Din oras

De ce sunt atat de populare mancarurile de la Zilele Culturale Maghiare?

Festivalul care tocmai s-a incheiat a reunit mii de clujeni in jurul ceaunelor cu gulas, a carnatilor sfaraitori si a ciolanului de porc. Miresmele si felul in care erau prezentate, dar si organizarea chibzuita a evenimentului se pare ca au “batut” preturile cam piperate cu care s-au vandut si, una peste alta, gastronomia maghiara din centrul Clujului a devenit mult mai populara decat cea practicata la alte evenimente de gen din oras.

Cativa specialisti din aceasta zona au aratat pentru Ziar de Cluj care ar fi explicatia fenomenului.

Clujeanul Radu Zarnescu, manager al Asociatiei Euro Est Alternativ (ACEEA), organizator a zeci de festivaluri de gatit in aer liber in toata tara este de parere ca popularitatea scazuta a laturii de gastronomie de la alte festivaluri organizate in Cluj se poate datora organizarii precare a acestora.

“Anul trecut, asociatia noastra s-a ocupat de partea de mancare de la Zilele Clujului. Am adus zece localuri cu speficic variat si a fost mult mai bine ca la editia precedenta, cand a fost, practic, un dezastru. Noi am incercat sa ridicam nivelul, dar a fost foarte dificil sa lucram cu cei de la primarie. Ei nu apreciaza mancarea, standardele de calitate, ci merg pe alte criterii. In plus, ne-am inteles ca vom colarora si anul acesta, iar in iarna ne-au spus brusc ca nu va mai fi asa”, a declarat Zarnescu.

Asociatia a participat si la Zilele Culturii Maghiare, unde au avut de-a face cu alt fel de abordare.

“Acolo e cu totul altceva. Au experienta si asta se simte si la produse, asa ca oamenii carcotesc, dar tot savureaza mancarea. Cei care aveau primul stand, cu muraturi, ciolan si multe ceaune, carora le-am intermediat venirea, aveau instalatii profesioniste, de hotel si din cauza asta si preturile erau un pic cam mari”, a mai spus Zarnescu.

Iulia Dragut, CEO si presedinte al asociatiei ACEEA are o alta perspectiva.

“Poate ca Zilele Culturii Maghiare au avut o promovare mai buna in randul publicului. La Zilele Clujului era o diversitate culinara mai mare. Probabil cei care au apreciat mancarea maghiara au cautat exact partea aceasta, apreciaza bucatica aceasta, bucataria din Ungaria”, a precizat ea.

Specialista nu crede ca popularitatea preparatelor de la Zilele Maghiare ar tine de organizarea evenimentului.

“Nu cred ca tine de organizare. Acolo exista o mai mare comuniune si e de apreciat ca o comunitate poate sa simta in felul acesta si sa rezoneze atat de bine. Poate fi privita si ca o lectie de istorie contemporana”, a apreciat Iulia Dragut.

Gelu Visan, directorul Serviciului cantina de ajutor social si pensiune al municipalitatii clujene este de parere ca principala atractie a standurilor de alimentatie de la Zilele Maghiare o reprezinta gustul preparatelor si faptul ca sunt realizate cu multa carne.

“Concetatenii nostri maghiari sunt, probabil, mai aplecati spre gastronomie decat noi. Si acolo se mananca preparate grase, carnati picanti, totul cu multa proteina animala. Participand la evenimente culinare internationale, am constatat ca ei sunt mai aplecati spre acest consum”, a apreciat Visan.

Mircea Buteanu, managerul clubului Diesel a marturisit ca a participat la festival ca spectator si a apreciat buna organizare a evenimentului.

“Totul a fost pus la punct destul de bine, mancarea a fost destul de gustoasa. Comerciantii maghiari au fost prezenti la invitatia organizatorilor si am observat ca au fost si destul de multi romani care au apreciat asta. Pretul mi s-a parut cam ridicat, dar asta nu putem comenta, cui nu-i place nu a cumparat. Ceea ce mi s-a parut incredibil a fost faptul ca nu se dadeau bonuri fiscale si nici nu controla nimeni asta. Am cumparat ciolan, am cerut bon si i-am dat pe toti peste cap. Intr-un final mi-au dat unul, aveau o casa micuta intr-un colt. Daca as face asa ceva o ora sau doua m-as trezi cu politia si finantele pe cap imediat”, a declarat managerul.

Buteanu a evocat un episod petrecut cu 15 ani in urma, pe Bulevardul Eroilor.

“Organizam un festival de bere, alaturi de Decebal Cotoc si Ion Novacescu si erau cozi mari, asa ca bateam bonurile inainte. Pana seara ne-am pomenit cu un control de la finante, voiau sa vada ce facem cu bonurile. E inadmisibil ca dupa 15 ani sa ai tupeu sa vinzi la asemenea dimensiuni in centrul Clujului fara fiscalizare! Altfel, a fost organizat foarte bine, stiu ungurii sa isi faca treaba!”, a mai spus Mircea Buteanu. 

Cea de-a cincea editie a Zilelor Culturale Maghiare a avut loc intre 14 si 25 august. 

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version