Din oras

De ce sunt pustii santierele Clujului in weekend

Santierele infernale ale Clujului care par a nu se mai finaliza ii exaspereaza pe clujeni din ce in ce mai mult. Pe langa circulatia ingreunata si trotuarele impracticabile, presarate cu „capcane”, multi sunt nedumeriti sa vada cum trec zile cu vreme frumoasa in care nu se lucreaza nimic. Este vorba de week-enduri si sarbatori, zile in care se bate pasul pe loc, in timp ce iarna cu vreme rea se apropie cu pasi repezi. Oficialii municipalitatii sustin ca nu exista zile „moarte”.

Dincolo de disconfort, santierele de pe strazile aflate in reabilitare la Cluj ofera o priveliste dezolanta. Muncitorii par intr-o pauza de masa perpetua, la orice ora grupurile de oameni in salopeta putand fi vazuti cum stau la taclale, arunca ambalaje si pahare de cafea pe jos, stau sprijiniti in lopeti si chiar isi gasesc timp sa arunce remarci dupa fetele care trec pe langa lucrari.

Evolutia lucrarilor nu prea se vede de la o zi la alta, timp in care clujenii sunt nevoiti sa isi petreaca mult mai mult timp in trafic din cauza santierelor, sa faca echilibristica printre utilaje si gropi, iar ca pieton un drum pe Motilor e o adevarata lectie de supravietuire. Pe langa toate acestea, in pragul iernii, santierele sunt parasite cu totul la sfarsitul saptamanii, fie ca vorbim de strada Horea, de Baritiu sau de Calea Motilor. 

„Nu inteleg de ce constructorii nu profita de zilele frumoase din weekend ca sa mearga mai departe cu lucrarile. Oricum, totul pare sa mearga mult prea incet. De pe o zi pe alta ne putem astepta sa vina ploi, zapezi, inghet si vreme rea care sa blocheze cu totul lucrarile si circulatia prin centru sa ramana asa cum e acum: un haos”, se plange un clujean pe Facebook. 

Oficialii municipalitatii sustin insa ca se lucreaza in weekenduri.

„Se lucreaza si sambata si duminica, doar ca ramane la latitudinea executantului modul in care isi distribuie muncitorii si zilele sau locul in care se fac lucrarile. In functie de stadiul fizic al lucrarilor”, spune un reprezentant al Biroului Mass-Media al Primariei Municipiului Cluj-Napoca. 

Intervin aici, potrivit unor surse, si relementari legale care impun limitarea muncii la doua week-enduri pe saptamana, asa incat, teoretic, munca se face prin rotatie si ar trebui sa fie permanenta, executata, pe rand, de o jumatate din angajati si apoi de cealalta jumatate. 

„Noi i-am rugat sa respecte termenele si, in masura in care le permite timpul si legislatia sa lucreze si sambata si duminica. Atata timp cat respecta termenele si stadiu lucrarilor e in grafic, nu avem de ce sa ii sanctionam. Ei trebuie sa isi respectele termenele din dispozitiile de santier. Daca graficul lucrarilor e respectat nu putem interveni”, spune oficialul Primariei.

Oficialii municipalitatii sustin ca pe strada Motilor s-a lucrat si in week-end. 

„Sunt situatii cand se lucreaza si noaptea. De exemplu, pe timp de noapte se pun stalpii noi”, sustine sursa citata.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version