umbră: Supercom n-a primit încă ordinul de începere a contractului pentru că nu îndeplinește obligațiile asumate
 • Acum 22 hours Eveniment
  TÂLHAR LA 27 de ani: A fost arestat preventiv după ce a agresat o femeie de 96 de ani şi i-a furat trei tablouri. A fost recuperat unul dintre tablouri
 • Acum 1 day Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 1 day Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
 • Acum 1 day In vizor
  70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet și 10 zile de la smulgerea din soclu a statuii sale de către ”doreii” angajați de Boc să ”reabiliteze” zona. Tot o ucidere. A memoriei
 • Acum 2 days Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE