Din oras

De ce au fost dublate costurile METROULUI. Tarcea: Distanța a crescut de la 14 km la 21 km, așa a crescut și valoarea proiectului. În 2026 am putea avea o linie

Scris de 199

Proiectul metroului din Cluj reprezintă cea mai bună soluție de transport, susțin reprezentanții autorităților, care fac trimitere la analizele realizate de specialiști. Potrivit celor mai optimiste estimări, anul 2026 ar putea reprezenta perioada în care Clujul să beneficieze de o linie de metrou. Până atunci însă, proiectul studiului de fezabilitate abia a trecut de votul consilierilor locali, urmând să parcurgă în continuare procedura birocratică a avizelor ministeriale, interministeriale și a hotărârilor de guvern. 

Viceprimarul Dan Tarcea s-a arătat optimist în privința proiectului megalomanic din Cluj. 

Acesta a explicat și modul în care valoarea proiectului a fost dublată de la un studiu la altul.

„Toate calculele ne arată că municipiul Cluj-Napoca poate să suporte acest cost al metroului, dar am făcut propunerea ca Ministerul Transporturilor să acopere, de asemenea, din costuri. Nicăieri un asemenea proiect nu este sută la sută rentabil. Și funcționarea metroului din București este susținută cu bani din bugetul de stat.  

Dar acest proiect al metroului din Cluj are beneficii extrem de mari: o componentă verde, componenta de mediu. 

Din Florești până pe Bdul Muncii vei putea face 20-25 min. Aceeași distanță, cu tramvaiul, ar fi parcursă într-o oră. 

Analizele au arătat de ce metroul e cea mai bună soluție: de departe, cea mai eficientă e cea a metroului ușor. Cea mai proastă e cea a tramvaiului. Studiile au fost făcute de cele mai mari firme internaționale în domeniu. Tramvaiul e cea mai proastă soluție. 

Trebuie să ne gândim la zona metropolitană, nu la municipiul Cluj-Napoca în mod singular”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții la un post local de radio. 

Reprezentanții autorităților au prezentat și planul de desfășurare al acestui proiect în viitor. 

„Nu am făcut nici un pas fără să ne consultăm cu specialiștii. Așa cum arată studiile, am ales studiul de fezabilitate pentru metrou, care a trecut prin Consiliul local. 

Distanța a crescut de la 14 km la 21 km, așa a crescut și valoarea proiectului. 

De aici vine diferența de la studiul de prefezabiliatte la studiul de fezabilitate. 

Urmează o ședință ministerială, cu aviz de la Ministerul Transporturilor, apoi o ședință interministerială. 

Apoi o hotărâre de guvern și licitația. 

2026 ar putea fi un an în care am avea o linie. Dar asta in cazul în care totul va merge bine, fără probleme”, a mai adăugat Tarcea. 

Proiectul metroului din Cluj a trecut de votul consilierilor locali din Consiliul local Cluj-Napoca, precum și de votul consilierilor locali din Florești. 

CITEȘTE ȘI: UNANIMITATE. Floreștiul a votat „pentru” metroul din Cluj. Pivariu: „Sunt fericit… Primul metrou care ar putea să existe altundeva în afară de Capitală”

În ședința extraordinară a Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca de luni a fost aprobat proiectul privind Studiului de fezabilitate (documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici) pentru obiectivul de investiții „Tren metropolitan Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou și Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții” – componenta investițională Magistrala I de Metrou. 

Opțiunea de traseu recomandată prin acest studiu este: Florești – Piața Unirii – Piața Mărăști – Muncii / Europa Unită – Depou Sopor. 

Traseul va avea o lungime de 21,03 km și va dispune de 19 stații. 

Investiția totală: 2.052.196.984 EURO. 

Durata de realizare a investiției va fi de 128 de luni, iar finanțarea obiectivului va fi realizată din diverse surse: PNRR, POIM, Alocări de la bugetele naționale și locale, dar și alte surse de finanțare identificate pe parcurs.

CITEȘTE ȘI: În an electoral, Boc semnează un contract de 7,4 MILIOANE EURO pentru studii în vederea realizării metroului și trenului metropolitan, două proiecte cu costuri exorbitante, care vor fi gata peste cel puțin 20 de ani

Valoarea inițială a investiției era estimată la 5,7 miliarde de lei, adică peste 1 miliard de euro. Iar lungimea inițială a obiectivului de investiții Magistrala 1 de Metrou era de 14,40 km și un număr de 14 stații. ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 6 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 6 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 12 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 12 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 13 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 1 day Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE