In vizor

De doi ani Consiliul Județean Cluj tot anunță modernizarea acelorași șapte drumuri

Consiliul Județean Cluj a anunțat în 2022 că a primit finanțare de la Guvern prin programul Anghel Saligny pentru modernizarea a șapte drumuri județene și construcția a patru poduri, valoarea investițiilor fiind de 140 de milioane de lei.

Doi ani mai târziu, în 2024, președintele Alin Tișe anunța că: „11 obiective vor beneficia de finanțare în valoare de aproximativ 140.000.000 de lei prin Programul de Investiții „Anghel Saligny”. Este vizată, astfel,  modernizarea a șapte drumuri județene (DJ 150 Chesău – Palatca, DJ 107J Săvădisla – Finișel – Plopi, DJ 105T Săliștea Veche – Berindu, DJ 107N Valea Ierii – Plopi – Gura Râșca, DJ 161C Corneni – Pintic, DJ 161A Cojocna și DJ 161E Diviciorii Mici – Habadoc) precum și a patru poduri (situate pe DJ 182E Chiuiești, DJ 107R Ciurila, DJ 103L Mănăstireni și DJ 161 Pâglișa)”.

Evident este vorba de aceleași 11 obiective anunțate și acum doi ani.  De altfel, un exemplu concret este drumul DJ 161C Corneni – Pintic, pentru care abia acum Consiliul Județean a scos la licitație servicii de proiectare și asistență tehnică pentru realizarea documentațiilor.  Practic timp de doi nu s-a făcut niciun demers pentru modernizarea acestor drumuri. 

Potrivit anunțului de pe SEAP, Consiiliul Județean Cluj contractează servicii de proiectare și asistență tehnică pentru realizarea documentațiilor necesare modernizării drumului județean DJ 161C Corneni – Pintic, km 13+000 – km 17+718.

Obiectul contractului de servicii, ce urmează a fi atribuit, constă în elaborarea documentaţiei de proiectare pe faze precum și asistența tehnică, astfel:

FAZA 1 – DOCUMENTAȚII DE AVIZARE A LUCRĂRILOR DE INVESTIȚII

 

FAZA 2 – DOCUMENTAŢIE TEHNICĂ – D.T. PENTRU AUTORIZAREA EXECUTĂRII LUCRĂRILOR DE CONSTRUCŢII (D.T.A.C. + D.T.O.E.) compusă din:

FAZA 3 – PROIECT TEHNIC (P.Th.) + CAIETELE DE SARCINI (C.S.)

FAZA 4 – ASISTENȚĂ TEHNICĂ

Valoarea estimată este de 300.000 de lei.

Având în vedere că abia a fost anunțată licitația pentru realizarea studiilor, mai durează până ce vor fi demarate efectiv lucrările pe DJ 161 C. Între timp poate se mai cheltuie bani cu întreținerea, că oricum multe din drumurile județene au tot fost asfaltate în ultimii ani.