Editorial

De ce nu se va face niciodată Clujul bine: pentru că e bine și așa!

Scris de 1,664

După ce, de 12 ani, Emil Boc le promite clujenilor un centru cultural cu un sediu pentru Filarmonică și cu un parking atașat, într-o locație din zona centrală, acum, în aceeași locație, primarul a inaugurat o parcare provizorie. A asfaltat terenul, a marcat locuri de parcare, a postat pe Facebook marea realizare, iar cetățenii urbei, impresionați de fapta-i măreață, au început să-i ridice osanale! Un exemplu grăitor, care ne arată de ce nu se va face niciodată Clujul bine: pentru că e bine și așa!

Clujenii (nu toți, dar mulți) se comportă, în fața propagandei primarului, precum un flămând care, după ce ani de zile a fost subnutrit, după ce a fost nevoit să supraviețuiască doar cu promisiuni și cu resturi de la masa boierilor, acum pupă mâna și linge degetele celui care, din când în când, le mai aruncă câte-o bucățică de carne.

După ce, de ani de zile, înjură că nu au locuri de parcare, după ce ore în șir stau la cozi infernale în traficul sufocant, dacă primarul le aruncă în nas 200 de locuri de parcare în plus, acolo unde trebuia să fie un mare parking și un centru cultural (care să găzduiască și oropsita Filarmonică), clujenii se extaziază în fața micii realizări a unui om care a avut un imens interval de timp la dispoziție pentru a își transforma în realitate promisiunile mărețe, pentru a transforma Clujul într-un oraș de 5 stele, așa cum ar merita – și ar putea – să fie.

Clujul nu se va face niciodată bine pentru că locuitorii săi se mulțumesc cu puțin. Pentru că, în loc să-și critice conducătorii, clujenii îi admonestează furibund doar pe cei care refuză să laude infimele realizări ale edilului, pe cei care îndrăznesc să vadă goliciunea din spatele propagandei deșănțate.

Clujenii sunt mulțumiți că privații le oferă pâine, iar municipalitatea circ. După ce hipsterul clujean vine de la multinațională, se îmbată cu apa rece a câte unui festival organizat din bani publici, e mulțumit că, deși nu are parkinguri, s-au mai făcut 200 de locuri de parcare – la zeci de mii de mașini care nu au unde parca –  și râgâie plin de satisfacție că: „E fain la Cluj!” 

Clujenii își iubesc orașul necondiționat și, deși loialitatea lor în iubire e lăudabilă, la modul teoretic, în practică se dovedește nefastă. Pentru că cei care conduc acest oraș profită mereu tocmai de această lipsă de discernământ în dragoste, de iubirea necondiționată căreia orice gest minuscul îi trezește sentimentul de mândrie și îi aprinde stările extatice. 

Problema, atunci când iubești necondiționat, este că ceilalți își pot ușor bate joc de tine. Când luciditatea și spiritul critic sunt eclipsate de sentimentul unui patriotism local fără rezerve, orice ar face primarul e bine, iar iluziile tale de mai bine pot fi hrănite și pot supraviețui și cu doar cele câteva firimituri aruncate sub nas, în preajma alegerilor.

Problema este că nici dragostea pentru Cluj, și nici adulația pentru iubitul conducător nu ne vor salva peste câțiva ani, când în oraș să circuli cu mașina va fi cvasiimposibil, când să găsești un loc de parcare, chiar și neregulamentar, în boscheți, va fi minune cerească! Atunci când clujenii se vor trezi că nu a fost „bine și așa”, că somnul rațiunii duce mereu, în cele din urmă, la o cruntă trezire, va fi prea târziu pentru a se mai face ceva.

Toate mizeriile pe care adulatorii lui Boc refuză acum să le vadă, toate micile realizări care înlocuiesc marile proiecte ratate vor bloca în curând Clujul. Iar Clujul, nici măcar atunci, în al treisprezecelea ceas, nu se va face bine. Clujenii vor continua să își iubească orașul. Ceea ce e un lucru bun. Doar că dragostea nu va mai fi reciprocă. Clujul, sufocat de atâta iubire necondiționată, nu îi va mai iubi pe clujenii care au făcut prea puțin pentru el. Nu le va mai oferi mare lucru celor care nu au luptat pentru el, celor care i-au ignorat bolile și i-au refuzat astfel șansa și mijloacele pentru a se însănătoși.

Peste câțiva ani, Clujul, hrănit doar cu iubire, va fi prea bolnav pentru a mai putea oferi ceva în schimb. Și nu se va mai face bine niciodată. Pentru că va fi bine și așa!ULTIMA ORĂ

 • Acum 19 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 20 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 22 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 22 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Editorial

REPUBLICA PRESCRISĂ ROMÂNIA

E cea mai bună perioadă pentru bandiții României. La cum funcționează justiția în țara asta, […]

Editorial

TOCĂTOARELE DE BANI

Se toacă la bani publici în țara asta mai ceva decât carnea. Dacă facem puțină […]

Recomandările redacției
TOP CITITE