In vizor

De ce dă Primăria Cluj-Napoca bani pentru paranghelii culturale, în plină pandemie?

Scris de 103

În plină pandemie, când regulile pentru organizarea festivalurilor și evenimentelor culturale sunt foarte stricte, Primăria Cluj-Napoca alocă fonduri pentru zeci de astfel de evenimente. Festivaluri de folclor, teatru, teatru de păpuși, operă ș.a. primesc fonduri din bugetul local. Alocarea banilor a fost aprobată în ședința extraordinară de Consiliu Local de luni, 3 august. Suma totală care va fi distribuită pentru aceste evenimente este de 2,8 milioane de lei. Aceasta este sesiunea a doua de alocări, după ce în iunie a fost aprobată alocarea unor sume mult mai generoase. În luna iunie, cei mai mulți bani au mers către Festivalul Internațional de Film Transilvania TIFF (1,4 milioane lei), Centrul Cultural Clujean (1,1 milioane lei), Federația Centrul de Interes (470.000 lei), Fabrica de Pensule (220.000 lei) și TIMAF (210.000 lei).

În sesiunea din august, printre evenimentele care au primit bani se numără următoarele:

– 200000 de lei pentru Asociația Culturală Opera 2 You, în vederea realizării proiectului ,,Opera Summer Hub 2020 @ Cluj100”

– 10000 de lei pentru Fundația Culturală Terrarmonia, Filiala Cluj, în vederea realizării proiectului ,,Restituiri muzicale tradiționale”

– 50000 de lei pentru Societatea Română Mozart, în vederea realizării proiectului ,,Festivalul Internațional Mozart, ediția a XXX-a”

– 15000 de lei pentru Asociația Ördögtérgye, în vederea realizării proiectului ,,Festivalul de Muzică și Dans Popular Maghiar, ediția a 17-a”

– 110000 de lei pentru ESUA Asociație Culturală Româno-Germană, în vederea realizării proiectului ,,Festivalul Stradal WonderPuck- Ediția a 4-a”

– 30000 de lei pentru Asociația Folclorică Someșul Napoca, în vederea realizării proiectului ,,Monitorizarea Jocului fecioresc din România; festival – concurs interjudețean”

– 80000 de lei pentru Uniunea Studențească Maghiară din Cluj, în vederea realizării proiectului ,,Zilele Studenților USMC, ediția a XXVII-a”

– 60000 de lei pentru Asociația Launloc, în vederea realizării proiectului ,,Arta în curtea școlii 2 „Back 2 School”

– 45000 de lei pentru Asociația Why Not Us, în vederea realizării proiectului ,,Live Music@Street Food Festival Cluj-Napoca 2020”

– 60000 de lei pentru Asociația Consorțiul Studenților din România, în vederea realizării proiectului ,,FISC – Festivalul Internațional de Stand-Up Comedy, ediția a 8-a”

– 100000 de lei pentru Asociația Consorțiul Studenților din România, în vederea realizării proiectului ,,TME – Transylvania Music Event ediția a 12-a”

– 35000 de lei pentru Asociația de Chitară TRANSILVANIA, în vederea realizării proiectului ,,Festivalul Internațional de Chitară TRANSILVANIA”

Așadar, Primăria Cluj-Napoca, în plină pandemie, alocă bani de la bugetul local pentru festivaluri de muzică și de dans, pentru evenimente școlare sau studențești, când nici nu știm măcar dacă se vor mai întoarce studenții la facultăți din toamnă, ori elevii la școală.

Toate aceste evenimente și festivaluri favorizează apropierea socială, formarea de grupuri, adică exact ceea ce autoritățile ne îndeamnă să evităm. Pe de o parte, guvernul liberal decretează stare de urgență, ne suspendă drepturile civile și libertățile fundamentale, iar pe de altă parte, doar câteva luni mai târziu, Primăria liberală Cluj-Napoca dă bani, cu două mâini, pentru evenimente care pot contribui, nu la limitarea pandemiei, ci la agravarea situației epidemiologice.

De ce alege municipalitatea, pe timp de criză sanitară majoră, să pompeze sume importante de bani în diverse organizații private, asociații și fundații? Să fie alegerile lui Emil Boc bazate pe rațiuni de… alegeri?

Primăria explică, de pildă, alocarea a 30 000 de lei de la bugetul local pentru Asociația Folclorică Someșul Napoca, pentru „Monitorizarea jocului fecioresc din România; festival – concurs interjudețean”, pentru că, pur și simplu… poate. Pentru că permite legea. Pentru că „în fiecare an, Primăria municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca sprijină ONG-uri, asociații, fundații, persoane fizice și culte religioase prin acordarea de fonduri nerambursabile de la bugetul local”. Alte motivații, decât faptul că se vrea și că, legal, se poate, nu există în cuprinsul celor 9 pagini de documente ce însoțesc hotărârea de Consiliu Local prin care „jocul fecioresc din România” este monitorizat, pe timp de pandemie, contra sumei de 30 000 de lei, alocați cu generozitate din banii noștri, ai contribuabililor plătitori de taxe și impozite.

Banii munciți de clujeni, plătiți Primăriei drept taxe și impozite, sunt donați de către municipalitate către mici grupări organizate de băieți deștepți pe partea culturală, care fantasmează că mai fac paranghelii pseudoculturale, pe timp de pandemie.

Când e vorba despre un nou sediu pentru Filarmonică, despre un nou pod Porțelanului, despre proiecte majore, importante pentru viața cetății, la Cluj nu se poate. Pentru paranghelii de anvergură însă sunt și bani, există și potență politică, administrativă și organizatorică, nu ne ține pe noi pe loc o banală pandemie!

Foto: acad.roULTIMA ORĂ

 • Acum 34 mins Rautacisme
  A fost desființată o tabăra ilegală în Parcul Est. Administrația locală îi roagă pe clujeni să patruleze în locul Poliției locale care este pusă la îngrășat, să-și merite ”Prima de Osânză”
 • Acum 2 hours Justitie
  Bode vs UBB Cluj-Napoca începe cu o amânare
 • Acum 3 hours In vizor
  Cu mobilizare, la sfârșitul acestui an, OSĂ avem inaugurat un nou tronson al Autostrăzii Transilvania
 • Acum 3 hours Politica
  Guvernul vrea să își creeze propria companie de asigurări: polițele RCA, prețuri controlate de stat. Ciucă: “Am discutat cu CEC și ASF”
 • Acum 4 hours PubliNews
  Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj
 • Acum 4 hours Eveniment
  POATE DEVENI UTIL ŞI INUTILUL ŞURUBARU: SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș. Cantitatea de gunoaie din râu e imensă
 • Acum 4 hours In vizor
  Transtelex: Regizorul Tompa Gabor l-a invitat la Cluj Napoca pe Janos Drabik, conspiraționistul-șef al Ungariei, recunoscut pentru teoriile lui despre cum controlează lumea evreii și masonii
 • Acum 4 hours Vocea ta
  #CMID: Țeapă dată cetățeanului, sub pavăza autorităților
 • Acum 5 hours Eveniment
  Blue Air intră în insolvenţă
 • Acum 5 hours In vizor
  PE CINE SĂ MAI CREZI? Federația Română de Fotbal anunță că UEFA nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de afişare a hărții Ungariei Mari: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal”
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu: Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competiţiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea hărţii Ungariei Mari pe drapele şi bannere
 • Acum 6 hours In vizor
  Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Regizorul clujean Tompa Gábor va fi DECORAT cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE