Politica

DEPOLITIZAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI? Toți directorii și inspectorii școlari vor fi incompatibili cu funcțiile politice de conducere și cele de primar, consilier local sau județean, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar

Directorii de școli și inspectorii ar putea să nu mai aibă și funcții politice de conducere sau să fie consilieri locali sau județeni, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar. Concret, funcția de director de școală și cea de inspector școlar nu sunt compatibile cu cele politice, precum: funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional, funcția de primar, consilier local, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean, consilier județean, conform informaţiilor edupedu.ro.

Prevederea este la art. 163, alineatul (9), din proiectul de lege în varianta Deca: „funcţiile de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar sunt incompatibile cu funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional, precum şi cu funcţiile de primar, viceprimar, consilier local, preşedinte sau vicepreşedinte de consiliu judeţean, consilier judeţean.”

Ce înseamnă funcţiile didactice de conducere, de îndrumare şi control

La articolul 189, alin. (2) stabilește că funcţiile didactice de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar sunt:

  • funcţiile de conducere de la nivelul DJIP/DMBIP (Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar/a Municipiului București – n.red): director general, director general adjunct, adică actualii inspectori școlari generali și adjuncți.
  • funcţiile de conducere de la nivelul birourilor teritoriale ale ARACIIP (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar – n.red) şi CCD: directori al biroului teritorial ARACIIP şi director al CCD (Centrele pentru Cariera Didactică – n.red);
  • funcţiile de îndrumare şi control de la nivelul DJIP/DMBIP şi al birourilor teritoriale ale ARACIIP: inspector şcolar;
  • funcţiile de conducere de la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar/unităţi de educaţie extraşcolară: director şi director adjunct.”

În ceea ce priveşte politizarea învăţământului, să rememorăm ultimul scandal care a avut-o ca protagonist pe Marinela Marc. pila PNL Cluj la şefia Inspectoratului Şcolar Cluj. De sărbătorile care tocmai au trecut, președintele USR Cluj, deputatul Oana Murariu, acuza PNL Cluj și Inspectoratul Școlar Județean că politizează colindul de Crăciun.

„Ministerul Educației dezaprobă ferm orice activitate desfășurată în cadrul unităților de învățământ care ar putea fi interpretată ca având caracter politic. În acest sens a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Cluj să ia toate măsurile care se impun, astfel încât în unitățile de învățământ să fie respectate prevederile legale sus-menționate. Așa sună răspunsul Ministrului Educației, dna. Ligia Deca, la întrebarea mea vizând opinia Ministerului față de tolerarea activității politice a PNL în Școala Gimnazială Căianu de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, condus de dna. Marinela Marc, liderul grupului PNL din Consiliul Județean Cluj.

Dna Marinela Marc nu se dezminte și gafează din nou. Pagina de Facebook a Inspectoratului Județean Școlar Cluj distribuie o postare PNL prin care suntem informați că PNL Cluj primește, generos, colindători”, artă deputatul USR.

Deputata USR Cluj a precizat că începutul anului 2023 va aduce o nouă sesizare împotriva activității șefului ISJ Cluj, Marinela Marc, având în vedere că potrivit art. 7 alin. (3^1) din anexa la Ordinul Ministrului Educației nr. 5330/2011 privind Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a inspectoratelor școlare evaluarea anuală a activității manageriale desfășurată de inspectorii școlari generali se realizează de Ministerul Educației.

”Suntem generoși de sărbători, cu colinde sau în absența lor, dar nu și atunci când se încalcă legea în mod repetat, fără pic de respect”, a conchis președintele USR Cluj.

CITEŞTE ŞI: MĂI, DAR BINE-I SĂ LUCREZI LA STAT: Șefa Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc, e în Tenerife, pentru ”formare profesională” cu tema ”predarea digitală”