Analiza

De ce NU se deschid școlile în România? Autoritățile bâjbâie, se CONTRAZIC în declarații și se bazează pe un VACCIN pe care profesorii ÎL REFUZĂ

Consiliul Național al Elevilor a solicitat Ministerului Educației redeschiderea școlilor în localitățile unde rata de infectare este de sub 3 la mia de locuitori. Aceștia remarcă faptul că mulți elevi au rămas cu lacune care vor fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil de acoperit. Autoritățile în schimb se contrazic în declarații privind redeshiderea școlilor, și nimeni nu pare să aibă soluții. Toți se bazează pe un vaccin pe care românii, inclusiv profesorii, îl refuză într-un număr foarte mare.

“Odată cu începerea anului 2021, e important să nu uităm faptul că educaţia se află, la momentul de faţă, într-un moment de cumpănă, iar Ministerul Educaţiei trebuie să răspundă cu celeritate nevoilor sistemului de învăţământ: prezenţa la cursuri în format fizic, acolo unde situaţia epidemiologică o permite, şi realizarea unui plan de recuperare a materiei pentru elevii care nu au putut să participe la cursurile online, din cauza lipsei unui dispozitiv la internet. În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase! Creşterea ratei analfabetismului funcţional ne bate la uşă. Cu educaţia nu e de glumă! Solicităm Ministerului Educaţiei demararea procesului de dialog cu partenerii sociali, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru reînceperea cursurilor”, declară Rareș Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. 

Ministrul Educației a declarat pentru HotNews.ro că nu se poate lua nicio decizie mai repede de jumătatea lunii ianuarie. Ministrul nu a dorit să confirme faptul că redeschiderea școlilor va fi condiționată de vaccinarea personalului școlar, dar că acesta va fi un element important care va fi luat în calcul. 

„Până la jumătatea lunii ianuarie nu cred că cineva responsabil poate promite o decizie. Deci decizia va fi luată după jumătatea lunii ianuarie, mai probabil în cea de a treia decadă a lunii ianuarie, în funcție de evoluția epidemiologică, în primul rând, și în funcție de elementele specifice școlii. De asemenea, nu este de neglijat modul în care se va derula campania de vaccinare. „V-am spus ce vom lua în considerare. Nu aș fi serios dacă m-aș pronunța înainte de analiză. În măsura în care vom avea cadre didactice și personal didactic și nedidactic vaccinat în școli, sigur că asta este un element important în luarea deciziei”, a afirmat ministrul. 

Totuși, Ministrul Câmpeanu a înaintat ipoteza redeschiderii școlilor din 8 februarie odată cu începerea semestrului doi. Criteriile care vor sta la baza acestei decizii sunt: evoluția epidemiologică, campania de vaccinare și elemente specifice sistemului de învățământ – școli și grădinițe, urgențe pentru cei care au examene naționale, urgențe pentru cei care nu au putut derula învățământul online în condițiile minim așteptate. 

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că redeschiderea şcolilor pentru cursuri faţă în faţă nu este condiţionată de vaccinarea profesorilor, dar că nu se poate redeschide decât după ce se încheie perioada de vaccinare pentru cadrele didactice și persoanele vulnerabile.

„Ceea ce pot să vă spun este că, cu siguranţă, cadrele didactice şi personalul din învăţământ este prioritizat, pentru că deserveşte realmente o activitate esenţială extrem de importantă pentru societate şi pentru sistemul educaţional din ţara noastră şi cu siguranţă va avea prioritate la vaccinare. Dar deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinare”. Școlile s-ar putea redeschide în siguranță la sfârșitul lunii martie-început de aprilie, după ce se încheie a doua etapă de vaccinare anti-Covid, care vizează cadrele didactice, vârstnicii și persoanele din categoriile vulnerabile”, citat de news.ro. 

În timp ce auoritățile din România bâjbâie încă din martie în ceea ce privește redeschiderea școlilor, alte țări europene au făcut o prioritate din menținerea elevilor la școală. Pentru mulți elevi români acesta a fost un an pierdut, în condițiile în care școala online s-a desfășurat cu multe poticneli și dificultăți. Învățământul românesc nu era pregătit pentru a trece la învățământul online, dar asta nu i-a determinat pe cei aflați la guvernare să găsească soluții pentru a menține școlile deschise.  

Portugalia, Franța, Spania, Germania sau Olanda au preferat să ia măsuri restrictive în alte domenii și să se asigure că sunt respectate toare măsurile de siguranțpă astfel încât să poată păstra școlile deschise.  

Vecinii noștri din Ungaria au aplicat o altă tehnică. Ei au organizat o campanie de testare rapidă în masă a profesorilor și personalului școlar astfel încât să poată redeschide școlile, iar părinții să se poată întoarce la muncă. 

Ce face România în acest timp? Autoritățile, politicienii și toți cei care sunt implicați în acest proces de combatere a virusului COVID-19 se încurcă în declarații, bâjbâie, și dau impresia că nu pot gestiona această situație. Deschiderea școlilor este solicitată puternic de părinți și elevi, însă decidenții din România nu consideră că această decizie poate fi luată în acest moment. Discutăm de o scădere puternică a numărului zilnic de cazuri, cele mai multe orașe au ajuns la o incidență a cazurilor de sub 3 la mia de locuitori, și totuși autoritățile nu pot gestiona redeschiderea școlilor. Păi nu era vorba că noi copiem țările din vestul Europei? Să vedem ele cum au făcut de au reușit să mențină școlile deschise în ciuda unui număr de cazuri mult mai mare decât are acum România. 

De altfel, un sondaj realizat de a dezvăluit că profesorii se opun vaccinării într-un număr destul de mare. Asta nu înseamnă decât că planul guvernanților de a vaccina personalul școlar și abia apoi să deschidă școlile nu prea are relevanță, dacă gradul de vaccinare va fi unul mic. Autoritățile se pot trezi în situația în care au amânat nejustificat deschiderea școlilor, bazându-se pe campania de vaccinare.  

56,3% dintre repondenți spun că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19, în timp ce 43,2% dintre repondenți afirmă că doresc revenirea la școală și la predarea față în față înainte de începerea campaniei de vaccinare. Majoritatea persoanelor chestionate doresc redeschiderea unităților de învățământ și revenirea la predarea față în față. Astfel, peste 70% din cei care au răspuns la chestionar, mai precis 73,1%, doresc redeschiderea grădinițelor; 75,7% doresc ca elevii din clasele pregătitoare și I-IV să revină în clase; 70,6% sunt pentru redeschiderea școlilor pentru elevii claselor V-VIII; 69,4% au răspuns că vor redeschiderea liceelor și școlilor profesionale. 

Statul român nu face decât să își dovedească din nou incompetența. De asta românii nu vor să se vaccineze. Pentru că nu au încredere în nimic din ce le ”vinde” statul român. Fiecare situație de criză din ultimii ani a fost gestionată extrem de prost, iar această pandemie nu este o excepție. Dacă sunt medici și profesori care refuză vaccinarea, nu ar trebui să fie o surpriză că și printre ceilalți români scepticismul este la cote ridicate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *