Din oras

De carte nu scapi! Festivalul de carte Transilvania devine international si il aduce pe Antonio Lobo Antunes in fata publicului clujean

Peste 300 de scriitori romani si straini, 150 de lansari de carte, 14 concerte, trei expozitii de fotografie si pictura vor invada Clujul intre 7 si 12 octombrie, la cea de-a doua editie a Festivalului International de Carte Transilvania. Invitatul editiei este faimosul romancier Antonio Lobo Antunes, cel mai valoros scriitor portughez, nominalizat la premiul Nobel. Alaturi de el mai vin la Cluj personalitati ca poetul francez Jean Poncet, prozatoarea norvegiana Hanne Orstavik, graficianul Emil Chendea sau scriitorul Vasile Tarateanu din Cernauti. 

Vestea a fost data intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de Uniunea Scriitorilor din Romania (USR), filiala Cluj, ca “un parteneriat care ameninta sa dea roade”. 

“Avem de anuntat doua festivaluri, Festivalul International de Carte Transilvania (FICT) care este la adoua editie si Festivalul National de Literatura Cluj (Fest Lit Cluj). Noi ne-am dorit anul trecut sa facem un festival pe masura Clujului universitar, cultural si academic si am reusit. Pentru acest an, ne-am propus sa ii dam o dimensiune internationala si ii vom avea la Cluj pe Antonio Lobo Antunes, pe Jean Poncet, poetul care l-a tradus pe Lucain Blaga in franceza, pe Hanne Orstavik, cea mai importanta scriitoare norvegiana a momentului, pe Emil Chendea, cem mia mare grafician de carte din Romania comunista si pe academicianul Vasile Tarateanu de la Cernauti. Ma bucur si de acest festival nou: avem la Cluj Septemberfest, Octoberfest, iata ca vine si fratele nostru mai mic, Fest Lit Cluj. Am gandit cu inima acest parteneriat, o impletire a acestor doua festivaluri”, a precizat Vasile G. Dancu de la Editura Eikon, organizator al FICT.

Practic, prima zi a FICT va coincide cu ultima a Fest Lit Cluj, programat pentru perioada 5-7 octombrie. 

“Eu nu cred in festivaluri, nu cred in rolul lor de a imbunatati fundamental lucruri, dar, pentru ca am muncit cateva saptamani pentru aceasta manifestare de literature, vreau sa cred ca el va aduce imbunatatiri. Invitatii nostril vor reprezenta filialele USR din tara si din Basarabia. Vrem sa demonstram impreuna ca nu e totul pierdut. 100 de scriitori vor merge in 14 locuri din Cluj, al Facultatea de Litere, la jurnalism, la Seminarul Teologic in colegii si licee din oras pentru a se intalni pe viu cu publicul. Pentru ei, va fi important sa vada ce isi doresc sa citeasca tinerele generatii, in timp ce pentru elevi si studenti va fi interesant sa vada scriitori in carne si oase. Vom profita unii de altii si invitatii Fest Lit Cluj vor putea lansa carti pe scena din Piata Unirii a FICT. Marti va avea loc un maraton de trei ore de lansari”, a declarat Irina Petras, presedinta USR Cluj. 

Scriitorul Antonio Lobo Antunes va primi atat marele premiu al FICT, oferit cu sprijinul Bancii Transilvania, cat si titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) al Universitatii “Babes-Bolyai”. 

“Din sursele noastre, marele scriitor s-ar afla pe lista scurta a nominalizatilor la Premiul Nobel pentru literatura din acest an. El va veni la Cluj cu avionul, in noaptea de duminica spre luni, 6 octombrie. La ora 11 va fi ceremonia de DHC in Aula Magna a UBB, Ruxandra Cesereanu va sustine Laudatio. A doua zi e invitat la Facultatea de Litere, in sala “Mihai Eminescu”, unde va sustine o discutie publica cu Dinu Flamand, care ii este vechi prieten. Nu ne-a trimis vreo lista, vreun discurs, e recunoscut ca un om spontan”, a precizat Corin Braga, decanul Facultatii de Litere. 

Evenimentul de aici va avea loc in limba franceza, cu traducere la casti.

Pe langa carte si scriitori, FICT va aduce in fata publicului clujean nu mai putin de 14 concerte. Marti, 7 octombrie, de la ora 13.30 va canta in Piata Unirii orchestra de Estrada a LIceului de Muzica “Sigismund Toduta”, iar seara, de la ora 21.30 Peet Project, un band de jazz, pop si funk din Ungaria. Miercuri, de la ora 17 vine in fata clujenilor Taraful de la sangeorz Bai, urmat de folkistul Dinu Olarasu si apoi Ion Pop si Grupul Iza. Joi, de la ora 14 va canta taragotistul Dumitru Farcas, iar de la 19.30 incep concertele cu folkistii Adrian Ivanitchi si Vali Serban, urmat de Never Over (pop electronic) si, de la oar 22 de Rodion GA, parintele new-wave-ului romanesc. In aceeasi seara, de la ora 22.30 la Corso Café & Bistro vor canta bluesmanii americani Ryan Donohue si Clay Windham. Vineri, 10 octombrie, pe scena din Piata Unirii vor urca de la orele 20 trupele Miezul Noptii si Travka. Sambata, de la 20.40, este programat spectacolul “Toamna in doi”, cu arii si duete celebre interpretate de soprano Adelina Diaconu si tenorul Adrian Marginean, acompaniati la pian de Valentina Popovciuc. De la ora 21.30 va avea loc un concert al formatiei Semnal M, alaturi de Iulia Merca si alti invitati supriza. 

Vasile G. Dancu: romanii din diaspora nu sunt tratati cum se cuvune de autoritati, noi le vom prelua scriitorii

Organizatorul celei de-a doua editii FICT ne-a dat cateva detalii din culisele organizarii evenimentului.

Cat de greu v-a fost sa organizati cea de-a doua editie a festivalului?

Este destul de greu , mai ales ca am pornit de la zero, de anul trecut. Ne bucuram de niste sponsori, de implicarea primariei, a Ministerului Culturii. Sumele sunt evident mici in raport cu alte festivaluri de gen, dar mergem inainte. Am inceput cu cinci, n-am inceput cu mai multi invitati internationali, dar autorii sunt puternici si, pana la urma, nu este greu deloc daca ai ambitie si crezi in munca. 

Cum v-a venit ideea ide a invitat la manifestare un scriitor din Ucraina?

Dorim sa promovam minoritatile romanesti din celelalte tari. Anul trecut am l-am adus pe scriitorul basarabean Mihai Cimpoi, academician, acum va veni Vasile Tarateanu, academician, scriitor si ziarist din Cernauti, Ucraina. Anul viitor poate vom avea pe cineva din diaspora romaneasca din Serbia. II vom aduce aici si ii vom trata cum se cuvine. 

Au fost ceva dificultati in organizarea acestei vizite?

Am fost in Cernauti, unde am dus carte romaneasca si acolo ne-am intalnit cu Vasile Tarateanu. Nu este problema sa vina incoace, mai degraba cred ca romanii din acea comunitate din Ucraina, Serbia sau de oriunde in afara granitelor romanesti nu sunt tratati pe masura valorii lor. Nu sunt, practic, bagati in seama de autoritatile romanesti asa cum ar trebui si tocmai acesta ar fi scopul. 

Cum i-ati ales pe invitatii acestei editii?

Am facut, binenteles, o lista si a confirmat cine a putut. Lista a fost mult mai mare initial. Unii au zis ca vor veni la editia urmatoare, altii au spus ca nu pot asa vina, air altii efectiv nu ne-au raspuns. Pe astia am reusit sa ii convingem si consideram ca sunt importanti. Majoritatea sunt tradusi in romaneste. Vor fi dusi sa vada orasul, vor fi plimbati prin imprejurimile Clujului, le vom oferi in program frumos, ca sa vada spiritul Clujului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version