In vizor

De la Biserica de lemn, Sf. Mare Mucenic Mina, la Complexul Rezidențial cu nume de Sfânt

Scris de 2,435

Biserica de lemn din Cartierul Bună Ziua a fost demontată și transportată la o mănăstire. Pe locul unde aceasta a stat, timp de opt ani, astăzi se construiește un ansamblu de patru clădiri cu apartamente și spații de închiriat.

 

Biserică provizorie

În 2009, familia Popescu a semnat un act prin care, pentru o perioadă de cinci ani, era de acord ca pe terenul lor să funcționeze o biserică. Așa s-a născut Parohia Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Mina” Cluj-Napoca. După ce a expirat perioada, proprietarii l-au lăsat pe preotul paroh Dumitru Bărbos să își continue activitatea până în primăvara anului trecut. În tot acest timp, Popescu Dan Petru și Corina au făcut demersurile legale pentru a obține autorizațiile de la administrația locală, necesare să pună pe picioare proiectul imobiliar Mina Residence.

Astfel că, în primăvara anului trecut, biserica a fost demontată și dusă la o mănăstire unde va fi repusă pe picioare. Preotul Dumitru Bărbos a obținut o locație nouă pentru ca enoriașii din cartier să aibă un lăcaș de cult. Așa a apărut o nouă construcție pe strada Vasile Conta.

„Familia Popescu ne-a ajutat încă de la început. În 2009 ne-au lăsat să punem lăcașul de cult pe terenul noi. Atunci am semnat un acord pentru cinci ani, însă ulterior l-au prelungit până în primăvara anului 2017. Chiar dacă ne-am mutat, soții Popescu ne ajută și acum” explică preotul paroh, Dumitru Bărbos.

Consiliul Județean le-a întors spatele

În fiecare an, parohiile ortodoxe cer ajutor de la Consiliul Județean pentru a primi finanțare în vederea dezvoltării locașurilor de cult. Deși mass-media condamnă sumele considerabile alocate din buget către diverse biserici, cei de la Parohia Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Mina” nu au avut o șansă la o finanțare pentru a construi o biserică a lor. În 2015, părintele Bărbos a cerut 70.000 de lei de la Consiliul Județean pentru ca fosta biserică din lemn să prindă contur din cărămidă. A fost refuzat și i s-au alocat în schimb nu mai mult de 2.500 lei. Nici suma aceasta nu a primit-o. Povestea s-a repetat în fiecare an, rezultatele fiind aceleași. Într-un final cu banii adunați au construit fundația unei noi biserici. Însă până biserica va fi gata, slujbele se țin la subsolul construcției.

 

Ansamblu de spații bănoase

 

Dan Petru Popescu și soția acestuia, Corina, au autorizație pentru a construi patru imobile de câte trei etaje fiecare. În planul Mina Residence sunt incluse 35 de apartamente în clădirile edificate și câteva spații imobiliare.

Firma care se ocupă de realizarea proiectului este înființată recent și a intrat în forța pe piața renovărilor exterioare și a construcților de imobile. BA PROPERTY BUSINESS CONSTRUCTION SRL a fost înființată în noiembrie 2016. Un an mai târziu una dintre asociate, Rebeca Alexandra Onoprienco a cerut Baroului Cluj să îi accepte cererea de suspendare, pe motiv că ocupă funcția de director în această firmă. Partenera ei de afaceri, Loredana Maria Mates era în breasla mediatorilor, însă s-a mutat cu ușurință în domeniul construcților. Firma a luat și contrucții de refațadizare a unor clădiri din centru orașului.

Pentru soții Popescu, BA Property Business Construction va realiza câteva zeci de apartamente cu 1, 2, 3 și 4 camere, plus 10 spații comerciale. Proiectul imobiliar a păstrat numele Sfântului Mare Mucenic Mina.

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 mins In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 35 mins Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 47 mins Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 1 hour Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 2 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 2 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 3 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 4 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
 • Acum 6 hours Politica
  În calendarul anului școlar viitor, vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox. Păi, politicienii noştri serbează numai Paştele Cailor
 • Acum 6 hours Din oras
  Cel mai urmărit prezentator de evenimente: Alin Sălăjean, de departe cel mai popular din breaslă pe social media
 • Acum 7 hours Eveniment
  E LUNI, LUMEA SE GRĂBEȘTE LA SPITAL: Accident grav între Gilău și Căpușu Mare
 • Acum 8 hours Eveniment
  CLUJ: O minoră de 17 ani a decedat într-un accident grav la Bucea
 • Acum 19 hours Politica
  Nicolae Ciucă, în ședința PNL de la Vila Lac: ”Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE