Editorial

De ce Bistrița-Năsăud poate să PSD, iar Clujul o ține cu penseta

de Liviu Alexa

Primărița din Chinteni, bostanca de Lucica Suciu, își pune pe Facebook o poză cu președintele PSD Marcel Ciolacu și cu secretarul general, Paul Stănescu, pe care i-a întâlnit pe scara avionului ce venea la Cluj.

Dintr-un punct de vedere, e o mare realizare că Ciolacu și Stănescu s-au pozat cu un primar din organizația Cluj, de vreme ce celor doi lideri absoluți ai partidului li se rupe maxim de organizația clujeană, de mai bine de doi ani și jumătate de când l-au instalat interimar pe agariciul de Alexandru Cordoș.

Ciolacu și Stănescu ar vrea să îl dea pe Cordoș jos, dar nu prea pot, că trebuie să-i facă hatârul lui Vasile Dîncu. Care își dorește ca organizația cujeană să fie cât mai nefuncțională.

Din alt punct de vedere, pentru țăranca isterică de Lucica Suciu, poza ar putea fi o realizare, fiindcă la Cluj cam astea sunt realizările: să-ți faci poze cu șefimea grăbită pe scara avionului.

Lucica face comunicare politică ca la 1986, când îmi cumpăram eu de la sârbi gumă de mestecat cu surprize cu poze cu fotbaliști și umblam cu efigia lui Zico între coperțile caietului de Citire, prostindu-i pe băieții din curtea școlii că „acțibildul” valorează 1 milion de mărci.

În fapt, lui Ciolacu și lui Paul Stănescu li se rupea de Lucica, ei erau grăbiți să ajungă la Bistrița, unde urma să aibă loc un eveniment politic important pentru filiala de acolo. Fiindcă ăsta-i respectul pe care un președinte de partid îl acordă unei filiale: prezența fizică acolo.

Am decis că-i oportună o analiză comparativă a celor două organizații: PSD Bistrița-Năsăud și PSD Cluj, fiindcă vreau să demonstrez cât de important este în politică să fii muncitor și constant, să te ridici când ai luat-o în freză și să nu te-mbeți când ai succes.

De departe, PSD Cluj ar fi trebuit să fie organizația privilegiată a Ardealului, locul de unde ar fi trebuit să se adape politic toată Transilvania pesedistă.

Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că marii lideri ai organizației PSD Cluj, mă refer la luceferii Ioan Rus și Vasile Dîncu, s-au prins mai repede că, prin trafic personal de influență, pot obține ceea ce vor de la București, fără să fie nevoie de drumul anevoios al construirii unei organizații.

De cealaltă parte a periferiei Clujului, un tânăr pe nume Radu Moldovan reușea acum peste un deceniu să-l scoată din politica din Bistrița-Năsăud, cu șuturi în cur, pe baronul pedelist Ioan Oltean. Putea fi doar o victorie de etapă, atât pentru PSD Bistrița-Năsăud, cât și pentru Radu Moldovan, dar bistrițeanul a făcut din șansa primului câștig o domnie politică.

În timp ce organizația pesedistă de la Cluj lua bătăi cu toptanul de la Boc, promovând numai țărani bucălați, secretare cu scula-n gură, aprozărese, traficanți mărunți de influență, care-și puneau nevestele să ia șpagă, organizația PSD din Bistrița-Năsăud își consolida simultan, nu numai cifrele politice, nu numai numărul de primari, ci și influența în rândul conducerii mari de la București a partidului.

Departe de a fi un papagal sau un lingău al marilor șefi, fiindcă are gura spurcată când trebuie, Radu Moldovan a fost surprinzător de diplomat în relația cu președinții vremelnici ai PSD. În timp ce Dîncu și Rus au urmărit același traseu, dar cu țucatul vârtos în cur al președintelui și storsul lui de funcții și privilegii. Când Ponta sau Geoană sau Dragnea se trezeau că sunt suprafolosiți de clujenii Rus și Dîncu și refuzau să mai răspundă la comenzi, picau instantaneu în dizgrația Clujului.

Ce a făcut Radu Moldovan cu puterea politică?

Din punctul meu de vedere și-a pus mai puțini miniștri decât merita anvergura organizației. În schimb a apăsat enorm și constant pentru ca Bistrița-Năsăud să absoarbă cât mai mult din fondurile guvernamentale de investiții care erau disponibile.

Știind bine că se află la conducerea unui județ fără prea mare putere economică, Moldovan a apăsat pe câteva direcții pe care și acum, că le pomenesc, par doar teme de propagandă pentru orice politician din 2022, teme mirosind a minciuni politice.

Radu Moldovan din Bistrița le-a transformat în realități, oricât de penibil ar suna această frază.

Bistrița-Năsăud are în acest moment cea mai modernă și calitativă rețea de drumuri județene din Ardeal, undeva la 90% din drumuri sunt făcute de o așa manieră încât rușinează infrastructura unor județe precum Clujul, unde președintele CJ, Alin Tișe, pompează zeci de milioane de lei anual în cârpirea lor, pe care demoagog o numește ”investiție”.

În ultimii zece ani, infrastructura medicală a județului Bistrița-Năsăud a devenit cea mai modernă și cea mai bună din Transilvania. Renovările lui Radu Moldovan nu au fost de fațadă, ci ample, atât din punct de vedere structural, cât și al aparaturii. O să ziceți, ”dă-l, bă, dracului pe Moldovan, că nu face cu banii lui mă-sa și ai lui tac-su”. E adevărat, dar tocmai asta vă spun, contează și omul care știe ce să facă cu banii.

La Cluj, același Alin Tișe, omologul lui Radu Moldovan ca demnitate publică, cârpește o infrastructură medicală jegoasă și prăfuită și se laudă, penibil, dar numai pe planșă, cu proiecte monobloc, regionale, transcontinentale și cosmice, de spitale pentru care nu există decât finanțări ipotetice și nu s-a băgat nici o cazma în pământ, în schimb, băgând bani, milioane de lei, în inutile studii de fezabilitate.

Ca rabinul evreu, care vede mai departe de zidurile prezentului, Moldovan a fost șmecher și pe partea de resursă umană medicală, estimând problemele cu care tinerii medici din Cluj, sau chiar și cei reputați, se confruntă acolo, lucrând în spitale învechite și fără dotări moderne. Încetul, cu încetul, Radu Moldovan a adus de la Cluj la Bistrița medici foarte buni pe care i-a tratat cu respect, e adevărat, dar cum respectul nu ține de foame, i-a tratat și cu condiții financiare de excepție.

Astăzi, Bistrița medicală este o bijuterie. Cu elicopter SMURD la scară, ba chiar, cel mai recent, cu o secție de Oncologie reabilitată complet cu 60 de paturi și aparatură medicală ultramodernă, pentru care s-au cheltuit 6 milioane de euro.

V-aș mai putea zice despre investițiile în sport și infrastructură sportivă, sau despre cele în turism. V-aș putea zice despre primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, care a făcut din orașul ăla, care era o budă, o adevărată bijuterie, cum nu sunt multe în Transilvania.

Știți de ce s-au întâmplat toate acestea? Pentru că PSD Bistrița-Năsăud a devenit și este cea mai puternică organizație politică a PSD din Tansilvania.

Pentru că PSD Bistrița-Năsăud a urmat pașii politici corecți, atât din punctul de vedere al mandatului politic primit de la alegătorii bistrițeni, cât și din punct de vedere intern. În ce sens? Structurile politice din filiala județeană au fost menținute active. Relația cu primarii s-a păstrat intactă, s-au făcut pașii corecți în procesul de selecție politică, organizându-se alegeri pe bune în toate organizațiile: femei, municipiu, județ. De aceea au fost Ciolacu și Stănescu la Bistrița, ca să legitimeze acest proces politic și pentru că le este frică și/sau respectă rezultatele organizației.

La Cluj, unde rezultatele nu există, unde lenea și prostituția politică sunt valori comune, Ciolacu tolerează un interimat împuțit de doi ani și jumătate.

La Cluj-Napoca, păluga Săndel Cordoș își pune fostele studente șefe la organizații, deși talentul lor e altul. Primarii se plimbă cajbeci, de capul lor, iar consilierii județeni și locali sunt scalpuri la brâurile lui Boc și Tișe. Cu ditamai oportunitatea la ușă, căci Boc nu va mai candida, PSD Cluj rămâne o organizație moartă din toate punctele de vedere.

Nu poți reconstrui o filială cu curve, iguane, penali și vânzători de înghețate.

În ultima vreme tot auzim prin presă că Marcel Ciolacu vrea să se retragă din funcția de președinte, dacă va merge premier. Și una, și alta ar fi lucruri bune, ar fi interesant de văzut prestația lui Ciolacu ca prim ministru și este foarte bună atitudinea sa de a nu dori să stea cu dinții înfipți în scaunul de pe Kiseleff. Dar am o mare problemă cu faptul că Ciolacu ne prevestește posibila aburcare a lui Grindeanu ca președinte.

Nu am o problemă că domnul Grindeanu e ”securici”, nici că domnul Grindeanu s-a dezis de PSD, folosindu-l totuși, pentru o sinecură politică. Dar am o problemă cu Grindeanu care nu a fost în stare să își câștige filiala, sau să aibă rezultate cu PSD Timiș, decât atunci când i-a ținut lumânarea nea Mișu Tudose, care s-a dus să-i refacă organizația.

Eu zic că, măcar din acest punct de vedere, un președinte de partid ar trebui să fie un șef de filială unde PSD câștigă constant alegerile.

Stați liniștiți, nu bat șaua să priceapă iapa, Radu Moldovan nu are șanse să ajungă șef la Kiseleff, că i se vor opune sudiștii. Dar tot pot să îi sugerez lui Ciolacu un lucru: să îl trimită pe Nea Mihai Tudose, măcar un an cu repartiție la PSD Cluj. Ca să-i învețe pe ăștia de aici și cu șișul, și cu munca. Sau că politica nu se ține cu penseta.