Analiza

De ce îl trimite Klaus Iohannis pe Ludovic Orban să-şi asume nimicul în faţa Parlamentului: nu cumva pentru nişte "anticipăpate"? ANALIZĂ despre mişcări şi inginerii politice

Aşadar şi prin urmare, văzând că ar putea prelua în scurt timp ştafeta “plăcuţei suedeze” de la PSD, cei din PNL iau în calcul ca, “în maximum două sătămâni”, să îşi asume răspundere (nu o dată, ci de două ori) pentru modificarea mai multor legi din domeniul justiţiei şi economiei.

Se doreşte abrogarea recursului compensatoriu, desființarea Secției Speciale, modificarea prevederilor referitoare la perioada de formare de la Institutul Național al Magistraturii, precum și cele referitoare la reducerea vârstei de pensionare a magistraților. Şi se mai aruncă în piaţă ceva praf în ochi despre recalcularea pensiilor şi cât de nesimţite sunt pensiile nesimţite.

În ceea ce priveşte secția de anchetare a magistraților, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a apucat să anunţe deja că o decizie se va lua abia în cursul anului viitor: „Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a Secției Speciale, e nevoie de o dezbatere mai largă în sistemul judiciar și de consens politic. După părerea mea este nevoie de o dezbatere în cadrul sistemului judiciar și apoi dacă este posibil de un consens politic în parlament, repet, dacă este posibil. (…) Discuțiile asupra secției speciale vor începe anul viitor în parlament. Nu există în acest an premisele pentru a interveni legislativ asupra acestei instituții”.

Şi ar mai fi un aspect legat de această secţie. Nici nu a trecut săptămâna de când Curtea Supremă a respins excepția de legaitate formulata de Lucian Onea și Mircea Negulescu, după ce ambii procurori DNA Ploiești au contestat funcționarea SIIJ. Practic, prin decizia Curții se stabilește că SIIJ funcționează legal. În ciuda acestei decizii a Justiţiei, în UM Presa apar informaţii de genul:

„Plenul Camerei Deputaților a adoptat tacit, în ședința de miercuri, proiectul de lege al USR care vizează desființarea controversatei Secții de investigare a infracțiunilor în justiție (SIIJ). Inițiatorii spun că nu există „motive care să justifice înființarea Secției”.

Şi, colac peste pupezele din UM Mass Media, aşa-zisa justiţie şi varianta galbenă cu săgeată a USL, în ”republica procurorilor” din Prahova, acolo unde au acționat Onea și Portocală, unde umbra acestora încă se resimte, iar dosarele făcute pe colțul mesei colegilor de breaslă, folosite ca metode de șantaj, probail le-a întărit convingerea magistraților că SIIJ este o instituție care îi poate proteja de eventuale abuzuri. Așa că, judecătorii și procurorii de la Curtea de Apel Ploiești au votat pentru menținerea Secției de Investigarea a Infracțiunilor din Justiție și se alătură altor parchete din țară care susțin funcționarea instituției. Numai în Republica Autonomă Cluj (și altele similare) în care magistrații sunt slugile serviciilor (majoritate cu grade sub robe), se cere trecerea SIIJ în subordinea DNA. Adică e în regulă să verifice DNA pe cine vrea mușchii vreunei Colduțe… altfel nu e în regulă.

Prin urmare, lucrurile nu par atât de simple încât, prin asumare guvernamentală, să se rezolve ceea ce aparent vor cei care manipulează stradă şi partide politice să se rezolve.

Aparent, că, de fapt, cred că se urmăreşte doar forţarea alegerilor anticipate şi o majoritate confortabilă pentru partidul lui Klaus Iohannis în Parlament. Să se poată modifica lejer ceea ce este de modificat prin Constituţie şi alte legi. De ce afirm asta? Că mă iau după “barometrul” UDMR, care simţind fior de anticipate pe la jugulară a ieşit prin Attila Korodi să declare: “Legea recursului compensatoriu trebuie abrogată. Regretăm votul nostru”.

“Decizia UDMR de a vota legea recursului compensatoriu nu a fost solid fundamentată, iar actul normativ trebuie abrogat, însă discuțiile ar trebui să aibă loc în Parlament, unde procedurile sunt foarte înaintate”, a declarat la RFI liderul deputaților Uniunii, Attila Korodi.

Aşa că de ce asumare guvernamentală şi posibile alegeri anticipate până când şi PSD, măcar pentru a se proteja de scandalul organizat prin Ordin de Zi pe Unitate în UM Mass Media:

„Guvernul PNL are mandat în favoarea celor cinstiţi, nu a infractorilor! Ne punem mandatul la bătaie ca să apărăm oamenii cinstiţi puşi în pericol de fosta guvernare prin recursul compensatoriu. Abrogarea recursului compensatoriu este atât de importantă pentru noi, încât ne vom angaja răspunderea dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament”, se agita duminică, pentru Agerpres, Raluca Ţurcan,

poate vota în Parlament abrogarea recursului compensatoriu? Nu e nici o miză politică în acest recurs compensatoriu pornit, totuşi, “noaptea ca hoţii”, de către ministrul Ralula Prună în guvernarea lui Dacian Cioloş – dar lumea se preface că uită acest minor aspect.

Dacă Guvernul Orban va decide ca pe restul pachetului de legi, să-și angajeze răspunderea, această mutare poate fi contracarată printr-un atac la Curtea Constituțională şi, în ultimul caz, printr-o moțiune de cenzură. Dacă guvernul nu este demis la moțiune, modificările legislative asumate se consideră adoptate, iar legile merg la promulgare. Şi se promulgă… dar ce anume se promulgă? Că avem o întreagă discuţie despre binele făcut cu forţa, sau în ciuda a ceea ce deja s-a decis că este legal.

Deci, Orban este trimis de Raluca Ţurcan, “purtătorul de cuvânt” al lui Iohannis în “guvernul său” (al lui Iohannis, nu al lui Orban), să îşi asume răspunderea. PSD atacă la Curtea Constituţională. Aceasta ar putea stabili un termen de judecată abia anul viitor. Atunci, unele prevederi, cum este cea referitoare la reducerea vârstei de pensionare a magistraţilor la 20 de ani de activitate, riscă să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, potrivit legii. De aceea Guvernul intenţionează să recurgă la soluția ordonanței de urgență. Dar…

Cu SIIJ rămâne ca şi Curtea Constituiţională să se pronunţe similar cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: adică activitatea este legală – şi atunci rămân cu toţii să măcăne pe margine cât de neconstituţională este această Curte Constituţională. De altfel Klaus Iohannis şi-a permis deja, cu ocazia învestirii, să-i “urecheze” pe judecătorii CCR! Da, da, El, Klausică Supremul, de pe poziţia celor 66% din cei 50% care au participat la Prezidenţiale, i-a ceartat pe judecătorii CCR că l-au declarat deseori neconstituţional în acţiunile sale. Practic a criticat, din nou, în mod public decizii ale justiţiei şi i-a ameninţat pe judecătorii CCR cu „poporul” care „l-a ales” “atât de majoritar”. Şi acest derapaj, această imixtiune în problemele unei instituţii “separate” a statului de drept nu a fost deloc amendată de către Consiliul Suprem al Magistraturii, cel atât de guraliv cu alţii şi nici de către infiltraţii serviciilor din UM Mass Media!

În ce privește reducerea vârstei de pensionare la 20 ani, majoritatea parchetelor și instanțelor din România au votat, în cadrul Adunărilor Generale, MENŢINEREA acestei prevederi intruduse în legile justiției de majoritatea PSD-ALDE.

Şi-atunci, pe cine serveşte “asumarea” pe care şi-o propune Guvernului Orban?

Păi…, în şedinţa de azi a PNL la care participă președintele Klaus Iohannis (echidistant, aşa cum îi şade bine preşedintelui tuturor românilor, indiferent de naţionalitate, convingeri politice, religioase şi sex), acesta i-a avertizat pe liberali să “nu se culce pe o ureche după preluarea puterii și să subestimeze PSD care va pândi orice greșeală și va ataca”. Totodată, șeful statului a insistat pe varianta anticipatelor care nu ar trebui abandonată.

”Avem în continuare alegeri și mă aștept de la PNL și de la noul guvern Orban la o implicare totală astfel încât la sfârșitul lui 2020 să oferim românilor o Românie fără PSD în conducerea statului, a entităților politice. (…) Nu vrem să trimitem pe nimeni altundeva decât îi este locul, dar în conducerea statului nu mai este locul PSD”.

Miza e cea a alegerilor şi a ne-erodării PNL aflat la putere până la aceste alegeri.

Că există deja un sondaj IMAS (realizat la comanda Europa FM) din care aflăm că, “dacă în acest weekend ar avea loc alegeri parlamentare”, 39% dintre cetăţeni ar vota cu Partidul Naţional Liberal (un salt frumos faţă de luna trecută când PNL era cotat cu 29,6%). Problema este că PSD rămâne să bată pasul pe loc la capitolul simpatizanţi cu puțin peste 21% (la fel ca şi în luna octombrie). Mai grav, pentru o viitoare majoritate confortabilă, USR îşi continuă avântul prăbuşirii: dacă în octombrie, 16,4% dintre români le-ar fi asigurat votul, acum au ajuns doar la 12 procente! Şi Pro România stă extrem de prost în sondajul IMAS: de la 10% cade la 6%. În plus, să fie lucrurile clare cu privire la cine ce comandă la această „asumare” guvernamentală care poate are să fie, poate nu (depinde şi cât de înţelept va juca PSD, sau cât de timoraţi de dosare sunt decidenţii), omul sub acoperire din Pro România şi-a dat demisia.

Mihai Tudose a demisionat din Pro România, fostul premier făcând anunțul pe Facebook, unde a postat și demisia.

„Motivele acestui act și anume totalul dezacord cu deciziile conducerii centrale fiind de notorietate nu le mai detaliez”, a precizat Tudose în document.

Mihai Tudose a candidat la europarlamentare pe lista Pro România și a ajuns eurodeputat după ce Victor Ponta a renunțat la mandat. Mihai Tudose i-a cerut în mod repetat demisia lui Victor Ponta de la șefia Pro România, după ce acesta din urmă l-a acuzat de trădare și negocieri cu PNL.

Cum ziceam, adevăratul pierdant al mişcărilor politice începute prin demiterea Vioricăi Dăncilă priin moţiune de cenzură este Victor Ponta.

Cât despre PNL, mai bine ca în acest sondaj nu va sta în sondajele de la anul. Iar despre USR nu ştiu ce o să mai auzim… Mai dispare de pe piaţa politică încă o „inginerie” de-a „băieţilor deştepţi”.

PS: Președintele Klaus Iohannis le-a spus azi celor din PNL să meargă pe cont propriu la aceste alegeri (locale), iar alianțe cu alte partide, cum ar fi alianța USR-PLUS, să fie făcute doar punctual, acolo unde nu se poate altfel. Bieţii papagaali de la USR-PLUS, cum au mai pus ei botul la jocurile unui ficus…

Iar anticipatele, după cum ziceam: sunt gata păpate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version