Reportaj

Depourile de tramvaie și troleibuze, mai bătrâne decât Avram Iancu. Boc vrea să cheltuie 300 milioane euro pentru metrou – FOTO & VIDEO

Scris de 532

Depourile Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca au rămas împietrite în anii regimului comunist. Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele moderne trag la capăt de linie în secții învechite, împrejmuite cu garduri degradate. Nimic nu s-a schimbat în ultimii 30 de ani, în afara flotei de mijloace de transport în comun. Conducerea Primăriei nu ratează nicio ocazie să spună public că s-au investit bani mulți în transportul public, dar primarul Emil Boc nu a spus nimic niciodată despre depourile relicve ale vremurilor de tristă amintire.

O echipă Ziar de Cluj și NCN a vizitat, astăzi, depourile CTP Cluj-Napoca din oraș. Cel mai rău arată cele de pe bulevardul Muncii (secția de tramvaie) și din Mănăștur-Bucium. În ambele, apar utilaje vechi de cel puțin 50 de ani, imobile și chioșcuri la fel de bătrâne, iar asfaltul este degradat.

În curtea depoului de pe bulevardul Muncii sunt depozitate materiale de tot felul de la stâlpi din beton până la mormane de fier vechi care par mai bătrâne decât Avram Iancu. 

În Mănăștur-Bucium, pe pereții atelierului de reparații sunt sprijinite resturi de mobilier, utilaje și câte și mai câte. Gheretele din curte au însă geamuri termopan. Ar mai fi lipsit niște antene de satelit să se ițească pe geam, ca să completeze mizeria.

În Gheorgheni, gardul din beton care împrejmuiește depoul amintește de o închisoare. Lipsește doar sârma ghimpată. Înăuntru, apar o fântână și niște turnuri a căror utilitate cu greu poate fi descrisă.

Conducerea CTP Cluj-Napoca spune că urmează să intre în modernizare două depouri – tocmai cele care arată cel mai rău.

“Lucrăm pentru modernizarea depourilor pe fonduri europene. Este vorba despre un proiect de aproximativ 10 milioane euro, dar nu aș vrea să mă pronunț exact până când nu se ia o decizie. Acum se face studiul de fezabilitate, se lucrează și la proiect. Ceea ce este important e că mizăm pe obținerea de fonduri europene pentru modernizarea depoului de tramvaie de pe bulevardul Muncii și cel de la tunelul Mănăștur-Bucium”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca.

În tot acest timp, conducerea Primăriei Cluj-Napoca vrea să investească 300 milioane euro în metrou. Această sumă o va primi prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după cum a anunțat recent ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Suma preconizată inițial pentru a fi primită prin program era de 900 de milioane de euro. Investiția totală pentru realizarea metroului din Cluj-Napoca se ridică la 1,5 miliarde de euro.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 5 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
 • Acum 11 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 1 day In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 1 day Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 1 day In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 2 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 2 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 3 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE