In vizor

De la păduri, la clădiri de birouri. Universitatea Harvard din SUA a investit alături de fondul White Star în achiziţia proiectului Liberty din Cluj-Napoca

Universitatea Harvard din Statele Unite, care se află în mijlocul unui scandal privind achiziția unor păduri din țara noastră, a cumpărat alături de dezvoltatorul imobiliar White Star Real Estate proiectul de birouri Liberty Technology din Cluj de la Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, care controlează compania Fribourg Development, potrivit zf.ro.

Valoarea tranzacției nu a fost confirmată deocamdată, însă unele voci spun că aceasta s-ar putea ridica la aproximativ 40-50 milioane de euro.

Liberty însumează 18.000 mp de foste spaţii industriale reconvertite în ultimii 6 ani de către Fribourg într-un complex modern de birouri cu aspect industrial.Proiectul, care are o suprafață totală de 46.000 metri pătrați reprezintă modernizarea a 5 clădiri ale fostei fabrici de mobilă Libertatea, în urma căreia s-a obținut o suprafață închiriabilă de aproximativ 17.000 mp care vor fi utilizați drept birouri, săli de conferință sau facilități pentru timpul liber.

Universitatea Harvard este la a doua mare investiţie în România. În august 2015, Harvard, prin compania Greengold, a vândut 33.600 de hectare de păduri din România către IKEA. Harvard începuse încă din 2005 achiziţia de „aur verde” în România. Cei doi giganți au cumpărat păduri investigate de procurori pentru retrocedări ilegale și revendicate de statul român. Ikea susține că a verificat istoricul proprietăților înainte să le cumpere de la universitatea americană, dar problemele au apărut ulterior. Harvard a transferat mai multe suprafețe disputate în instanță către noi filiale pe care le controlează prin firme offshore.

În ultimul deceniu, Harvard a cumpărat mari suprafețe de pădure în România de la grupări acuzate de înșelăciune, corupție și spălăre de bani. Până în 2011, celebra universitate ajunsese deja la 35.000 de hectare de pădure.

În 2015, Harvard a cedat aproape 33 de mii de hectare către corporația IKEA, la finalul celei mai mari tranzacții cu păduri din România. În schimb, IKEA a plătit peste 56 de milioane de euro ca să își asigure materia primă pe termen lung, fiind la prima achiziție globală de terenuri forestiere pentru exploatare.

Suprafeţele împădurite achiziţio­nate de IKEA prin IRI Investment sunt localizate în centrul şi nord-estul României, cu precădere în Prahova, Buzău, Vrancea, Botoşani, şi cu o concentrare mai mică în nord-vest (județul Bihor), conform zf.ro. 

Suprafaţa fondului forestier din România este de aproximativ 6,6 milioane de hectare, acoperind circa 27% din suprafaţa întregii ţări, România clasându-se pe locul 13 în Europa ca volum de păduri, dar doar pe poziţia 26 ca pondere a domeniului forestier în teritoriul naţional, potrivit datelor de la Euromonitor, Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *