Politica

Deputatii au respins introducerea votului prin corespondenta. Penelistii s-au sucit: "Se putea frauda votul!"

Camera Deputatilor a respins, astazi, proiectul privind introducerea votului prin corespondenta pentru alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate. Dupa ce in campania electorala cereau vehement introducerea votului prin corespondent, astazi, penelistii au fost primii care au respins proiectul. Deputatul clujean Adrian Oros spune ca a fost nevoie de aceasta respingere, pentru ca “se putea frauda votul”.

Initiativa legislativa a fost respinsa cu 203 voturi, fiind inregistrate de asemenea 84 de abtineri si 8 voturi impotriva. Camera Deputatilor este for decizional cu acest proiect, Senatul respingandu-l anterior.

“Noi am votat respingerea pentru ca in cele doua comisii de specialitate s-a constatat ca, din punctul de vedere al sigurantei procesului de votare, proiectul nu oferea garantii. Nu aveam certitudinea ca alte persoane nu voteaza pentru diverse persoane. Proiectul acesta nu oferea garantii suficiente ca votul respectiv a fost facut de peroana indreptatita. Era imperfect, mai mult o declaratie de intentie”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, deputatul PNL.

Penelistii promit un proiect mai sigur
 
Daca proiectul initiat de deputatii PMP Eugen Tomac, Mihaela Stoica, Valerian Vreme si Clement Negrut a fost apreciat, de catre comisiile de administratie si juridica, ca prezentand vulnerabilitati semnificative din punctul de vedere al sigurantei procesului de votare, penelistii promit un alt proiect, mai sigur, care sa introduca votul prin corespondenta in cazul alegerilor parlamentare, prezidentiale si europarlamentare.

“Exista un alt proiect in PNL la care se lucreaza in prezent. In cazul acestuia, nu vor exista vulnerabilitatti si noi speram ca proiectul de lege va trece la inceputul lunii februarie”, a mai spus Adrian Oros.  

Deputatul clujean Steluta Cataniciu da un alt pronostic pentru legea votului prin corespondenta: vara lui 2015.

„E o lege prea imporanta ca sa fie aprobata in graba, din doritia de afirmare a unui parlamentar care a copt-o pe genunchi. Pana in vara lui 2015 se va gasi o solutie pentru exprimarea votului romanilor din strainatate”, a declarat aceasta pentru Ziar de Cluj.

Desi face parte din acelasi partid, deputatul Elena Uioreanu e de parere ca proiectul votului prin corespondenta trebuia sa fie aprobat.

„Nu asta ne-am dorit, ci asta a reiesit. E nevoiede votul prin corespondenta. Din pacate, probabil, cineva nu doreste sa-si puna numele pe legea asta, dar e o lege pentru toti care locuiesc in afara granitelor si nu cred ca era cazul sa o respingem. Eu sunt colega cu domnul Tomac, care a lucrat ani de zile la legea asta”, a declarat Elena Uioreanu.

Deputatul PSD Aurelia Cristea spune ca sustine o astfel de initiativa legislativa, dar nu in aceasta forma.

„In primul rand, eu sustin o astfel de lege, insa nu in aceasta varianta. Nu am fost prezenta la sedinta de astazi a Camerei Deputatilor, insa va pot spune ca acest proiect al domnului Tomac nu este complet, atat din punctul de vedere al sigurantei procesului de vot, cat si al specificitatiilor – adica trebuie definit diferit in functie de scrutin, asa cum se intampla in toate tarile Uniunii Europene. Nu poti avea acelasi tip de vot prin corespondenta pentru prezidentiale, ca si pentru locale sau pentru parlamentare. Din cate am inteles, saptamana viitoare va fi convocata comisia pentru modificarea legii electorale si se va urgenta gasirea unei forme corecte si complete a acesteia”, a declarat Aurelia Cristea.

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat, in 19 noiembrie, ca votul prin corespondenta pentru prezidentiale va fi discutat peste cinci ani, cand va fi viitorul scrutin, aratand ca in acest moment prioritara este elaborarea unei legi pentru alegerile parlamentare care sa includa acest tip de vot.

La alegerile prezidentiale, mii de romani din diaspora au fost impiedicati sa isi exercite votul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *