Politica

De ce a candidat Nicoară? Poate pentru că nu i s-a cerut să nu candideze…

De aproape doi ani, de când Marius Nicoară aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu dosarul său, cel în care a lovit o altă maşină, în timp ce conducea, conform anchetatorilor, băut, s-a tot discutat dacă va mai candida sau nu pentru un mandat de senator.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a trimis în judecată pe Nicoară într-un moment, ori extrem de calculat, ori ca urmare a unui noroc chior. Pentru domnul senator, că vine după depunerea şi admiterea listelor de candidaţi. „Calculat”, conform propriilor susțineri, că vine fix înainte de începerea campaniei, ceea ce îi oferă lui Nicoară avantajul de a susține că este vorba despre o manevră politică.

Având în vedere ceea ce se întâmplă în politica românească, când politicieni aflaţi în diverse situaţii mai mult sau mai puţin penale au fost împiedicaţi să candideze, au dat în judecată partidul şi au câştigat, l-am întrebat şi pe Marius Nicoară dacă şi-ar fi cerut drepturile în instanţa, dacă ar fi fost îndepărtat de pe listă.

„Nu”, a fost răspunsul sec al lui Marius Nicoară.

Întrebat dacă regretă comiterea accidentului în condiţiile ştiute, având o alcoolemie de 1.65 la mie în sânge, Nicoară a simţit nevoia să se disculpe scoţând la înaintare tot ce a făcut bine în ultimii ani, nu momentul în care nu „a dat-o de gard”, ci a „dat-o într-un taxi”.

„Haideţi să stabilim următoarea chestiune: în primul şi-n primul rând, criteriile de integritate se referă la corupţie. Eu sunt un om care a muncit 12 ani. (…) Sunt un om care de 12 ani lucrez în administraţia publică şi în Parlamentul României. Nu am făcut niciun abuz, nu am făcut nicio faptă de corupţie şi un incident în trafic, care n-a avut victime şi pagube colaterale, în care a apărut o singură problemă, de alcoolotest, care – aici nu vreau, justiţia va trebui să îşi spună cuvântul, nu va avea dreptate – alcoolotest care nu era ISCIR-izat, o singură probă biologică în loc de două şi multe alte vicii. Şi eu îmi pun o singură întrebare: de ce o banală anchetă de un incident în trafic a durat doi ani şi s-a finalizat cu exact o săptămâna înainte de începerea campaniei. Sigur, încă o dată eu repet, întrebarea o pun retoric, pentru ca să explicaţi, se desluşesc, sunt convins, singuri cititorii şi, încă o dată, revin, nu am făcut niciun fel de abuz, niciun fel de faptă de corupţie şi ştiu eu că am făcut foarte, foarte multe lucruri bune pentru clujeni. Şi Cluj. Lucru pe care, de altfel, alegătorii îl ştiu şi cred că vor aprecia.”

I-am cerut senatorului Marius Nicoară să explice, pentru neiniţiaţi, că există diferenţe foarte mari între 0 la mie, 0.4 şi 0.8 la mie – pragurile de alcoolemie care separă contravenția de penal şi 1.65, cât a arătat alcooltestul în cazul său.

„Diferenţa contează, pentru cei neiniţiaţi, contează momentul, momentul producerii, cât şi cum era, eu îmi luasem maşina de la spălătorie şi aveam de parcurs 300 de metri.”

Făcând o simplă analiză pe text – Marius Nicoară ne-a anunţat că înregistrează convorbirea, deci poate să facă şi dânsul exact acelaşi lucru (adică analiză pe text), i s-a părut normal să conducă 300 de metri băut.

Poate şi iniţiază un proiect de lege. Cei cu o alcoolemie mai mare de 0.4 au voie să conducă 500 de metri în stare de ebrietate, iar cei cu alcoolemie peste 0.8 la mie în sânge doar 300 de metri. Problema este că domnia sa a fost trimis în judecată pentru o alcoolemie mai mare de 0,8 la mie…

L-am întrebat pe Marius Nicoară dacă regretă întâmplarea.

„Mi-aţi pus întrebarea dacă regret. Evident că îmi pare rău, mai ales că nu m-am suit niciodată băut la volan. Poate când aveam, ştiu eu, trecute 8 ore de când am băut, m-am urcat la volan.

Nu are rost să mai spunem nimic, căci a spus Marius Nicoară tot ce trebuia să auzim. Îi pare rău, dar oricum erau numai 300 de metri. Iar spălătoriile auto sunt toate deschise după ora 23.00 (accidentul s-a produs la ora 23.45), mai ales pe o rază de 300 de metri de la locul în care a produs accidentul domnul senator. Spălătoria auto G94 – de pe strada Lunii (potrivit site-ului de prezentare), este deschisă până la ora 22.00 (de luni până vineri, sâmbăta numai până la ora 21.00). Dar poate o fi fost la spălătoria auto de pe Frunzișului (care este situată la o distanță mai mare de 300 de metri de la locul accidentului), sau o fi stat în mașină mai mult de un ceas pe strada Lunii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *