Politica

Deputatii au respins introducerea votului prin corespondenta. Penelistii s-au sucit: "Se putea frauda votul!"

Scris de 630

Camera Deputatilor a respins, astazi, proiectul privind introducerea votului prin corespondenta pentru alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate. Dupa ce in campania electorala cereau vehement introducerea votului prin corespondent, astazi, penelistii au fost primii care au respins proiectul. Deputatul clujean Adrian Oros spune ca a fost nevoie de aceasta respingere, pentru ca “se putea frauda votul”.

Initiativa legislativa a fost respinsa cu 203 voturi, fiind inregistrate de asemenea 84 de abtineri si 8 voturi impotriva. Camera Deputatilor este for decizional cu acest proiect, Senatul respingandu-l anterior.

“Noi am votat respingerea pentru ca in cele doua comisii de specialitate s-a constatat ca, din punctul de vedere al sigurantei procesului de votare, proiectul nu oferea garantii. Nu aveam certitudinea ca alte persoane nu voteaza pentru diverse persoane. Proiectul acesta nu oferea garantii suficiente ca votul respectiv a fost facut de peroana indreptatita. Era imperfect, mai mult o declaratie de intentie”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, deputatul PNL.

Penelistii promit un proiect mai sigur
 
Daca proiectul initiat de deputatii PMP Eugen Tomac, Mihaela Stoica, Valerian Vreme si Clement Negrut a fost apreciat, de catre comisiile de administratie si juridica, ca prezentand vulnerabilitati semnificative din punctul de vedere al sigurantei procesului de votare, penelistii promit un alt proiect, mai sigur, care sa introduca votul prin corespondenta in cazul alegerilor parlamentare, prezidentiale si europarlamentare.

“Exista un alt proiect in PNL la care se lucreaza in prezent. In cazul acestuia, nu vor exista vulnerabilitatti si noi speram ca proiectul de lege va trece la inceputul lunii februarie”, a mai spus Adrian Oros.  

Deputatul clujean Steluta Cataniciu da un alt pronostic pentru legea votului prin corespondenta: vara lui 2015.

“E o lege prea imporanta ca sa fie aprobata in graba, din doritia de afirmare a unui parlamentar care a copt-o pe genunchi. Pana in vara lui 2015 se va gasi o solutie pentru exprimarea votului romanilor din strainatate”, a declarat aceasta pentru Ziar de Cluj.

Desi face parte din acelasi partid, deputatul Elena Uioreanu e de parere ca proiectul votului prin corespondenta trebuia sa fie aprobat.

“Nu asta ne-am dorit, ci asta a reiesit. E nevoiede votul prin corespondenta. Din pacate, probabil, cineva nu doreste sa-si puna numele pe legea asta, dar e o lege pentru toti care locuiesc in afara granitelor si nu cred ca era cazul sa o respingem. Eu sunt colega cu domnul Tomac, care a lucrat ani de zile la legea asta”, a declarat Elena Uioreanu.

Deputatul PSD Aurelia Cristea spune ca sustine o astfel de initiativa legislativa, dar nu in aceasta forma.

“In primul rand, eu sustin o astfel de lege, insa nu in aceasta varianta. Nu am fost prezenta la sedinta de astazi a Camerei Deputatilor, insa va pot spune ca acest proiect al domnului Tomac nu este complet, atat din punctul de vedere al sigurantei procesului de vot, cat si al specificitatiilor – adica trebuie definit diferit in functie de scrutin, asa cum se intampla in toate tarile Uniunii Europene. Nu poti avea acelasi tip de vot prin corespondenta pentru prezidentiale, ca si pentru locale sau pentru parlamentare. Din cate am inteles, saptamana viitoare va fi convocata comisia pentru modificarea legii electorale si se va urgenta gasirea unei forme corecte si complete a acesteia”, a declarat Aurelia Cristea.

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat, in 19 noiembrie, ca votul prin corespondenta pentru prezidentiale va fi discutat peste cinci ani, cand va fi viitorul scrutin, aratand ca in acest moment prioritara este elaborarea unei legi pentru alegerile parlamentare care sa includa acest tip de vot.

La alegerile prezidentiale, mii de romani din diaspora au fost impiedicati sa isi exercite votul.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 mins Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 4 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 4 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 4 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 6 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 6 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 7 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 8 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 9 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 18 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 23 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 1 day PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE