Dreptul la libera asociere in sindicate este asigurat de Constitutia Romaniei, de Codul Muncii si de Legea Sindicatelor. Cu toate acestea, in multe companii din Romania nu exista organizatii sindicale. Mai grav este ca unele patronate, nu putine, impiedica organizarea angajatilor in sindicate.
Un astfel de caz a ajuns in atentia Ziar de Cluj de la multinationala Genpact, unde in urma cu patru luni s-a incercat coagularea angajatilor intr-o organizatie sindicala, dar initiativa a fost desfiintata din fasa de conducerea firmei prin amenintari cu concedierea.
Reporterii Ziar de Cluj au incercat sa afle de la Genpact motivul pentru care nu au sindicat in companie, dar oficialii firmei nu sunt interesati de subiect.
“Nu cred ca o sa formulam un raspuns, persoana care se ocupa de PR este foarte prinsa in mai multe evenimente, care vor dura pana la mijlocul lunii aprilie si nu stiu daca este un subiect care ne intereseaza”, a spus Tania Rucareanu, responsabil comunicare al Genpact Cluj-Napoca. In ceea ce priveste “descurajarea” infiintarii unui sindicat in cadrul companiei Rucareanu a spus ca nu poate oferi informatii despre acest aspect.
Nu doar Genpact este reticenta in ceea ce priveste discutia pe tema sindicatelor, nici Emerson si nici Sykes nu au dorit sa ofere un punct de vedere, indrumandu-ne la firme de PR, care nu au mai raspuns solicitarii.
Angajatii, intimidati de patronat
Liderul filialei clujene a Blocului National Sindical (BNS), Ariton Nati, spune ca “descurajarea” infiintarii sindicatelor este o practica obisnuita in randul conducerii companiilor, dar si a firmelor mici.
“Public nu vor recunoaste niciodata ca sunt impotriva sindicatelor, se arata foarte deschisi. Insa in momentul in care usile se inchid se spune foarte clar: cui ii trebuie sindicat, maine pleaca! Si atunci oamenilor le este teama, stim cu totii, in vremurile astea, cat de greu este sa gasesti un loc de munca”, a spus liderul sindical.
Acesta spune ca patronatele prefera varianta reprezentantilor salariali in detrimentul sindicatelor, fiind obligati de articolul 221 din Codul Muncii sa aiba astfel de reprezentanti in cazul in care au peste 20 de angajati.
“Reprezentantii salariatilor sunt numiti cei care sunt oamenii patronatelor de obicei, de aceea se prefera varianta asta in locul sindicatelor”, a mai spus Ariton Nati. Acesta considera ca numai schimbarea Codului Muncii, care in momentul de fata nu obliga angajatorul la infiintarea unor sindicate, poate duce la o mai mare reusita a angajatilor in constituirea de sindicate.
Avantajele unui sindicat
Varianta reprezentantilor salariatilor este mai populara si pentru faptul ca acesti reprezentanti nu pot desfasura activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.
“Obligativitatea infiintarii unui sindicat dupa un numar de angajati nu ar fi un lucru deloc rau, ar insemna o mai mare protectie a angajatului. Sindicatul are mai mare cadere decat reprezentantii salariatilor, poate beneficia de asistenta juridica, sindicatul ii poate reprezenta pe angajati in litigii de munca, in caz de concedieri sau drepturi neacordate”, a explicat Lucia Cojocaru, presedintele Sindicatului Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean.
Astfel, in timp ce atributiile reprezentantilor salariatilor se opresc la urmarirea respectarii drepturilor salariatilor, participarea la elaborarea regulamentului intern, negocierea contractului colectiv si sesizarea inspectoratului territorial de munca in caz de nereguli, atributiile sindicatelor sunt mai extinse.
“Organizatiile sindicale au dreptul sa foloseasca mijloace specifice, cum sunt: negocierile, procedurile de solutionare a litigiilor prin mediere, arbitraj sau conciliere, petitia, protestul, mitingul, demonstratia si greva. De asemenea, au dreptul de a intreprinde orice actiune prevazuta de lege, inclusiv de a formula actiune in justitie in numele membrilor lor si pot adresa autoritatilor publice competente propuneri de legiferare in domeniile de interes sindical”, se arata in Legea 54/2003
Tot aceeasi lege prevede ca unitatile unde sunt constituite organizatii sindicale sunt obligate sa puna, cu titlu gratuit, la dispozitia acestora spatiile corespunzatoare functionarii, dar si sa asigure dotarile necesare desfasurarii activitatii.
De asemenea, organizatia sindicala poate “sa sprijine material membrii sai in exercitarea profesiunii, sa constituie case de ajutor proprii sau sa organizeze si sa sprijine material si financiar activitatea sportiva in asociatii si in cluburi sportive, precum si activitati cultural-artistice”.
Impiedicarea infiintarii sindicatelor, interzisa
Chiar daca nu obliga companiile la infiintarea de sindicate, Codul Muncii interzice in articolul 218 impedicarea infiintarii sau desfasurarii activitatii.
“Este interzisa orice interventie a autoritatilor publice de natura a limita drepturile sindicale sau a impiedica exercitarea lor legala. Este interzis, de asemenea, orice act de ingerinta al patronilor sau al organizatiilor patronale, fie direct, fie prin reprezentantii sau membrii lor, in constituirea organizatiilor sindicale sau in exercitarea drepturilor lor”, se arata in lege.
De asemenea, legea sindicatelor prevede sanctiuni pentru angajatorii „descurajatori”.
“Impiedicarea exercitiului dreptului de libera organizare sau asociere sindicala, in scopurile si in limitele prevazute de prezenta lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei”, arata articolul 53 al Legii Sindicatelor.
“Exista sanctiuni, dar demonstrarea acestor fapte este foarte grea. Asa cum va spuneam, atitudinea publica a patronatelor este foarte deschisa. Cum demonstreaza angajatul ca a fost nedreptatit? Patronul are jurist, are reprezentanti intr-un proces in general lung”, a subliniat Ariton Nati sansele mici ale unui angajat de a castiga in instanta in fata patronatului, dupa ce dreptul de a se asocia in sindicat i-a fost incalcat.
In ceea ce priveste multinationalele, omul de afaceri Iosif Pop considera ca aplicarea legii in Romania este mult prea ingaduitoare.
“Multinationalele au reguli mai sofisticate, din experienta de pe alte piete. Ar trebui sa se supuna legilor de la noi, daca cel care aplica legea nu ar fi prea ingaduitor. La noi e peste tot atitudinea de lasa-ma, sa te las”, a spus Iosif Pop.
Foto: livemint.com