Justitie

Dealul Lomb va fi consolidat de o firmă implicată în scandaluri în vestul țării și condusă prin paravan

Primăria Cluj-Napoca a atribuit contractul pentru consolidarea dealului Lomb, pe care se construiesc ”Buftea de Cluj” și ”Silicon Valley de Cluj”, unei firme din Timișoara implicată în scandaluri cu administrații locale și condusă prin paravan de un fost condamnat într-un dosar de corupție. Contractul are o valoare de aproape 8 milioane lei.

Contractul pentru ”EXECUTIE LUCRARI LA OBIECTIVUL DE INVESTITII „CONSOLIDARE ZONA SUPUSA ALUNECARILOR DE TEREN-LOMB FN” a fost atribuit în 18 ianuarie firmei KASDUM-GF SRL din Timișoara, cu sediul anterior în Drobeta Turnu Severin. Procedura de atribuire a fost prin licitație deschisă, contând prețul cel mai scăzut. Au fost în total 14 oferte, din care 6 admisibile. Estimarea inițială a valorii contractului a fost de 9.808.306 lei, iar valoarea totală finală este  7.972.903 lei. Potrivit contractului, 34% din lucrare poate fi subcontractată, în valoare de 2.675.706 lei.

Pe dealul Lomb, autorităţile locale construiesc Centrul Regional pentru Industrii Creative (CREIC), cunoscut şi sub numele de ”Buftea de Cluj” şi centrul de afaceri TEAM (Tehnologie, Evolutie, Antreprenoriat, Microintreprindere), poreclit ”Silicon Valley de Cluj”.

Au făcut de râs Primăria Timișoara

În 2015, societatea Kasdum a fost în conflict deschis cu Primăria Timișoara. „Lucrarile la acest obiectiv de investitii au fost oprite datorita incompetentei functionarilor din primarie si a greselilor majore de proiectare”, au scris reprezentanții firmei pe panoul de șantier de la intrarea in Liceul Nikolaus Lenau, scoala care era in curs de renovare cu fonduri europene si cu bani de la nemti.

tm
Sursa foto opiniatimisoarei.ro

Societatea Kasdum SRL a tras asttfel un semnal de alarma, dupa ce a facut lucrari pe care municipalitatea nu vrea sa le plateasca. Asa se face ca a oprit complet lucrarile, asa cum ameninta in urma cu doua zile.

„Dragi prieteni, miercuri a fost ultima zi in care la Liceul Lenau s-a lucrat. Marti a fost ultimul termen, pe care si l-a asumat proiectantul, pentru refacerea proiectului tehnic. Noi am sperat pana in ultimul moment ca se va tine de cuvant, tinand cont cat de importanta este aceasta lucrare. Se pare insa, ca nici proiectantul, nici reprezentantii primariei nu dau doi bani pe copiii care invata aici. In aceste conditii, intrerupem activitatea”, au precizat reprezentantii firmei.

Două licitații anulate pentru reabilitarea Palatului Cultural Arad

Tot în 2015, presa din Arad scria că proiectul Primăriei Arad de reabilitare a Palatului Cultural a avut parte numai de contestații și procese, după ce comisia de licitație a dat câștigător firma care pe atunci avea sediu în Drobeta Turnu Severin, Kasdum-GF SRL. Licitația a fost contestată de arădenii de la Tehnodomus, iar până la urmă cazul a ajuns în instanță. În 23 octombrie 2014, Curtea de Apel Timișoara a dat câștig de cauză celor de la Tehnodomus, astfel că Primăria Arad a fost nevoită să reia procedura.

Astfel, s-a reluat procedura, iar câștigător a ieșit tot Kasdum–GF SRL. Pentru a doua oară, cei de la Tehnodomus au contestat licitația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, care le-a dat câștig de cauză. În 07 mai 2015, prin decizia nr. 610/C6/485, CNSC a admis „contestaţia formulată de Tehnodomus SA și a anulat raportul procedurii de atribuire în partea referitoare la oferta depusă de către S.C. KASDUM –GF S.R.L. precum şi actele subsecvente acestuia şi a dispus reevaluarea ofertei în cauză, cu respectarea Deciziei civile nr. 8769 din 23.10.2015, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara şi a considerentelor din prezenta motivare, în termen de 10 zile de la primirea Deciziei, procedura urmând a fi, astfel, continuată. De asemenea, CNSC a admis cererea de obligare a autorităţii contractante la plata cheltuielilor ocazionate de soluţionarea contestaţiei, formulată de către contestator, şi obligă Municipiul Arad la plata, către S.C. Tehnodomus S.A. a sumei de 5.332 lei.

Firma condusă prin paravan de un fost condamnat pentru corupție
 

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, asociații din Kasdum sunt Kasler Ludovic cu 98,67% din capitalul social și Florin Gogiltan cu 1,33%. Kasler este soțul sorei mamei, adică unchiul unui persoanaj cunoscut din vestul țării, Lucian Caraiman, fosta mână dreaptă a lui Georgică Cornu, alături de care a fost condamnat la doi ani de închisoare în 2013 pentru niște șpăgi date unor director de la Electrica pentru câștigarea unor contracte.

Legat de scandalul de la liceul din Timișoara, Clujust a găsit un comentariu interesant la articol: ”Caraiman e prieten de afaceri cu Robu (Nicolae Robu – primarul Timișoarei – n.red) in multe obiective din Timisoara pe cand era director la Confort. Caraiman a fost condamnat si nu mai poate fi administrator al unei firme. Kasler, unchiul lui, e paravan. Au contractat o lucrare cu un caiet de sarcini aranjat, licitatie aranjata, oferta la pret mic. S-au bazat pe marirea valorii contractului prin modificari de proiect si dispozitii de santier, dar celor din Primarie a inceput sa le fie frica sa suplimenteze valoarea. Pentru ca nu se incadreaza in valoarea initiala a contractului inventeaza tot felul de motive pentru a obtine suplimentar sume de bani. Nu va lasati pacaliti, sunt specialisti in asemenea manevre.”

Despre Kasdum-GF s-a spus că este firma lui Georgică Cornu. Acesta a scris însă, pe Facebook, că nici vorbă de așa ceva. „Este firma lui Caraiman, cel care a condus Confortul! Cornu nu are nici o legătură! Ani de zile ați scris despre Cornu când de fapt era Caraiman!”, a răbufnit omul de afaceri. Cei doi au fost parteneri mai multă vreme. Lucian Caraiman a fost închis în dosarul Electrica II, unde a primit 2 ani de închisoare, fiind eliberat în toamna lui 2014.

Confort, societatea lui Georgică Cornu, la care Lucian Caraiman a fost director, trebuia să construiască Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Cluj, dar a intrat în insolvență și nu și-a onorat contractul. Ce a urmat la Centrul de Deșeuri, care nici acum nu e gata, știe toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *