Politica

De bune ce au fost măsurile luate în Coronacriză: pâinea se scumpeşte cu 25% de luna viitoare

România a continuat exporturile de cereale în perioada stării de urgență, în ciuda avertismentelor producătorilor.

Guvernul Orban a interzis exportul de cereale preț de doar câteva zile, însă a revenit rapid asupra deciziei după ce UE a criticat mutarea.

Fermierii susțin că sectoarele carne, lapte, panificație, legume-fructe sunt afectate de lipsa pieței de desfacere, în contextul în care importurile la prețuri mici sunt în creștere.

Unul dintre efecte constă în reducerea prețurilor la poarta fermelor, trend care nu se regăsește la rafturile magazinelor, scrie site-ul Economica.net

În schimb, cresc prețurile la produsele de panificație cu peste 25%

Redeschiderea exporturilor de cereale a condus la creșterea prețului pentru grâu cu 15 % în doar două săptămâni, se anunţă într-un comunicat al Sindalimenta.

„Aceste creșteri vor continuă, având în vedere producția agricolă slabă din acest an. În lipsa unui plan concret la nivelul guvernului, ne așteptăm că prețul produselor de panificație să crească cu peste 25% în următoarea lună. Atragem atenția că cea mai mare partea a cerealelor se utilizează în furajarea animalelor, ceea ce impacteaza asupra producția de alimente”, anunță Sindalimenta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *