Din oras

De ce stagneaza de 3 ani la DIICOT Sectia Centrala dosarul de evaziune fiscala a lui Cristi Borcea si a praduitorilor ROMPETROL? Cine are interes ca acest dosar sa stea "in adormire"?

Se implinesc foarte curand 3 ani de cand trupe speciale insotite de procurori DIICOT efectuau nu mai putin de 24 de perchezitii pe axa Bucuresti – Ilfov- Brăila – Constanta într-o cauza vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în fapte de evaziune fiscală, spălare a banilor.

DIICOT – Structura Centrala a pescuit atunci nume maaaari de tot care faceau aceasta mega-evaziune fiscala asupra unei companii de renume, una intre cele mai bogate din Romania – Rompetrol, detinuta de gigantul din Kazahstan – KazMunaiGas. Socul a fost ca Rompetrol era violata financiar de chiar gardienii ei, trimisi in Romania chiar de Kazahstan, caci KazMunai e firma de STAT. Ciorditorii erau doi foști directori Rompetrol – Dmitriy Grigoryev (fost vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al Rompetrol Group) şi Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group). Ati inteles, da? Askar avea rolul de a proteja informativ compania, ca sa nu fie spionata si furata, si a ajuns chiar el sa o fure. 

Dar supriza a fost ca bossii Rompetrol au avut un complice de mare notorietate, chiar daca nu pozitiva: l-au avut alaturi pe parnaiasul Cristi Borcea, fostul patron al echipei Dinamo, care, in 2018, tocmai fusese eliberat condiționat din închisoare cu 4 luni inainte de perchezitii. Prejudiciul estimat? 40 de milioane de euro!

Borcea a platit cautiune de nu mai putin de 500 000 de euro, numai sa fie lasat in pace sa mearga acasa la copii, ca vorba aia, are o echipa de fotbal.

Dar alta este intrebarea. De ce nu s-a mai intamplat nimic in acest dosar? De ce procurorul de caz de la Sectia Centrala a DIICOT a amutit in ultimii 3 ani? 

Cand cu perchezitiile, procurorul era foarte cocos si scria in comunicatul oficial al DIICOT cum ca:

„… în urma verificărilor efectuate a rezultat că societăţile comerciale controlate de către Burcă Vitalie, Dmitriy Grigoryev şi Sergey Vassilyev şi care aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, în considerarea scopului ilicit sus-expus, au facturat în mod fictiv anumite achiziţii şi prestări servicii şi către alte societăţi comerciale.

În lanţul evazionist au fost folosite pe paliere diferite mai multe societăţi comerciale cu un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, iar sumele de bani erau transferate succesiv prin conturile respectivelor societăţi, în scopul spălării acestora”.

Dosarele de evaziune fiscala nu sunt foarte complicate pentru un procuror destept, spalarea de bani nu e mare smecherie profesionala de demonstrat. Si atunci de ce „doarme” dosarul lui Borcea si al bossilor Rompetrol de 3 ani? Nu de alta, dar Borcea ne da lectii de viata pe la Denise Rifai pe la emisiune, iar hotii de la Rompetrol s-au tirat unul in tarisoara de bastina, altul la Viena.

Sa fie pauza asta de lucru in dosar pentru ca a intervenit cineva la DIICOT, sa zicem un securist puternic, ca sa aiba leveraj de negociere, fiindca in dosar mai e vorba despre un mare nume din business-ul romanesc si international si care, astfel, este santajabil si mereu in chingi cat timp acest dosar va fi „in adormire”?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version