Analiza

De ce propunerile cu care se duc “răsculații” PSD Cluj la Liviu Dragnea nu prea au nici o șansă de materializare?

Marți, mai pe seară, să nu fie prea răcoare, înfierbântații PSD Cluj s-au cerut la o ședință cu Liviu Dragnea. Vor să-l amețească cu numărul și să-i spună, molcom, ardelenește, că nu-l vor interimar la șefia lor pe Horia Nasra (prea tânăr, prea de disprețuit că nu le are cu partipriurile interpartinice din ultimii 20 de ani și nu știe cum se obosește măslina în farfurie pînă să fie înghițită și mult prea e ochelarist; plus că, al cui dreaq de om e el, cine-și adjudecă că poate să-l butoneze?). Se duc să-i zică lui Dragnea că sunt cam mânioși că n-au fost consultați (corect) și că au să fie muritori de foame fără pârghia șefiei filialei în mâna unuia de-al lor (că au să le moară oamenii în sinecură, dacă li se va lua dreptul la pită far niente), sau măcar în mâna unui vicepreședinte de la București. Asta-i de momeală. De fapt se duc să se plângă în locul lui Ioan Rus, că nimeni nu-l mai bagă în seamă.

Un interimar dintre “ai lor”, este propunerea principală, favorit fiind Cornel Itu care are a se lăuda cu rezultate bune în județ. Dacă nu ar fi existat Cluj-Napoca, cu rezultatele pe județ, Cornel Itu era acum președintele Consiliului județean. Dar cum există Cluj-Napoca și funcția de viceprimar pentru UDMR, nici rezultatele politice n-au mai fost atât de bune și nici negocierile politice nu s-au mai putut realiza. Problema lui Itu în ochii lui Dragnea este că e perceput a fi “omul lui Ioan Rus” – și eu cred că exact de Ioan Rus și partipriurile interpartinice ale acestuia a vrut să scape Liviu Dragnea prin numirea lui Horia Nasra ca interimar. S-a vrut ruperea pisicii. Alexandru Cordoș are probleme cu soția judecată și condamnată pentru corupție, el însuși fiind pe rol într-un dosar. Aurelia Cristea nu mai are nici o șansă după ce s-a auto-sabotat și apoi a sabotat campania de la locale. Restul propunerilor nu știu care ar fi fiind viabilă. Poate primărița din Chinteni, un fel de Lia Olguța Vasilescu clonată pe Gabriela Vrânceanu Firea ca profil politic, să aibă vreo șansă. Asta dacă poate dovedi că-n spatele ei nu se vede umbra lui Ioan Rus. Eu cred că Ioan Rus este istorie în PSD.

Și, ia să vedem cine-i vicepreședinte pe la București și care ar fi amabil să vrea să aibă timp să se ocupe de o filială ca cea a Clujului? Avem așa: Gabriela Firea – ocupată cu Bucureștiul; Lia Olguța Vasilescu – ocupată cu Craiova și niște dosare DNA; Ecaterina Andronescu – ocupată cu abramburitul și nițel dosar Microsoft la DNA; Doina Pană – “Fă, Doina, aveai chef de inundații” ar fi ocupată cu Bistrița-Năsăud, dar, fiind vecină de județ cu Dejul (partea dinspre Urișor de unde se trage și Ioan Rus ai cărui oameni, fără excepție, s-au răsculat și se cer la discuții), ar cam fi disponibilă – nu știm dacă ar fi disponibil și Dragnea; Nicolae Bănicioiu – zice-se că ar fi știut despre cum se derulează afacerile cu diluanții Hexi Pharma, așa că-i mai posibil să vrea să-și vadă de viitoarele probleme cu procurorii, decât să bată drumul Clujului; Tudose Mihai – acesta a fost mai degrabă de partea lui Zgonea în scandalul cu Dragnea:

„Nu poți să fii în Parlament și să fii ofițer. Este incompatibil statutul de deputat cu ofițer. Cine face chestia asta își asumă belele mari. Ce spune Victor e problema lui, să spună el cu subiect și predicat despre cine vorbește și cu asta-basta. Nu poți să fii ofițer decât lăsând urme, cu plăți, cu indemnizații, cu pensie ulterior și chiar dacă nu se află acum se aflăm mai târziu. Când se află, te supui rigorilor legii, că ai încălcat legea în perioada respectivă. Cine-și asumă lucrul acesta? Este inconștient”, a spus Mihai Tudose pentru dcnews.ro, întrebând retoric dacă argumentația pe care a folosit-o Victor Ponta în apărarea lui când Traian Băsescu l-a acuzat că este ofițer acoperit „să înțeleg că este valabilă numai în ceea ce-l privește, nu?”

