Sanatate

Depresia, boala care ucide sufletul

Depresia e ucigasul sufletului!Asa sintetizeaza medicina chineza concluzia legata de starea depresiva a unui om. Aparatele moderne de biorezonanta care masoara si analizeaza vibratiile tesuturilor vii arata ca sufletul pacientului depresiv este in stare dificila si ca el necesita urgent terapii adecvate.

Un om deprimat prezinta dezechilibre ale energiei in ficat, in inima si in rinichi. Depresia insoteste in dese cazuri bolile cardiovasculare si cancerul, dar poate genera si reactii care duc la lipsa de mobilitate, de acuitate vizuala si de memorie. Cea mai nefavorabila “combinatie” este cea dintre depresie si diabet.

Cel putin doua milioane de romani sufera de depresie, dar statisticile sustin ca este posibil ca numarul pacientilor sa se apropie chiar de 18 % din populatia tarii. Cei mai multi dintre ei au intre 25 si 54 de ani, iar cele mai vulnerabile sunt femeile. Specialistii in psihiatrie cred ca tinerii ajung sa sufere de depresie din cauza lipsei de perspectiva, iar persoanele mai in varsta, ca urmare a nesigurantei zilei de maine. De medicamentele de ultima generatie nu beneficiaza in Romania decat 3% din depresivi. Toate statisticile internationale arata ca prin anii 2020, depresia va fi principala cauza de mortalitate.

Depresia este starea de tristete permanenta datorata in principal unei tulburari de afectivitate. Totul este simtit, trait si vazut sub impresia unui profund pesimism care face ca bolnavul sa se gandeasca numai la lucruri rele, la nenorociri, la catastrofe, la neimpliniri etc. Unul din cele mai mari pericole este impulsul spre sinucidere, urmare a autoacuzarii sau autoinvinovatirii, considerentul de a trai in continuare fiind socotit ca inutil. Depresia se poate trata numai sub controlul si avizul medicului specialist (psihiatru).

Cum se recunoaste o depresie?

Depresia este o stare psihica alterata, caracterizata printr-o scadere a tonusului in activitatea psihica si fizica, insotita de o dispozitie sufleteasca astenica, de tristete exagerata, deprimare, oboseala si anxietate. Aceasta afectiune poate aparea ca o reactie fireasca la situatii dificile din viata: decese, divorturi, insuccese profesionale, pierderea locului de munca, lipsa mijloacelor materiale de vietuire etc. sau in urma unei munci stresante ori a unei alimentatii defectuoase.

Este o stare care se poate instala lent, fara ca cel aflat in cauza sa-si dea seama de natura afectiunii si care schimba in mod drastic comportamentul uman, ajungandu-se pana la incapacitatea de adaptare la conditiile de mediu.

Medicii americani, in “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders” – DSM (Manualul statistic de diagnostic al tulburarilor mentale), au stabilit semnalele tipice care prefateaza aparitia starii de depresie. Iata-le:

1.    O privire trista.
2.    Diminuarea semnificativa a interesului sau a placerii pentru anumite activitati cotidiene.
3.    Pierderea sau cresterea in greutate cu mai mult de 5% intr-o luna.
4.    Insomnie sau somn prelungit.
5.    Agitatie sau lentoare comportamentala.
6.    Oboseala ori pierderea energiei.
7.    Stare de nemultumire, sentimente de culpabilitate excesive, suspiciune.
8.    Scaderea randamentului intelectual, a puterii de concentrare.
9.    Ganduri despre moarte sau idei suicide.

Un pacient este recunoscut a fi depresiv, cand prezinta mai mult de cinci din cele noua simptome, in fiecare zi, pe o durata mai mare de doua saptamani. Punctele 1 si 2 trebuie sa fie in mod obligatoriu prezente. Fiecare simptom in parte are o relevanta banala, durata si concomitenta lor conducand spre diagnosticul de depresie.

Tipuri de depresie

Depresia reactiva este cel mai obisnuit tip de depresie. Aceasta este declansata de un eveniment traumatic, dificil sau stresant al vietii. Persoanele afecatate se simt rau, nervoase, anxioase sau chiar furioase. Acest tip de depresie mai poate aparea dupa o perioada prelungita de stres. Cauzele variaza de la o persoana la alta si apar de la schimbarea locuintei sau de la pierderea unui parinte pana la incapacitatea de a realiza ceva (un proiect) o lunga perioada de timp, o pierdere grea sau un divort.

Depresia endogena este cauzata de un dezechilibru al reactiilor chimice ale creierului si apare cel mai adesea din cauza problemelor legate de familie.

