In vizor

Deputatul Emanuel Ungureanu se implică în problema hranei din spitale: „Din păcate, ca țară, suntem într-o situație dramatică!”

Scris de 250

Pacienții din mai multe spitale din Cluj se plâng că, în ziua internării, nu primesc nimic de mâncare! Problema a fost semnalată public de către deputatul Emanuel Ungureanu care își propune să efectueze toate demersurile necesare pentru rezolvarea problemei hranei din spitalele românești și, în speță, din cele clujene.

Principala cauză a acestei deficiențe (mâncarea de slabă calitate, insuficientă sau chiar inexistentă în prima zi de internare) este reprezentată, conform deputatului Ungureanu, de birocrația neremediată de către managerii spitalelor, care nu se apleacă cu un real interes asupra acestei boli a instituțiilor spitalicești pe care le conduc. 

Emanuel Ungureanu a explicat, pentru Ziar de Cluj, problema stringentă a hranei din spitale:

„Cunosc foarte clar realitatea din teritoriu, nu am niciun dubiu. Din păcate, suntem într-o situație dramatică ca țară. În clipa în care un pacient se internează într-unul din spitalele din România, în ziua internării nu primește mâncare decât dacă există bunăvoință la bucătărie sau dacă există o mai bună organizare. În foarte multe locuri, în foarte multe spitale din Cluj, un pacient, indiferent de suferința pe care o are, nu primește mâncare în ziua internării.

Ce este cumplit este că nu același lucru se întâmplă în penitenciar! Dacă sunați la oricare penitenciar din România, veți constata că, în prima zi în care un deținut este încarcerat, primește mâncare! Deci, situația celor din închisori, din acest punct de vedere, este mai bună decât a bolnavilor.”

Deputatul Emanuel Ungureanu a lămurit, pentru Ziar de Cluj, care sunt cauzele acestei grave probleme:

Cauzele sunt de ordin birocratic. Unii invocă cardul, alții invocă ziua în care s-a deschis foaia, Casa dă vina pe spital, spitalul pe Casă și, bineînțeles că, atunci când fac porțiile de pe o zi pe alta, managerul spune că nu are cum să anticipeze câte internări vor fi. 

În mod cert, în afară de niște urgențe extraordinare, se poate ști foarte clar (pentru că oamenii vin pe baza unor programări) ce internări sunt în fiecare zi. Deci este o problemă de delăsare, de lipsă de bun-simț, de cinism, de ticăloșie din partea unor manageri incompetenți care au fost puși pe criterii politice, nu pe criterii de merit sau de capacitate managerială demonstrată!

Problema este că nu se vrea și problema este nu doar la faptul că este sau nu mâncare. Se deschide un subiect foarte delicat: calitatea mâncării, cantitatea și suma care se alocă. Aproximativ 10 lei pe zi este hrana pentru un pacient, România are cea mai proastă finanțare din Uniunea Europeană, din toată Europa. Deci situația nu este legată doar de management, ci și de finanțare. Însă, faptul că vine o persoană și este internată la prânz… este cazul unui copil care face dializă și care mi-a spus acest lucru, s-a internat după ora 1, la Clinica Pediatrie II, și i s-a spus foarte clar că nu are porție la bucătărie!

Este o problemă veche, am așteptat un moment în care să scanez spitalele Clujului, să strâng mai multe mărturii de la pacienți pentru că, din păcate, eu nu am încredere în rapoartele pe care le dau nici managerii, nici DSP-ul! Acolo sunt oameni puși politic și trebuie, efectiv, să fac munca unui jurnalist și să mă duc în fiecare spital, să întreb care este situația și să spun apoi public ceea ce am găsit.

Deci, vă dau mai multe spitale din Cluj unde se întâmplă acest lucru. Spitalul Județean Cluj, în mai multe clinici: Clinica Pediatrie II, Spitalul de Copii și la Pediatrie I, Clinica de Dermatologie, Spitalul Militar, Ginecologie I. Deci v-am dat exemple din foarte multe zone, ca să vedeți că nu este o situație particulară la Institutul Oncologic, care a apărut vineri, din probleme de ordin organizatoric. 

Ce este cumplit e că unor pacienți care vin cu probleme foarte grave de sănătate, cu cancer, li se spune nu doar că nu există mâncare în ziua internării, ci li se comunică și că fondurile sunt insuficiente și se subțiază și supa și piureul sau, în loc de două bucăți de carne mici, văd în farfurie doar o bucățică mică de carne.

De fapt, majoritatea românilor, când merg la spital – este un lucru știut – nu mănâncă din mâncarea de la spital, ci foarte mulți dintre ei merg cu rude, cu neamuri, își cumpără, unii vin cu cearșaful după ei! Este un lucru știut cu care, din păcate, într-un fel, ne-am obișnuit, ne-am resemnat!”

Emanuel Ungureanu a precizat pentru Ziar de Cluj care sunt demersurile pe care intenționează să le efectueze, în calitate de deputat, pentru rezolvarea problemei hranei din spitalele românești și, în speță, din cele clujene:

„În primul rând, o să cer un raport din partea DSP-ului, care este situația pe Cluj cu această chestiune. Voi avea discuții cu managerii spitalelor, voi avea o discuție cu ministrul Sănătății pe această temă, cu cei de la Casa de Asigurări, ca să găsim o formulă de bun-simț ca pacientul care vine într-un spital, în ziua în care este internat, să beneficieze de mâncare! Un lucru absolut banal, strigător la cer! În orice țară civilizată nu veți găsi un asemenea haos și nu veți găsi o asemenea problemă! Deci, pur și simplu este o chestiune birocratică, una care trebuie rezolvată de către birocrați!”ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 5 hours Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
 • Acum 6 hours Politica
  Președintele tuturor românilor, indiferent de sex, religie, etnie, Klaus Iohannis, face recepție la Cotroceni, de Ziua României, ca pe tarlaua lui. Liderii UDMR, USR și AUR nu au fost invitați
 • Acum 7 hours Politica
  Liberalii vor comasarea alegerilor ca să le numească tot Iohannis premierul. PSD se opune
 • Acum 8 hours In vizor
  După ce li s-a bătut obrazul de către clujeni și mass media și li s-a atras atenția că, de 5000 de lei pe lună redevență, nu sunt stăpânii Pieței Universității și nu ei decid cine ”se integrează în peisaj”, organizatorii Târgului de Crăciun a reprimit Asociația NUCA în spațiul public
 • Acum 22 hours Politica
  CINE NU SARE, NU VREA SCHIMBARE! Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024
 • Acum 1 day In vizor
  De Sfântul Andrei, primarul Boc a mințit în față națiunea și SEAP-ul, spunând că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor” pentru Metrou
 • Acum 1 day Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 1 day Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 1 day Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 2 days Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 2 days PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE