Din oras

De unde-s crucile? Apar crucifixuri gigantice în toată țara, inclusiv la Cluj

Mai multe monumente în frorma unor crucifixuri au fost montate în toată țara, cu pornirea de la Vâcea. Și la Cluj au apărut și nu una, ci două.

Imaginile au apărut pe internet, iar presa națională a preluat acest subiect. Din imaginile de pe internet rezultă că același model de cruce a fost ridicat la Craiova (cel puțin șase pe drumurile dintre Craiova-Caracal-Filiași)), Cluj, Constanța (Agigea), Timiș, Caraș Severin (cel puțin șase identice), Târgu Jiu, Satu Mare, Olt.

Nu este clar dacă acestea au autorizație de construție, însă în cazurile Brezoi (Vâlcea) și Micloiu (Argeș) administrațiile locale au declarat că sunt ridicate ilegal.

Potrivit G4Media.ro, în cazul crucii-gigant de la Brezoi, amplasată foarte aproape de axul drumului, Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR)  a trimis notificări penru a fi demolate și amplasate la mai mult de 28 de metri de axul drumului.

Chiar dacă sunt ridicate de admistrații sau oameni de afaceri din locuri diferite, modelul este identic, de unde rezultă că există un comanditar unic.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, pr. arhid. lect. dr. Ioniță Apostolache a declarat în februarie pentru presa locală că ”au fost puse de o persoană care nu vrea să fie cunoscută”: „Crucile au fost puse în regim particular. Este o persoană care a făcut o jertfă cu ele, dar care nu vrea să fie cunoscută. Sunt ca un semn de mulțumire”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru un ziar doljean.

Una dintre crucile imense, cu o înălțime de aproximativ 10 metri, a fost montată în fața Seminarului Teologic „Nicolae Ivan” Cluj-Napoca, iar altul a fost montat pe strada Frunzișului.