Din oras

Deosebit de perfecti. Viata unui catel cu handicap e la fel de valoroasa ca a oricarui alt animal

Daca nu e vreun pui adorabil, o pufosenie irezistibila, sansele unui catel sa-si gaseasca stapan scad dramatic. Mai mult, daca a avut nesansa unui accident care l-a lasat cu vreo dizabilitate, posibilitatea unui camin iubitor este si mai departe. Oamenii se feresc sa adopte un animal cu dizabilitati. Asta vrea sa schimbe Asociatia NUCA, prin campania Deosebit de Perfect.

“Dorim sa aratam tuturor ca sunt foarte dese cazurile in care un animal cu o dizabilitate poate duce o viata perfecta in familie daca suntem deschisi sa invatam sa-i acordam putinul ajutor in plus de care are nevoie. Prin povesti frumoase spuse de stapanii unor caini sau pisici cu handicap, prin sfaturi si experiente impartasite si prin popularizarea acestei campanii vrem sa aratam si celorlalti oameni, care au sau nu animale in familie, ca viata fericita a unui animal depinde de dragostea cu care e inconjurat si ingrijit si nu de numarul de picioare, claritatea privirii sau lungimea coditei.
De asemenea, ne dorim sa fie inlaturate orice ezitari sau bariere care descurajeaza oamenii sa incerce sa-si imparta viata cu un animal cu o dizabilitate, si sa vada ca aceasta experienta poate fi neasteptat de frumoasa si speciala”, se arata pe pagina campaniei.

Alina Banu, membru fondator al Asociatiei, subliniaza ca animalele nu sunt atat de marcate de faptul ca au o dizabilitate ca oamenii.

“Vrem sa incurajam adoptia acestor animalute, dorim sa schimbam mentalitatea, pentru ca lumea daca vede un catel cu trei picioare, prima reactie e: “Of, saracu’, de ce il lasi sa sufere?”. Vrem sa schimbam mentalitatea asta, pentru ca animalele care au o dizabilitate nu au aceleasi probleme pe care le are un om. Daca nu au patru picioare sunt cumva inferiori. Nu. Ei gusta viata la fel ca orice alt animal si nu realizeaza ca au aceste dizabilitati. Vrem si sa incurajam populatia care are un animal si se imbolnaveste sau are un accident sau o trauma, ca acesta nu e un motiv sa renunte la animal sau chiar sa il eutanasieze, ci animalul poate sa traiasca la fel de fericit ca si pana acum”, spune Banu.

Chiar si acum 36 de animalute cu handicap de la NUCA isi cauta stapani iubitori.

“Unii realizeaza ca animalul e la fel de “functional” si daca are trei picioare si nu patru. Asta este dizabilitatea cel mai des intalnita. Practic nu necesita neaparat o ingrijire speciala. Sigur, trebuie sa ai grija sa nu fie supraponderal si sa realizezi ca nu mai poate sa faca atat de multa miscare. Dar altfel, practic cainele este la fel de functional ca si un caine normal. Daca e vorba de alte probleme, cum ar fi paralizii, desigur e nevoie de un pic mai mult ajutor din partea oamenilor, dar nu e chiar asa de greu, nu e asa un efort, iar recompensa pe care o primesti de la caine, cand il vezi ca e fericit e suficient de mare. Dar, in general, lumea se fereste sa adopte foarte bucuros animale care au o problema, cateodata e greu si cu cele care nu au absolut nicio problema si sunt frumosi si perfect functionali, insa am avut vreo 6-7 catei cu trei picioare care au fost adoptati, un catel orb, trei pisici oarbe si o pisica paralizata”, isi aminteste Alina Banu.

Campania se lanseaza in 16 decembrie de la ora 18 cu o expozitie foto la Reactor de Creatie si Experiment, Cluj-Napoca, str. Petofi Sandor nr. 4.

“Campania se va materializa si printr-o pagina de Facebook care vrem sa contina informatii ce ajutor are nevoie un animalut cu un anume tip de dizabilitate, sa prezentam diferite cazuri. Dorim apoi sa cream si un grup de Facebook care sa fie mai interactiva, un grup suport pentru cei care au adoptat un astfel de animal sau se gandesc pe viitor sa adopte. Speram sa mai demontam un pic din fricile oamenilor si sa aratam ca viata unui catel care are un handicap e la fel de valoroasa ca a oricarui alt animal”, a mai spus reprezentanta NUCA.

Oamenii, in general, nu reusesc sa vada dincolo de faptul ca animalul are un „defect”, nu vad ca un catel in 3 picioare poate alerga si se poate juca la fel de voios si fericit, ca un catel surd va da la fel de repede din coada si se va invarti in cercuri de fericire cand ii vin stapanii acasa, ca o pisica oarba va vana la fel de vesela o insecta mica care bazaie in perdele sau va toarce linistita in brate si un catel care nu vede se alinta cu aceeasi daruire si recunostinta in bratele stapanului. Eutanasierea nu este o solutie deoarece animalele se adapteaza mult mai usor sa traiasca cu o dizabilitate, iar viata lor fericita nu ar trebui pusa în pericol de o decizie drastica”, mai arata organizatorii campaniei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *