Editorial

De ce doreste Ponta sa faca din gerontofila Corina Cretu o Daciana Ciolos. Cum a baut alcoolistul de Juncker whisky aproape zilnic in biroul doamnei Comisar. Si care e miza pentru 2021-2027

Nu e un titlu dur. Corina Cretu este o gerontofila sadea, are o aplecare aparte cu caracter sexual asupra persoanelor in varsta. Plecata in 1990 de la Intreprinderea de Masini Unelte din Blaj inapoi spre Bucurestiul natal, Corina a invatat de tanara ce inseamna saracia si si-a jurat sa o evite folosindu-se de arma sa principala. Nu, nu inteligenta, fiindca toti cei ce o cunosc intim sustin ca nu exceleaza la acest capitol. Insa are acel „je ne sais quoi” care ii face pe batranei sa pice pe spate la susurul ei de sirena. 

Personalitate nitel abuziva, obsedata de propria sa imagine si mereu in cautare de sinecuri, doamna Cretu s-a aciuat mai intai la sanii calzi ai lui Ion Iliescu despre care presa vremii a speculat imediat. Referitor la asta, doamna Cretu se smiorcaia cativa ani mai tarziu in revista Tango:

„Zvonul că între mine şi domnul preşedinte (Ion Iliescu – n.r.) ar fi o relaţie mai mult decât profesională m-a afectat şi cred că a ţinut foarte mulţi bărbaţi departe de mine. Eu nu cred că sunt singura femeie din preajma unui om politic despre care se spune că are relaţii altfel decât profesionale” (Corina Creţu, 2009, Revista Tango).

Doamna Cretu are o relatie nitel stranie cu cuvantul „Adevar”. Acum 4 ani, hackerul roman Guciffer dadea la aer niste emailuri romantice trimise de Corina Cretu fostului secretar de stat american, un martalog de 78 de ani atunci (azi, are 82), in care Cori ii spunea lui Colin cat de mult il iubeste si ca nu credea ca se mai poate intampla ca la 43 de ani sa mai planga dupa un barbat ca in adolescenta. Referitor la acest episod, Pacepa a numit-o pe Corinuta o „randunica a serviciilor secrete pe umarul lui Powell”.

Imediat dupa numirea sa pe postul de comisar european, au si inceput sa apara zvonurile ca doamna Cretu s-a lipit ca marca de scrisoare de alt batranel, de aceasta data un batranel alcoolist, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene. De la persoane foarte serioase din Bruxelles, am auzit descrise situatii absolut penibile, una fiind aceea ca Juncker obisnuieste in mod constant sa o viziteze dimineata la cabinet pe doamna Cretu, dar nu ca sa pice in capcanele sale sexuale, ci ca sa serveasca un paharel inainte de o zi grea. Situatia era descrisa oarecum admirativ, vezi Doamne, ca ce tare e Cretu si cum, ca o mare romanca, i-a prins slabiciunea si ca in cabinetul ei se rezolva mari probleme ale destinului Romaniei.

Am facut aceasta paranteza, mare cat un pahar de whisky, tocmai fiindca vreau sa imi exprima sincera ingrijorare despre recentele afirmatii ale lui Victor Ponta facute la Cluj, in care fostul sef al PSD, fost prim-ministru, a dat pe gura una tare de tot, si anume ca o vede pe Corina Cretu premier al Romaniei.

Ingrijorarea mea e cu atat mai solida cu cat, langa Ponta, mustacea preocupat, domnul Ioan Rus, fost stalp al PSD, un soi de tutore politic pe stil nou al Corinei (ce trist, vorba aia, sa preiei pupila politica a lui Ion Iliescu, tu, care il dispretuiai pe Ilici cand erai ministru de Interne si lider pesedist…).

Urmarind tot ce s-a intamplat in ultimele luni, mi-e clar ca niste baieti (Ponta, Maior, Rus, Firea, Cretu, Coldea, Nastase) au un plan: sa puna de o ciolosiada, insa pe varianta lor. Victor Ponta e un tip care invata repede din greseli. Si-a dat seama repede cat de prost a fost in momentul demisiei… A plecat din macelarie fara sa fie nevoit si l-a lasat pe tocilarul clasei, Dacian Ciolos, sa isi bata joc de munca sa de premier de pana atunci. A pierdut pozitia privilegiata pe care o avea in PSD si l-a scutit pe Dragnea de o grija.

Proiectul distrugerii PSD din interior si exterior a avut pana acum cateva etape interesante la care au contribuit cei mentionati:

– Ponta ataca din toate pozitiile PSD

– Rus a parasit PSD cu tamtam si, desi e un tacut, in ultimele luni a fost foarte guraliv in interviuri criticand in termeni duri PSD

– Ponta viziteaza in secret lideri ai organizatiilor pesediste sau recupereaza frustrati din PSD

– Corina Cretu ii arata semeseurile cu nemultumirile lui Juncker tocmai Gabrielei Vranceanu Firea, in loc sa i le arate lui Dragnea, seful partidului

– Corina Cretu vitupereaza in discursuri tampe ineptii la adresa PSD uitand cine a trimis-o pe pozitia de comisar european, ba chiar incalcand principiul neimplicarii in treburi interne

– Adrian Nastase isi lanseaza o carte cu harti basarabene (ce sa iti povestesc!) la Cluj, unde este pupat in cur de toti stabii orasului de la Mitropolitul Clujului la Rus

– Coldea croseteaza la Cluj diverse urzeli, Clujul fiind noul sau cartier general

– clujeanul Maior, fost sef al SRI, se imbolnaveste de limbarita si incepe sa atace PSD, partid caruia ii datoreaza cariera (bine, i-o datoreaza si lui tati, si lui Rus)

– Ponta il declanseaza pe Tutuianu, care se autoinregistreaza si se autodetoneaza in fata opiniei publice

– Nastase se vede presedinte de PSD cand i-or expira alea de prin cazier, Corina se vede premier pe 2 ani, ca un soi de Ciolos de pripas, Victor se vede premier din 2020

 

Haideti acum sa ne oprim putin asupra acestei nominalizari bizare a Corinei Cretu pentru postul de premier, idee rontaita si de maestrul Ion Cristoiu! Si sa ne amintim ceva.

Rolul Corinei Crețu a fost inca de la început negociat: primea statutul de comisar european și cam… atâat!

Venind pe filiera politica, nu a avut nevoie de prea multe atribute pentru a convinge Comisia.

Era oarecum si o impunere, trebuia să fie o femeie Comisar pentru a satisface astfel exigențele Parlamentului European, care ar fi cerut, la acel moment, să fie alese și 10 femei pentru a ocupa functii-cheie.

Planul a fost ca România să primească un portofoliu important, iar Corina Crețu sa faca “figuratie”. 

Pentru cei care nu stiu, Guvernul Ponta a facut la acea vreme doua propuneri pentru poziția de Comisar European. Dacian Ciolos a fost prima, însă s-a autoexclus prin decizia de a nu accepta alt portofoliu în afară de cel de la Agricultura.

Corina Crețu a acceptat bucuroasa propunerea lui Victor Ponta chiar dacă nu avea nicio competenta profesionala care sa o recomande pentru un portofoliu de Comisar European. Salariu baban, conexiuni cu duiumul, portofoliu important.

De fapt, miza acestei intelegeri dintre Ponta și Juncker a fost bugetul alocat acestui portofoliu. Pentru perioada 2014-2020, portofoliul Politicii Regionale in Comisia Europeana condusa de Jean-Claude Juncker avea un buget de peste 300 de miliarde de euro. 

Departamentul de Politica regionala și urbana raspunde de politica UE privind dezvoltarea regiunilor si orașelor europene, inclusiv de fondurile alocate pentru dezvoltare.

Președintele Comisiei Europene spunea: “trebuie să utilizăm aceste fonduri publice disponibile la nivelul Uniunii pentru a stimula investițiile private în economia reală. Avem nevoie de investiții mai inteligente, de o mai bună direcţionare, de mai puțină reglementare și de mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte utilizarea acestor fonduri publice.”  

Ambițiile erau mari, si era nevoie de un om capabil sa gestioneze fondurile și propunerile, dar și interesele puterilor europene. Iar Juncker nu pe Corina Cretu se baza, stati linistiti.

Aici apare Marc Lemaître, un luxemburghez cu experienta in gestionarea banilor europeni. Acesta detine in acest moment functia de director in Directoratul General pentru Politici Regionale si Urbane, departamentul in care activeaza si Comisarul European Corina Creţu. 


Lemaître are o experienta de peste 20 de ani in Afaceri Europene, in cadrul Comisiei dar si in serviciile diplomatice luxemburgheze. A fost membru delegat al Comitetului director al Fondului European pentru Investitii Strategice, sef al cabinetului lui Janusz Lewandowski, comisar european pentru programare bugetară și financiară, Director, Oficiul pentru Administrarea și Plata Drepturilor Individuale (PMO).

Potrivit surselor mele,  Lemaître este cel care controlează, de fapt, tot fluxul financiar, el ia cele mai importante decizii în ceea ce privește gestionarea banilor europeni. Nu Corina Cretu.

Contrar acuzațiilor Corinei Crețu, atragerea fondurilor europene a fost mereu o prioritate pentru Guvernul Romaniei, si putini stiu ca tara noastra se află, în acest moment, în zona de mijloc a clasamentului european în ceea ce privește absorbtia.

Probabil ca cele mai mari eforturi ar trebui facute spre realizarea unor modificări legislative pentru a reduce birocrația și pentru a grăbi procesul de atragere de fonduri. Dar aceste eforturi ar trebui susținute, nu doar criticate.

Si asta este miza, dragii mamii copilasi: cine va guverna din 2021 incolo. 

Bugetul european pentru Politica Regională, în perioada 2021-2027, depășește 370 de miliarde de euro, iar 80% din acești bani urmează să fie investiți în regiunile mai puțin dezvoltate.

Iar Romania are tone de regiuni subdezvoltate.

Este extrem, da’ extrem de trist, ca niste martalogi politici inca au impresia ca pot decide destinul Romaniei prin cioace politice de doi bani.

Si ca, din nou, Clujul isi aroga statutul de cartier general al sforariilor. Clujenii cu gulere albe uita cum il pupau in cur pe la cabanele din judet pe „premierul Ciolos” pe care acum il scuipa, fiindca i-a dezamagit.

Rus uita exercitiile de indrazneala ale lui Ponta din momentul in care ajunsese premier.

Si cu totii uita ca doamna Corina Cretu, o femeie modesta ca intelect, este un Dacian Ciolos in fusta: o inspida politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version