In vizor

DE VĂZUT CUI FOLOSEȘTE: Suma necesară exproprierilor pentru Parcul Est a fost majorată la 305.190.725,15 lei de la 37.533.200 lei cât era prevăzut inițial. O creștere de peste 800%!

Emil Boc susține că pentru realizarea Parcului Est, pentru care a câștigat 10 milioane de euro de la lucrările ratate ale Bucureștiului, este nevoit să cheltuiască pe exproprieri 61.4 milioane euro, ”ca să nu piardă banii”. Băi, frate! Or fi fiind aurite terenurile acelea, sau vorbim de mii de hectare de expropriat?

„Am avut câteva zile în care am fost în imposibilitatea de a găsi o soluție legală, la impasul în care eram pentru acest proiect: să utilizăm și banii din credit, pentru a face exproprierile, dar nici să pierdem cele 10 milioane de euro. Proiectul Parcului Est a trebuit refazat, pe de o parte să putem realiza exproprierile, iar pe de altă parte să putem continua lucrările, prin includerea celor 10 milioane de euro obținute de la ministerul Mediului.  În urma votului din Consiliu Local, putem efectua exproprierile pentru banii pe care îi avem la dispoziție, iar noi contribuim din partea Primăriei cu 1 milion de lei pe lângă suma disponibilă prin credit. După această etapă, anul viitor putem merge cu proiectul mai departe”.

Valoarea totală a investiției pentru realizarea Parcului Est este de 743.437.082,11 lei, inclusiv TVA.

Adică 149 de milioane de euro, din care 61.4 milioane de euro se duc pe exproprieri. Toate acestea după ședința de Consiliu local de ieri când Studiul de Fezabilitate a fost actualizat, potrivit grilei notariale valabile în anul 2023 și proiectul a fost fazat în 2 etape.

Faza 1 – în suprafață de 379.844 mp, coridor de expropriere corespunzător Fazei I, pentru care valoarea terenurilor expropriate este estimată la nivelul anului 2023 la suma de 94.690.406,31 lei.

Faza 2 – în suprafață de 160.606 mp, coridor de expropriere aferent Fazei II, reprezentând diferența până la suprafața totală a coridorului de 540.450 mp, cu o valoare estimată a despăgubirilor la nivelul anului 2023 de 210.500.318,84 lei.

Dar, totuși, care e prețul notarial în zona dintre cele două lacuri, zonă fără regim imobiliar după câte știm, și cum de Emil Boc a devenit brusc darnic în a despăgubi? Însuși El care nu are pic de respect față de proprietatea altora… Ca să știm cum a stabilit prețul de expropriere pentru Sile Pușcaș pe terenul pe care face parcul din Zorilor, ca să știm pe ce grilă notarială merge în Cartierul Sopor, de i-au sărit proprietarii în cap și au amenințat cu judecata.

Și ca să vedeți cum se ține de cuvânt Însuși Dumnealui (apoi dă vina pe societatea civilă), banii obținuți în 2021, de la Banca Transilvania, un credit de 300 milioane de lei, cu maturitate de 15 ani și o perioadă de grație de 3 ani (adică 60 de milioane de euro), au fost luați pentru construirea Centrului Cultural Transilvania, care includea o sală de concerte, sediu pentru Filarmonica Transilvania, reabilitarea a două clădiri din centrul istoric și a unui pasaj în zona gării (acela șurubărit de inutilul Șurubaru și care nici acum nu are un acces garantat pentru persoanele cu dizabilități). Acum, banii merg spre mega-exproprierile din Parcul Est.

”Scârbele” acelea de la societatea civilă care nu-l lasă pe primar să lucreze spun acum că exproprierile puteau de 50 de ori mai ieftine, dacă municipalitatea acționa în momentul în care i-a fost prezentată lista proprietarilor de terenuri private.

„Exproprierile pentru Parcul Est costă cu aproximație 60 de milioane de euro. Ieri s-a votat în Consiliul Local fazarea exproprierilor în două etape, cu promisiunea de a încheia prima etapă de expropriere la final de an. Dacă Primăria avea alt ritm, în urmă cu doi ani era de vreo zece ori mai ieftin, potrivit grilei notariale de atunci. Mai mult, dacă Primăria asculta de noi, din societatea civilă, acum mai bine de un deceniu, când am mers cu lista de proprietari și proprietăți, ca să arătăm ce e public și ce e privat, că nu aveau o evidență cadastrală clară, era de vreo 50 de ori mai ieftin, iar acum aveam cel mai mare spațiu public verde al Clujului, o arie naturală urbană cum puține orașe din țară au. În momentul de față, Parcul Est a devenit cel mai scump parc din țară, de aproximativ 150 de milioane de euro, din care mai bine de o treime exproprieri”, arată cei de la SOS Parcul Est.

Măi, societate civilă, bucură-te că municipalitatea îmbogățește cu banii tăi niște clujeni. Doar trebuie să aflăm care sunt acei clujeni și cum de s-a scumpit așa de mult hectarul de pământ în acea zonă prcatic a nimănui și care nu are regim PUG (PUZ) de imobiliare!