Jos palaria

De la Vlaha pana la Londra, pe jos

Cunoscutul artist plastic Erno Bartha va merge pe jos din Vlaha, din Arkhai Scuplture Park, unde are lucrarile expuse si unde anul acesta au avut loc proiectii la TIFF, pana la Londra, in semn de protest. Artistul va porni in 18 iulie, insotit de Bacs Ildiko, artist vizual, regizor de film si dramaturg. In 2012 proiectul lui Bartha, „Nature in the City”, s-a numarat printre cele 18 selectate de Institutul Cultural Roman (ICR) pentru a reprezenta Romania la Olimpiada Culturala de la Londra. Din pacate lucrarile nu au avut soarta cuvenita:“Spirala Timpului” a fost amplasata in Pleasure Gardens, parc care s-a inchis imediat dupa amplasarea lucrarii astfel ca lucrarea nu a mai fost vernisata si nici nu a mai putut fi vazuta, admirata de catre vizitatori. „Zgarie nori“ si „Pasarea“ au fost amplasate pe lacul Victoria, dar fara sa aiba atasate tablite cu numele lucrarii si numele artistului, iar azi sunt considerate ca fiind parte integranta din parcul Victoria, dar din pacate trecatorii nu stiu ce reprezinta, cine le-a facut si cum au ajuns sa fie amplasate pe lac.

“Orice lucrare este parte din inspiratia divina si parte din sufletul meu, fiecare lucrare de arta este eterna si este creata pentru ca fiecare dintre noi sa ne bucuram de ea. “Spirala Timpului” azi este o lucrare prizoniera intr-un parc inchis, nimeni nu s-a putut bucura de ea, nici macar eu.
Vom merge pe jos 2025 km din Arkhai Sculpture Park pana la Londra, un drum de 100 de zile, din dragoste pentru arta, dreptate si libertate. Dorim ca acest drum sa devina un drum de referinta al tuturor artistilor, ale caror voci de prea multe ori nu s-au auzit, de multe ori nu si-au gasit dreptatea si nu se pot bucura de libertatea de a crea”, a spus Ernö Bartha, caruia ii dedicam rubrica Jos Palaria!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *