Din oras

De mâine, brazii vor fi interziși la ghenă. Cum vor putea clujenii să se scape de ei?

Anul acesta clujenii au avut la dispoziție doar două zile în care să se debaraseze de spiritul sărbătorilor, bradul de Crăciun. Ditamai orașul cu 300.000 de locuitori a trebuit să se mobilizeze într-un singur weekend. Azi e ultima zi în care, cei mai întârziați au voie să arunce bradul la punctele gospodărești. De mâine, potopul. Primăria a venit, totuși cu două soluții. Ori plătesc, ori îi poartă cu ei la pas prin tot orașul până la cele două puncte de colectare selectivă pentru deșeurile voluminoase.

„Brazii vor putea fi duși la centrele de colectare selectivă pentru deșeurile voluminoase din cartierul Mănăștur (str. Bucium, f.n – Colina), sau din cartierul Mărăști (str. Fabricii f.n. – cu acces din strada Septimius Sever).”

se arată pe site-ul primăriei.

Trecând peste faptul că municipiul Cluj-Napoca are doar două centre de colectare selectivă, insuficiente pentru numărul mare de locuitori, va fi amuzant să vedem cetățeni binevoitori cum se plimbă de mână cu bradul, prin tot orașul.

Cea de-a doua modalitate este puțin mai comodă, însă comoditatea se plătește.

„O altă modalitate valabilă începând cu 13 ianuarie 2020 face referire la apelul către firmele de salubritate care vor prelua brazii de Crăciun de la domiciliul solicitantului contra unui cost modic.”

Oare ce o fi însemnând cost modic la bugetul uriaș pe care îl are Cluj-Napoca? Nu știm, vom vedea de mâine.

Pentru cei care nu au timp să își ducă brazii la centrul de colectare, sau nu au chef să dea bani pentru ridicarea brazilor de către firmele de salubritate, mai există, totuși, două variante ecologie, care nu usucă buzunarele și te ajută să faci o faptă bună.

Unele firme de bricolaj au oferte de „returnare” a brazilor uscați. Verifică dacă și la tine e cazul și du-l înapoi. Vei primi un bon valoric cu reduceri  la magazinele respective, dacă ai păstrat bonul.

Cine spune că nu poți chiar tu recicla? Bradul uscat poate fi refolosit în zeci de modalități. Poate fi o sursă de încălzire, poate fi transformat în compost, etc. Dacă vrei să faci o faptă bună, donează-l cuiva care are mai mare nevoie de el. Poate fi un proiect de permacultură, poate fi o familie care are nevoie de lemne. Sau poate e vecinul care are nevoie de araci pentru susținerea roșiilor și castraveților, nu se știe niciodată de unde sare iepurele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *