Sanatate

De la bal la spital! Distracția e mai importantă pentru Primărie decât sănătatea clujenilor

500.000 euro din bugetul local vor fi alocați pentru spitalele din Cluj-Napoca. Banii vor fi folosiți pentru eternele reparații și achiziții de aparatură. La o analiză sumară a fondurilor alocate de Primărie pentru chefuri, cocktailuri, ONG-uri, concerte reiese că tot cam atât s-a dat din banul public cât pentru spitale. Dacă adăugăm cei 2,3 milioane euro pentru asociații și fundații, discrepanța este și mai mare. 

Primăria Cluj-Napoca are în subordine un singur spital, Spitalul Municipal Clujana, iar celelalte aparțin de Consiliul Județean și de Ministerul Sănătății. În mod normal trebuie să aloce fonduri în primul rând pentru Clujana, iar pentru restul dacă există dorință și bunăvoință. În fiecare an, administrația publică locală distribuie fonduri pentru toate spitalele. În ședința de Consiliu Local de vineri va fi supusă votului consilierilor suma de aproximativ 500.000 euro pentru mai multe spitale din Cluj-Napoca. Suma echivalează cu o mică parte din banii care au fost alocați anul acesta pentru distracție. La o analiză sumară a fondurilor care au mers anul acesta pentru tot felul de distracții, reiese că dintr-un foc au fost cheltuiți 2,3 milioane lei (aproximativ 500.000 euro). 

950.000 lei au fost alocați pentru Zilele Clujului. 

35.400 lei pentru organizarea evenimentului „Concert aniversar – 150 de ani de la înfiinţarea corului bărbătesc din oraşul înfrăţit Koln, Germania), eveniment care a constat dintr-un cocktail şi o recepţie de bun venit în data de 17 octombrie, respectiv un prânz de mulţime şi un cocktail în data de 18 octombrie 2018, pentru 220 de persoane.

25.000 lei au mers pentru evenimentul Zilele Recoltei.

50.000 lei pentru un cocktail care aniversează 100 de ani de prietenie româno-americană.

Citește și: 

Primăria cheltuie 50.000 lei din banul public pentru un chef cu 470 de invitați. Oare maimuța Nelson va fi invitată?

600.000 lei vor fi alocați din bugetul orașului pentru Revelion și 1 Decembrie. 

200.000 lei a costat anul acesta petrecerea de Ziua Vârstnicului.

Să punem la socoteală și banii alocați pentru ONG-uri. Unele dintre ele au proiecte mai mult sau mai puțin utile pentru comunitate, ceea ce ne face să credem că o parte din bani sunt cheltuiți degeaba. 2,3 milioane euro au mers anul acesta pentru asociații și fundații. În sesiunea din toamnă, aproximativ 170.000 euro vor fi alocați pentru ONG-uri. Suma este mai mică decât cea alocată în primăvară pentru spitale, respectiv 1,4 milioane euro. 

Citește și:

Eternii abonați la banul public primesc și anul acesta fonduri din bugetul local. Proiecte importante pentru comunitate au fost respinse

Primăria pune la bătaie 800.000 lei pentru ONG-uri. Aproape jumătate din sumă merge către fosta asociație Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană. Este corect?

Să ne îndreptăm acum atenția spre spitale pentru că vorba zice că uneori ajungi de la bal la spital. 

“Asigurarea asistenţei de sănătate publică a constituit în fiecare an o prioritate a municipalităţii clujene ce s-a reflectat şi în sumele alocate de la bugetul local pe acest domeniu în ultimii ani: 3,9 milioane lei în 2014, 4 milioane lei în 2015, 4,3 milioane lei în 2016 şi 4,9 milioane lei în 2017. Pe anul 2018 suma se ridică la 6,75 milioane lei”, motivează municipalitatea alocarea banilor. 

Cea mai mare finanţare a cerut-o Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă care a solicitat suma de 4,3 milioane lei. Va primi însă 650.000 lei pentru dotarea blocului operator neurochirurgie – 550.000 lei (aparat Rx mobil cu braţ C) şi pentru ATI chirurgie general II şi chirurgie vasculară – 100.000 lei (staţie compresoare pentru producer aer comprimat şi staţie vacuum medical).

Institutul Oncologic a solicitat “alocarea în regim de urgenţă” a sumei de 280.000 de lei pentru achiziţionarea unui aparat de electrochirurgie de înaltă performanţă cu pensă bipolar. Spitalul de Recuperare a cerut 248.000 lei pentru un aparat de anestezie şi un fibroscop, conducerea spitalului motivând că “aparatele existente au depăşit durata normal de funcţionare, fiind uzate fizic şi moral”.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, care se află în subordinea Consiliului Judeţean, a solicitat suma de 220.000 de lei. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase primeşte 200.000 de lei pentru dotarea cu aparatură medicală a Laboratorului de Radiologie şi Imagistică 

Institutul Inimii a solicitat sprijin financiar reprezentând contravaloarea a 200 de stenturi, acestea fiind necesare asigurării unui stoc de aproximativ două luni, “deoarece fondurile alocale acestor produse sunt cheltuie cu prioritate, în regim de maximă urgenţă şi sunt insuficiente în raport cu adresabilitatea pe care o are institutul”. 

Institutul de Urologie şi Transplant Renal a cerut suma de 160.000 de lei pentru acţiuni de reparaţii curente şi igienizare ale saloanelor pentru pacienţi de pe secţiile clinice şi ale compartimentului de terapie intensivă şi bloc operator. Conducerea Institutului de Urologie susţine că, în urma unor controale, au fost constatate deficienţe majore care pun în pericol siguranţa şi sănătatea pacienţilor.

Institutul de Gastroenterologie a solicitat suma de 160.000 de lei pentru echipament medical-generator de radiofrecvenţă necesar dotării blocurilor operatorii, dar comisia care s-a ocupat de selecţia proiectelor a decis acordarea sumei de 159.000 de lei pentru acest institut.

Spitalul Clinic Căi Ferate 100.000 de lei pentru achiziţionarea unei mese de operaţie pentru chirurgie general plus chirurgie bariatrică şi laparoscopică avansată şi a unui soft pentru depistarea precoce a efectelor secundare ale chimioterapiei asupra cordului

Iată care sunt sumele alocate pentru spitale la sesiunea din toamnă: 

650.000 lei – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă
280.000 lei – Institutul Oncologic Prof.dr. I. Chiricuţă
248.000 lei – Spitalul Clinic de Recuperare
219.000 lei – Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii
200.000 lei – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase
159.000 lei – Institutul de Gastroenterologie-Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor
157.000 lei – Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal
152.000 lei – Institul Inimii Niculae Stăncioiu
100.000 lei – Spitalul Clinic Căi Ferate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *