In vizor

De ce toarnă Alin Tișe atâta asfalt pe drumurile județene? Că e apă de ploaie… VIDEO

Celebrul drum județean DJ 107 Luna de Sus-Săvădisla-Băișoara a intrat în atenția autorităților: pe o vreme de sfârșit de lume, când ploaia torențială vărsa, vajnicii angajați de la Drumuri și Poduri Cluj turnau oleacă de asfalt, cu toate utilajele din dotare în teren. Imaginile video surprinse vineri frizează limita bunului simț. Despre execuția acestor lucrări, făcute de mântuială ca să dea bine în comunicatele de presă ale Consiliului Județean Cluj putem spune doar că reprezintă încă un exemplu al risipei banilor publici. Drumuri județene peticite, cârpite și „modernizate” la infinit, pe aceleași secțiuni de traseu, dar de fiecare dată, din alți și alți bani publici. 

DJ 107 M/ imagini surprinse vineri, în drum spre Muntele Băișorii

Asfaltat de 3 ori în ultimele 12 luni

Drumul județean DJ 107 M Săvădisla-Băișoara bate toate recordurile negative. Drumul a fost asfaltat de trei ori în ultimele 12 luni, ilustrând perfect bătaia de joc din bani publici.

Drumul DJ 107 M leagă municipiul Cluj-Napoca de Muntele Băișorii, cea mai mare stațiune de schi din județ. Acest lucru nu a constituit un motiv suficient de bun pentru administrațiile județene să demareze lucrări de modernizare astfel încât turiștii, dar și cei care fac zilnic naveta, să nu își mai rupă mașinile în drumul plin de gropi. Drumul a fost puternic deteriorat de mașinile de mare tonaj care l-au traversat când a fost construită Autostrada Transilvania. Autostrada a fost inaugurată în 2009, iar de atunci drumul a fost reparat, plombat, asfaltat, dar în continuare este plin de gropi.

CITEȘTE ȘIIncompetență crasă a Consiliului Județean Cluj: Drumul județean Săvădisla-Băișoara, asfaltat a TREIA oară în ultimele 12 luni

Acest drum trebuia să fie modernizat prin contractul derulat de Consiliul Județean cu firma Kiat. Au fost executate lucrări pe acest drum, însă după doar două luni au început să apară din nou gropi. Consiliul Județean a reziliat apoi contractul cu cei de la Kiat și a alocat alți bani pentru întreținerea acestui drum. În toamnă au fost executate lucrări de reparare a drumului, dar și acestea au cedat, tot după două luni, acuză șoferii. Aparent, atât rezistă asflaltul pe acest drum, doar două luni.

De altfel, Consiliul Județean afirmă că a reziliat contractul cu Kiat tocmai pentru a proteja banii publici, asta deși Kiat a executat lucrări pe drumul DJ 107M.

Consiliul Județean anunța în 2019 printr-un comunicat de presă lucrările executate de Kiat pe acest drum. Ulterior s-a dovedit că lucrările executate au fost atât de proaste că au cedat după două luni, iar cotractul cu Kiat a fost reziliat. În toamnă, Consiliul Județean a demarat alte lucrări, de ceastă dată de întreținere, la fel de prost execuatate. Oare ce fel de lucrări sunt executate dacă nu rezistă decât câteva luni?

„Consiliul Județean Cluj aduce la cunoștința participanților la trafic, a locuitorilor din zonă şi a turiștilor faptul că pe drumul județean DJ 107M Luna de Sus (DN1) – Vlaha – Săvădisla – Săcel – Băişoara – Iara – Buru – limită cu judeţul Alba lucrările de reabilitare și modernizare au fost reluate după ce acestea au fost suspendate pe perioada sezonului de iarnă. Demarate în cursul anului trecut, lucrările au fost reluate în aceste zile, în contextul condițiilor meteorologice favorabile înregistrate. În această etapă se execută lucrări de frezare a căii de rulare, în paralel cu cele de așternere a stratului de piatră, în vederea turnării celor două straturi de asfalt, binder și strat de uzură”, potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Cluj din 2019.

În mai 2020, comunicatul de presă transmis cu privire la acest drum oferă explicații privind lucrări de reparații care se vor încheia cu așternerea de covor asfaltic.

Din nou.

Să tot torni covor asfaltic, din bani publici… Chiar și pe o ploaie torențială. 

CITEȘTE ȘIAceleași drumuri județene, reparate în fiecare an. Tișe: ”Avem o calitate a lucrărilor mai bună decât în anii trecuți”

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *