Uncategorized

De ce fug companiile de sindicate?

Scris de 2,537

Dreptul la libera asociere in sindicate este asigurat de Constitutia Romaniei, de Codul Muncii si de Legea Sindicatelor. Cu toate acestea, in multe companii din Romania nu exista organizatii sindicale. Mai grav este ca unele patronate, nu putine, impiedica organizarea angajatilor in sindicate.

Un astfel de caz a ajuns in atentia Ziar de Cluj de la multinationala Genpact, unde in urma cu patru luni s-a incercat coagularea angajatilor intr-o organizatie sindicala, dar initiativa a fost desfiintata din fasa de conducerea firmei prin amenintari cu concedierea.

Reporterii Ziar de Cluj au incercat sa afle de la Genpact motivul pentru care nu au sindicat in companie, dar oficialii firmei nu sunt interesati de subiect.

“Nu cred ca o sa formulam un raspuns, persoana care se ocupa de PR este foarte prinsa in mai multe evenimente, care vor dura pana la mijlocul lunii aprilie si nu stiu daca este un subiect care ne intereseaza”, a spus Tania Rucareanu, responsabil comunicare al Genpact Cluj-Napoca. In ceea ce priveste “descurajarea” infiintarii unui sindicat in cadrul companiei Rucareanu a spus ca nu poate oferi informatii despre acest aspect.

Nu doar Genpact este reticenta in ceea ce priveste discutia pe tema sindicatelor, nici Emerson si nici Sykes nu au dorit sa ofere un punct de vedere, indrumandu-ne la firme de PR, care nu au mai raspuns solicitarii.

Angajatii, intimidati de patronat

Liderul filialei clujene a Blocului National Sindical (BNS), Ariton Nati, spune ca “descurajarea” infiintarii sindicatelor este o practica obisnuita in randul conducerii companiilor, dar si a firmelor mici.

“Public nu vor recunoaste niciodata ca sunt impotriva sindicatelor, se arata foarte deschisi. Insa in momentul in care usile se inchid se spune foarte clar: cui ii trebuie sindicat, maine pleaca! Si atunci oamenilor le este teama, stim cu totii, in vremurile astea, cat de greu este sa gasesti un loc de munca”, a spus liderul sindical.

Acesta spune ca patronatele prefera varianta reprezentantilor salariali in detrimentul sindicatelor, fiind obligati de articolul 221 din Codul Muncii sa aiba astfel de reprezentanti in cazul in care au peste 20 de angajati.

“Reprezentantii salariatilor sunt numiti cei care sunt oamenii patronatelor de obicei, de aceea se prefera varianta asta in locul sindicatelor”, a mai spus Ariton Nati. Acesta considera ca numai schimbarea Codului Muncii, care in momentul de fata nu obliga angajatorul la infiintarea unor sindicate, poate duce la o mai mare reusita a angajatilor in constituirea de sindicate.

 

Avantajele unui sindicat

Varianta reprezentantilor salariatilor este mai populara si pentru faptul ca acesti reprezentanti nu pot desfasura activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.

“Obligativitatea infiintarii unui sindicat dupa un numar de angajati nu ar fi un lucru deloc rau, ar insemna o mai mare protectie a angajatului. Sindicatul are mai mare cadere decat reprezentantii salariatilor, poate beneficia de asistenta juridica, sindicatul ii poate reprezenta pe angajati in litigii de munca, in caz de concedieri sau drepturi neacordate”, a explicat Lucia Cojocaru, presedintele Sindicatului Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean.

Astfel, in timp ce atributiile reprezentantilor salariatilor se opresc la urmarirea respectarii drepturilor salariatilor, participarea la elaborarea regulamentului intern, negocierea contractului colectiv si sesizarea inspectoratului territorial de munca in caz de nereguli, atributiile sindicatelor sunt mai extinse.

“Organizatiile sindicale au dreptul sa foloseasca mijloace specifice, cum sunt: negocierile, procedurile de solutionare a litigiilor prin mediere, arbitraj sau conciliere, petitia, protestul, mitingul, demonstratia si greva. De asemenea, au dreptul de a intreprinde orice actiune prevazuta de lege, inclusiv de a formula actiune in justitie in numele membrilor lor si pot adresa autoritatilor publice competente propuneri de legiferare in domeniile de interes sindical”, se arata in Legea 54/2003

Tot aceeasi lege prevede ca unitatile unde sunt constituite organizatii sindicale sunt obligate sa puna, cu titlu gratuit, la dispozitia acestora spatiile corespunzatoare functionarii, dar si sa asigure dotarile necesare desfasurarii activitatii.

De asemenea, organizatia sindicala poate  “sa sprijine material membrii sai in exercitarea profesiunii, sa constituie case de ajutor proprii sau sa organizeze si sa sprijine material si financiar activitatea sportiva in asociatii si in cluburi sportive, precum si activitati cultural-artistice”.

 

Impiedicarea infiintarii sindicatelor, interzisa

Chiar daca nu obliga companiile la infiintarea de sindicate, Codul Muncii interzice in articolul 218 impedicarea infiintarii sau desfasurarii activitatii.

“Este interzisa orice interventie a autoritatilor publice de natura a limita drepturile sindicale sau a impiedica exercitarea lor legala. Este interzis, de asemenea, orice act de ingerinta al patronilor sau al organizatiilor patronale, fie direct, fie prin reprezentantii sau membrii lor, in constituirea organizatiilor sindicale sau in exercitarea drepturilor lor”, se arata in lege.

De asemenea, legea sindicatelor prevede sanctiuni pentru angajatorii “descurajatori”.

“Impiedicarea exercitiului dreptului de libera organizare sau asociere sindicala, in scopurile si in limitele prevazute de prezenta lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei”, arata articolul 53 al Legii Sindicatelor.

“Exista sanctiuni, dar demonstrarea acestor fapte este foarte grea. Asa cum va spuneam, atitudinea publica a patronatelor este foarte deschisa. Cum demonstreaza angajatul ca a fost nedreptatit? Patronul are jurist, are reprezentanti intr-un proces in general lung”, a subliniat Ariton Nati sansele mici ale unui angajat de a castiga in instanta in fata patronatului, dupa ce dreptul de a se asocia in sindicat i-a fost incalcat.

In ceea ce priveste multinationalele, omul de afaceri Iosif Pop considera ca aplicarea legii in Romania este mult prea ingaduitoare.

“Multinationalele au reguli mai sofisticate, din experienta de pe alte piete. Ar trebui sa se supuna legilor de la noi, daca cel care aplica legea nu ar fi prea ingaduitor. La noi e peste tot atitudinea de lasa-ma, sa te las”, a spus Iosif Pop.

Foto: livemint.comULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 12 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 14 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 18 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 19 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 19 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 20 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 21 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 21 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 21 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 22 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE