In vizor

De ce nu are Cluj-Napoca Plan Urbanistic General nou? Synergetics Corporation SRL București, firma care a câștigat contractul pentru realizarea PUG, spune că Primăria nu și-a făcut partea care îi revenea

Synergetics Corporation SRL București a câștigat contractul pentru realizarea noului Plan Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca abia după o decizie a CNSC. Durata de execuție a fost stabilită la doi ani. Compania a cerut o amânare de șase luni a termenului de finalizare, care era inițial noiembrie 2022. Principalul motiv este acela că Primăria nu a oferit executantului toate documentele de care acesta are nevoie, informează Media 9.

Consultările publice pentru PUG vor începe doar după ce firma va depune documentele la Primărie.

“Consultările publice pentru PUG vor începe după ce firma care a câștigat licitația va depune documentele la Primărie. Există o întârzire, aș vrea și eu să știu când vor fi depuse. Aștept cu mare interes”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, ieri, la un post de radio local.

Răspunsul celor de la Synergetics a fost însă rapid și pune într-o lumină proastă Primăria. Compania este în proces de listare la Bursa de Valori București și nu își permite pene de imagine.

Într-un punct de vedere trimis Media9, bucureștenii acuză municipalitatea clujeană că nu și-a îndeplinit atribuțiile care îi reveneau prin contract:

„Companiei Synergetics nu i-au fost puse la dispoziție de către beneficiar toate informațiile și datele necesare pentru a putea finaliza etapele prevăzute prin contract și stabilite prin documentația de atribuire. Acestea sunt încă în posesia beneficiarului. Etapele contractuale sunt în interdependență și succesiune logică, respectiv, pentru executarea activităților unei faze este necesară finalizarea fazei anterioare. Compania noastră a solicitat în mai multe rânduri accesul la informațiile necesare și a venit în întâmpinarea unor probleme, care ar fi putut apărea independent de voința beneficiarului, cu o serie de propuneri de soluții concrete, astfel încât procesul să poată continua în cele mai bune condiții de performanță”) și au subliniat că au cerut Primăriei să demareze etapa de consultare publică, dar au fost refuzați („Am solicitat demararea procedurii de consultare a populației prin intermediul anchetelor socio-urbanistice încă de anul trecut și am furnizat documentele necesare pentru aprobare. Decizia în privința oportunității și a modalităților în care se vor derula aceste consultări aparține însă primăriei, ceea ce este firesc pentru că primăria știe cel mai bine nevoile și agenda comunității”.

„Nu ascundem că am fost întrebați de multe ori, în ultimii ani, de ce insistăm să procesăm și să analizam cât mai multe informații despre oraș sau să primim seturile complete de documentații de urbanism aprobate, situații litigioase, regimul de proprietate, evidența domeniului public, rețelele de utilități samd în elaborarea unui Plan Urbanistic General”, mai dezvăluie cei de la Synergetics Corporation, în poziția trimisă către Media9.

În poziția transmisă de companie se arată clar că Primăria nu i-a pus la dispoziție toate informațiile și datele necesare. Cu alte cuvinte, Primăria nu și-a făcut partea sa de treabă.

„În acest moment, companiei Synergetics nu i-au fost puse la dispoziție de către beneficiar toate informațiile și datele necesare pentru a putea finaliza etapele prevăzute prin contract și stabilite prin documentația de atribuire. Acestea sunt încă posesia beneficiarului. Etapele contractuale sunt în interdependență și succesiune logică, respectiv, pentru executarea activităților unei faze este necesară finalizarea fazei anterioare. Compania noastră a solicitat în mai multe rânduri accesul la informațiile necesare și a venit în întâmpinarea unor probleme, care ar fi putut apărea independent de voința beneficiarului, cu o serie de propuneri de soluții concrete, astfel încât procesul să poată continua în cele mai bune condiții de performanță.

În plus, am solicitat demararea procedurii de consultare a populației prin intermediul anchetelor socio-urbanistice încă de anul trecut și am furnizat documentele necesare pentru aprobare. Decizia în privința oportunității și a modalităților în care se vor derula aceste consultări aparține însă primăriei, ceea ce este firesc pentru că primăria știe cel mai bine nevoile și agenda comunității. Noi suntem doar brațul tehnic al autorității publice și mandatul nostru se limitează la a oferi întregul nostru suport profesional.

Nu ascundem că am fost întrebați de multe ori, în ultimii ani, de ce insistăm să procesăm și să analizam cât mai multe informații despre oraș sau să primim seturile complete de documentații de urbanism aprobate, situații litigioase, regimul de proprietate, evidența domeniului public, rețelele de utilități samd în elaborarea unui Plan Urbanistic General.

Operaționalizarea unui PUG depinde de principiile după care se va conduce primăria în acest sens –digitalizare, transparență și dezbatere perpetue, disponibilitatea redusă a decidenților de a deroga de la reglementări, colaborarea inter-instituțională, consolidarea programelor de investiții, parteneriatul cu mediul privat pentru a dezvolta orașul în cel mai sustenabil mod.

Acesta este un moment în care, poate mai mult ca niciodată, trebuie să înțelegem rolul important pe care planificarea urbană îl are, nu doar din punct de vedere economic și social, cât și din alte puncte de vedere, cu alte grade de complexitate.Criza Covid-19, perioada post-pandemie și ceea ce vedem astăzi în Ucraina ar trebui să redefinească dezbaterea despre viitorul și planificarea orașelor din România în sensul importanței rezilienței, luarea în considerare a conceptului NATO Urban, a pregătirii reale pentru hazard, standardelor serviciilor de utilitate publică, poluării, transportului public sau al unei economii locale stabile. E un bun prilej ca decidenții să nu le mai spună cetățenilor ceea ce cred ei că este bine și ca elaborarea unui nou PUG să fie momentul în care oamenii să fie credibil întrebați ce este important pentru ei, ce anume dă sens și identitate orașului sau cartierului în care locuiesc”, se mai arată în punctul de vedere al companiei din București.