Depresia maniaca. In afara sentimentului de nefericire, care o urmareste tot timpul, persoana afectata experimenteaza o crestere exagerata de energie si stari de exaltare, urmate de scaderi bruste si de disperare cumplita. Aceste urcusuri si coborasuri de stare pot dura chiar cateva luni si pot afecta cel putin o persona dintr-o suta. Persoanele afectate de depresia maniaca pot suferi si de deziluzii si halucinatii – vad si aud lucruri care nu exista. De acest tip de depresie sufera adolescentii si tinerii pana la 20 de ani. Cauza poate fi un amestec de factori fizici si de ambient. Nu s-a confirmat ca ar exista vreo legatura cu o determinare genetica.

Cum sa va ajutati singuri

O stare de spirit pozitiva inseamna, inainte de toate, o buna igiena a vietii si un antidot care va scapa de starile deprimante. Aceste sfaturi simple va vor ajuta sa treceti peste perioadele dificile din viata dvs. cotidiana:

–    Expuneti-va organismul la cat mai multa lumina! Chiar si atunci cand afara este innorat, iesiti din casa pentru 30 de minute si, odata cu primele raze de soare, incercati sa petreceti cat mai mult timp in aer liber. In paralel, luminati-va interiorul casei; seara aprindeti lumanari parfumate sau folositi uleiuri esentiale (de lamaie sau portocale) care au si o actiune tonica. Mergeti in concedii, la munte si la mare. Miscarea in aer liber si soarele va incarca bateriile de energie si va mentine dorinta de viata.

–    Faceti miscare! Sportul (jogging-ul, ciclismul, dansul, natatia, exercitiile aerobice, yoga…) este un bun mijloc de a va ridica moralul, deoarece miscarea declanseaza secretia endorfinelor din creier; un fel de “morfina naturala”, aceste substante produc o senzatie de euforie care se prelungeste si dupa efort.

–    Dormiti suficient! Mergeti la culcare de indata ce simtiti ca somnul va prinde in mreje, dar nu mai tarziu de ora 11-12 noaptea, daca vreti sa va odihniti cu adevarat. Hormonul de crestere, care permite corpului sa-si repare leziunile celulare, lucreaza la capacitatea sa maxima dupa miezul noptii. Inainte de culcare evitati cinele tarzii, abundente sau stropite cu alcool. Riscati sa aveti un somn agitat.

–    Practicati shiatsu! In limba japoneza “shiatsu” inseamna “presiunea degetelor” si aceasta practica permite reechilibrarea energiilor, adica ameliorarea starii de spirit prin eliberarea emotiilor negative care stau la originea contractiilor si a diverselor pozitii inestetice ale corpului. Masajul este recomandat femeilor active si deprimate care simt nevoia de a fi rasfatate. Aceasta tehnica orientala ofera o relaxare totala; atunci cand sunteti deprimati va lipseste tonusul, iar shiatsu va reda aceasta energie.

–    Rasfatati-va! Faceti-va timp sa mergeti o data pe saptamana la masaj. Programati-va la coafor pentru o noua tunsoare sau pentru a va schimba culoarea parului. Cand sunteti deprimati sau coplesiti de activitati, trebuie sa acceptati sa va oferiti o mica bucurie sau placere, un timp in care sa faceti tot ce va doriti cu ardoare. Ocupati-va cat mai mult de sinele dvs., spiritual si fizic: lecturati o carte, vizionati un spectacol, cumparati-va haine care sa va puna in valoare, practicati un hobby etc.

–    Socializati, vorbiti si radeti! Continuati sa va intalniti cu prietenii vechi, invitandu-i la o plimbare sau la o cina; faceti cunostiinta cu oameni noi, de generatii diferite. Vorbiti la telefon sau pe Mess cu ei, impartasindu-va reciproc micile probleme cotidiene. Va veti destinde! Discutati permanent si cu partenerii de cuplu (sotul / sotia) despre ceea ce va framanta la un moment dat, sfatuindu-va cu ei in momente dificile. Exprimati-va emotiile, radeti si fiti veseli, nu luati in seama toate problemele din jur care nu va apartin.

–    Faceti dragoste! Tandrete, mangaieri, sarutari… si chiar mai mult. Toate acestea sunt benefice pentru starea dvs. sufleteasca. In timpul orgasmului, endorfinele inunda creierul, generand o stare de beatiutudine. Dragostea va mentine tineri, optimisti si sanatosi!…

Nu uitati un singur lucru: “Ocupati-va de voi!”, pentru ca nimeni din jur nu o va face mai bine decat dvs.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *