In vizor

Dedicație pentru Boc cel Mincinos: uite, rachițeleanule, cum se face smart city în Atena!

Atena se poziționează în curând în topul orașelor din Europa. Microsoft și Atkom au anunțat un proiect pilot care ajută la dezvoltarea inimaginabilă a orașului. În vreme ce la Cluj-Napoca are montate de ani de zile camere pentru trafic în oraș, însă la orele de vârf nici măcar varianta clasică, poliția locală în stradă, nu mai este implementată, în Atena s-au montat senzori în puncte cheie, care transmit date în timp real și răspund problemelor de trafic „aproape instant”, după cum anunță reprezentanții proiectului. 

„În aceste vremuri fără precedent, datorită pandemiei de COVID 19, principalele provocări pe care orașele din întreaga lume trebuie să le facă față devin și mai perninente și greu de abordat. Pentru a putea face față urbanizării accelerate, contrângeri economice masive și amenințări de mediu iminente, orașele apelează la tehnologie și în mod special la ”internetul lucrurilor” pentru a reuși transformarea operațiunilor în sfera digitală. În ultimii ani a devenit tot mai evident că ”internetul lucrurilor” implică o conexiune între mai multe dispozitive și obiecte care ne înconjoară în viața de zi cu zi cu internetul. De-a lungul timpului, logica internetului a implicat realizarea „smart city” (orașului inteligent), o idee care cuprinde mai mult decât o aplicație inteligentă care să cuprindă sarcinile din zonele urbane pentru a rezolva problemele existente. Miza constă în creearea unui mediu urban mai sustenabil, dar în special să îmbunătățească serviciile și calitatea vieții pentru cei din zona urbană. De aceea tehnologia a devenit un aspect intrisec al vieții noastre care implică o tehnologie responsabilă în sfera mediului urban, transformând drastic orașul pe care îl cunoaștem”, arată reprezentanții Microsoft.

Ce face un oraș inteligent?

Un Smart City se străduiește să optimizeze infrastructura și o guvernare inteligentă și responsabilă, prin utilizarea tehnologiilor inteligente precum informația și sistemul de comunicare. Un sistem de senzori colectează date despre problemele comunității pentru o dezvoltare sustenabilă, creșterea calității vieții și menținerea unui nivel de trai sănătos.

„Smart City-ul e conceput în așa fel încât să folosească eficient fiecare resursă și, prin urmare, să pomoveze un mediu sănătos și durabil. Orașele abordează de obicei o transformare progresivă. În faza inițială scopul principal este experimentarea și testarea potențialelor soluții tehnologic în serviciile urbane cu inițiativă și proiecte pilot mici. Exact ce înseamnă Proiectul ATHENA. Este o dovadă de concept pentru orașul Atena, cofinanțat de ATKOM și Microsoft. Numele provine de la zeița greacă a înțelepciunii: Atena, protectoarea greciilor vechi.

Proiectul e parte din adoptarea inițiativelor Atenei, care își propune să aducă rezultate semnificative în domenii precum dezvoltare sustenabilă, culturiă, solidaritate socială, sport, educație și tehnologii noi.

Acest proiect pilot, în parteneriat cu municipalitatea Atena, Proiectul Athena poate creea o valoare imensă care poate să fie culeasă de către toți cetățenii din acest oraș. În Proiectul Athena am folosit o varietate de proiecte de infrastructură, inclusiv distribuția unui număr imens de senzori pe la scară geografică largă, în acord cu un plan arhitectural central specific orașului Atena. Serviciile furnizate de un Smart City se învârt în jurul a trei puncte de concentrare: accesibilitate, calitatea vieții și gestionarea resurselor. Abordarea noastră presupune gestionarea inteligentă a deșeurilor, monitorizarea în timp real a poluării și a calității aerului, temperatura sunetului și nivelul de umiditate, eficiența energetică, precum și accesibilitatea străzilor.

Proiectul efectuat în parteneriat cu municipalitatea Atena atinge cele mai arzătoare probleme ale unui oraș de dimensiuni mari: poluarea, traficul, digitalizarea și comunicarea”, mai explică aceștia. 

Senzori pentru colectarea datelor

Proiectul pilot, denumit PROJECT ATHENA, este conceput în așa fel încăt antenele principale și balizele de senzori poziționate în puncte cheie ale urbei să folosească la transmiterea de date, cu energie redusă, în timp real și în special la întocmirea unor analize a problemelor principale din teritoriu. În funcție de rapoartele obținute din datele colectate și organizate pe un sigur ecran, administrația locală își prioritizează soluționarea problemelor și are o evidență permanentă a progresului. 

„Două antene au fost montate în clădirea primăriei și într-o piață din apropiere. Cele două asigură transmiterea optimă a datelor, folosind un protocol de comunicare mai mic. Datele colectate sunt introduse în managementul nostru integrat care constă într-o platformă care le analizează și oferă acces la toate datele disponibile într-un singur ecran. În comparație cu alte tehnologii existente, Loura (LongRange) s-a dovedit a fi ideală pentru setări urbane, datorită distanțelor lungi de transmitere cu consum redus de energie, prin utilizarea subgigaherțului, prn bande de radio gratuite de la Microsoft și Atkom.

Microsoft are o relație unică cu Atkom, care s-a dezvoltat în mai mulți ani. Viziunea noastră comună o reprezintă accelerarea inovațiilor cloud pentru clienții noștri și transformând în realitate cele mai noi și mai mari dorințe. Unul dintre aceste inovații este proiectul comun cu Smart City, proiectul pe care îl avem cu municipalitatea Atena. Proiectul este construit pe patru piloni de tehnologie ai Microsoft: tehnologia „internetul lucrurilor”, funcții, SQL și Edge. Cu Atkom am instalat balize în tot orașul Atena. Acesta furnizează date în timp real, care devin informații pe care le analizăm și care ne ajută să monitorizăm activitățile și să decidem care sunt cele mai bune decizii pe care trebuie să le luăm, pentru a menține orașul curat în condiții de siguranță și durabile.

Aceste balize sunt conectate la un hub care gestionează mai multe aplicații, toate legate prin intermediul cloud-ului nostru. De asemenea, această rețea include securitate și u nsistem de operare pentru fiecare dispozitiv. Pentru funcțiile principale simplificăm complexitățile și conectăm serviciile fără a fi nevoie de codare amplă. Am creat aplicații fiabile fără server, cu securitate încorporată și monitorizare SQL. Datele sunt stocate pot fi analizate cu ușurință, rezultând rapoarte esențiale. Cea de-a patra rehnologie utilizată este muchia proiectului. Cu aceasta generăm analize și care ne ajută să răspundem în aproape timp real, ceea ce înseamnă că știm instantaneu ce trebuie făcut de la centrul nostru de operațiuni la centrul orașului”, explică și reprezentanții Ankom. 

Îi punem astfel la dispoziției primarului Emil Boc un clip cu prezentarea Project Athena. Nu, nu există niciun metrou nou în curs de proiect, nu există nicio declarație politică și promisiuni deșarte, dar există soluții pentru o digitalizare eficientă și sustenabilă într-un oraș în care populația este de două ori mai mare decât cea din Cluj-Napoca: 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *