Editorial

De la coadă la pâine la rând la vaccin, pe cartelă

Scris de 56

„Când s-o-mpărțit norocu’, măi dorule,
Când s-o-mpărțit norocu’,
Fost-am io dus la lucru,
Fost-am io dus la lucru, măi dorule.”

De la coadă la pâine la rând la vaccin, astfel pot fi sumarizați ultimii 40 de ani ai istoriei României. Ne-am reîntors la origini. Doar că nu mai stăm la rând la lapte, ci ne-am încolonat la coadă pe internet, să luăm vaccin pe cartelă.

În comunism circula o glumă: se spunea că era suficient ca un om să se posteze în fața unui magazin, ca să se formeze o coadă în spatele lui. 30 de ani mai târziu, nimic nu s-a schimbat.

Românii se calcă în picioare la început de an, să-și plătească taxele și impozitele, chiar dacă le pot achita online. Poți scoate românul de la coadă, da’ nu poți scoate coada din român. Ne punem la rând și dacă nu trebuie, că poate pică ceva. Statul la coadă e datorie națională. Nu te poți numi român dacă n-ai stat la cel puțin o coadă într-o săptămână.

Stăm la cozi interminabile în supermarketuri, ca să putem duce acasă prada de război, ca niște veverițe pe xanax. Stăm la cozi în trafic, stăm la rând la moaște, stăm la coada vieții, că poate prindem și noi niște grame de trai mai bun. Fiecare cetățean de la o coadă se simte ca un soldat în tranșeele naționale. „Și dacă mor aici, da’ nu plec fără să plătesc curentul!”

„Și la toți le-o dat cu caru’, dorule,
Și la toți le-o dat cu caru’,
Numa’ mie cu paharu’,
Numa’ mie cu paharu’, dorule.”

La fel ca în comunism, când stăteai ca prostu’ la coadă și pâinea se termina fix în fața ta, site-ul pică exact când vrei tu să te programezi. E și mai rău ca în comunism, că atunci puteai măcar intra în alimentară să admiri rafturile goale. Acum, nici măcar nu ai acces în alimentara online. Că a picat.

Ca într-o glumă sinistră a istoriei, autoritățile au inventat listele de așteptare pe județe. Adică un fel de cozi virtuale la care ne punem cu toții și așteptăm. Așteptăm să ne vină și nouă rândul la fericire.

„Stau la rând la fericire
Dar rândul meu nu mai vine
De câte necazuri strâng
În genunchi mă rog și plâng.”

Dar suntem obișnuiți să stăm la coadă pe internet. Ne-am făcut antrenamentul de Black Friday. În acea sfântă zi, tot românul care „nu vrea să-și cumpere nimic” se trezește cu noaptea-n cap și se pune cuminte la coadă, așteptând să se deschidă porțile Raiului consumerist. Dacă ar ști Ceaușescu că am ajuns să stăm la cozi pe internet, s-ar prăpădi de râs pe insula aia unde s-a retras cu Tupac și Michael Jackson.

Și stăm, frate, la coadă la vaccinare, și stăm degeaba. Autoritățile sunt la același nivel de competență ca acum 30 de ani, în sensul că nu sunt în stare să țină deschis un gostat online. Stăm ca proștii și dăm refresh. Mai schimbăm o vorbă, ne mai întrebăm de sănătate, de familie, de serviciu, și dăm refresh ca apucații.

„Nici acela n-o fo’ plin, măi dorule,
Nici acela n-o fo’ plin,
Jumătate-o fo’ venin,
Jumătate-o fo’ venin, măi dorule.”

Aș vrea să ne focusăm puțin pe cuvântul „venin”. În contextul vaccinării, veninul fie poate fi cipul din vaccin, fie să prinzi un ser de „săraci”. Pentru că, vedeți voi, chiar dacă stă o veșnicie la rând la fericire, când ajunge și el în față, românul e tot nemulțumit. Acum un an, eram închiși în case, constipați de frică și ne întrebam când vom avea un leac. Acum avem trei, dar avem și fițe. „Nu mă vaccinez, dom’ne, cu Astra de pauperi, aștept Pfizer de bogătani! Ce, eu sunt om de Astra? Nu-mi permit și eu un Pfizer?”ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 13 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 14 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 16 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 16 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 18 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 19 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Recomandările redacției
TOP CITITE