În plus, vine din fieful lui Bunea Stanciu (Brăila) și poate are altele pe cap de când fostul președinte al CJ Brăila a fost condamnat la închisoare; Ștefan Viorel – după ce Darius Vâlcov a început să fie urmărit penal de DNA, acesta, ca președinte al Comisiei de Buget din Camera Deputaților, a fost pe lista scurtă cu kamikadze de înlocuitori ai urmăritului penal la Finanțe – fiind finanțist, mai degrabă are să zică pas propunerii oamenilor lui Ioan Rus; Șimon Gheorghe – acesta este ocupat să fie și “executivul” PSD Maramureș, a fost susținător înfocat de-al lui Ponta și înjurătorul de serviciu al lui Negoiță – n-are el a pricepe ceva despre Cluj; Vlase Petru Gabriel, este vicepreședinte al Camerei Deputaților – ceva mă face să cred că pe acesta sigur nu-l vor oamenii lui Rus și, dacă li-l dă Liviu Dragnea ca interimar, ar fi „lecția” cea mai bună; Chirică Mihai – are problemele sale în PSD Iași, nu cred că i-ar arde să se ocupe de Cluj; presa locală din Iași susține că:

Surse din PSD Iaşi spun că există tensiuni majore în organizaţie, totul pornind de la atitudinea lui Mihai Chirica (şeful filialei municipale), dar şi a deputatului de Tătăraşi Sorin Iacoban, care îşi promovează oamenii fara a tine cont de opiniile celorlalti membri ai partidului. (Top Iași);

În plus, acesta a ajuns să fie făcut praf chiar și la Antena 3, care l-a acuzat pe candidatul PSD că are o casă de 200.000 de euro la Târgu Neamţ, un yacht şi o vilă la Iaşi dar mai ales că ar controla afaceri de zeci de milioane de euro; Victor Negrescu – acesta este europarlamentar, numai de drumuri la Cluj nu i-ar arde; Ionuț Vulpescu – fost ministru al Culturii, ar fi o soluție prin posibilele legături cu Ioan Aurel Pop, rectorul UBB – dar, e la fel de tânăr ca Nasra și cu mult în afara adevăratelor probleme ale Clujului; Georgian Pop – ca președinte al Comisiei parlamentare de Control SRI, o fi având destul de lucru bănuiesc; și mai rămâne Andrei Dolineaschi, deputat de Botoșani – numai că e și acesta ocupat cu o învinuire a procurorilor DNA în dosarul lui Mircea Govor, liderului PSD Satu Mare.

Aşadar, oamenii lui Ioan Rus, adică: fostul preşedinte al PSD Cluj, Remus Lăpuşan, deputatul Cornel Itu, fostul consilier judeţean Dan Canta, senatorul Alexandru Cordoş, primarii Lucia Suciu (Chinteni), Cristian Matei (Turda), Grigore Fati (Apahida), Florin Ioan Mureşan (Baciu), Călin Fărgaciu (Sănduleşti), fostul consilier judeţean Ilarie Ivan, fostul consilier local Gabriel Oniga, consilierul judeţean Vasile Sălătioan, şeful PSD Câmpia Turzii Petru Pop, fostul vicepreşedinte CJ Ioan Oleleu, au hotărât să trimită marți la București 20 sau 25 de delegați (dintre care nu știm dacă au să aibă curajul să facă parte), pentru, bănuiesc eu, a lua un șut în dos să li se urce mințile la cap și să priceapă că, cu ei, fără ei (dar mai bine cu ei), schimbarea se va produce drastic la Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *