Sanatate

De ce depresia ne afecteaza si sanatatea

Suntem fiinte sociale, asa ca nu-i de mirare ca orice ne leaga de ceilalti intr-o relatie de dragoste, prietenie sau intrajutorare ne ajuta sa navigam confortabil prin viata, ne reduce stresul si ne face sa simtim ca avem un rost. Studiile demonstreaza ca oamenii, cu cat sunt mai bine sustinuti de cei din jur, cu atat sunt mai sanatosi. Daca alegem sa ne izolam nu facem decat sa ne imbolnavim si calitatea vietii noastre o sa aiba de suferit. Orice alegere care promoveaza sentimentul ca apartinem unei comunitati, ca suntem in legatura cu ceilalti aduce satisfactia si vindecarea. Faptul ca tinem la cineva caruia ii pasa de noi are rezultate emotionale, fizice si spirituale pozitive.

 

Depresia se afla pe locul patru printre problemele de sanatate si se pare ca va ajunge pe locul doi pana in 2020. Rata depresiilor este in crestere rapida, in special in randul tinerilor. Se crede ca un factor major in ceea ce priveste raspandirea acestei maladii este ruperea legaturilor familiale si sociale. Mai multe studii arata ca oamenii care mentin stranse legaturi sociale fac mai bine fata stresului (cum ar fi pierderile grele, lipsa unei slujbe si boala) si e mai putin probabil sa cada depresiei, sinuciderii, abuzului de medicamente sau chiar drogurilor si alcoolulului, decat cei care se simt izolati din punct de vedere social.

 

Relatiile stranse de dragoste, formate in copilarie le permit tinerilor sa creasca increzatori in fortele lor si capabili sa faca fata incercarilor vietii. Adolescentii care au familii care ii sprijina, cu care pot comunica sunt mai fericiti, mai putini stresati si mult mai increzatori in fortele lor decat adolescentii care se simt izolati. Adultii, in special femeile, care au parte de casatorii fericite, cu soti in care pot avea incredere, sufera mai rar de depresie si se imbolnavesc mai greu. Barbatii infectati cu HIV care au conflicte sociale si nu sunt sustinuti de catre familii, sunt mai sensibili in fata depresiilor si disfunctionalitatilor de comportament.

 

Grija pe care ne-o poarta cineva are efecte fizice pozitive. Oamenii care se simt izolati si singuri au o rata de mortalitate de trei ori mai mare si sufera de boli legate de varsta, decat cei care sunt iubiti si pastreaza relatii cu alti oameni. Relatiile sociale imbunatatesc starea generala de sanatate, cresc imunitatea, cresc puterea de recuperare in urma imbolnavirii sau a unor operatii, ne ajuta sa traim mai mult si chiar ne maresc stradania de a ramane in forma. Iar cei care ii ajuta pe altii traiesc si ei mai mult.

Rata imbolnavirilor si a mortalitatii, indiferent de cauza, este scazuta in orasele in care oamenii au legaturi puternice de familie, traditie si cultura. Pe masura ce aceste legaturi slabesc, spiritul de comunitate scade, creste in schimb rata mortalitatii, mai ales a celor care sufera de boli de inima. Se pare ca exista si unele legaturi, neverificate inca, intre stres si izolare, de vreme ce atat stresul cat si lipsa de sustinere fac ca unelele boli sa progreseze mai repede.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *