In vizor

De azi, romanii sunt obligati sa se bucure si sa cinsteasca Ziua Nationala

In timp ce alte tari isi sarbatoresc ziua nationala intr-un mod vesel, cu artificii, fanfare, parade alegorice si concerte, in Romania trece armata, se defileaza cu arme si tancuri, iar oamenii primesc mancare de pomana. De azi, tragi-comedia e lege in toata regula. O artera principala de circulatie din toate orasele si municipiile din tara se va numi, obligatoriu, 1 Decembrie 1918, asa au decis senatorii. In Bucuresti si in municipiile resedinta de judet, se vor organiza, de Ziua Nationala a Romaniei, obligat-fortat, ceremonii de sarbatorire, iar, la solicitarea autoritatilor publice locale, pot fi desfasurate ceremonii militare.

Initiativa legislativa a fost propusa de deputatul PSD Mircea Dusa, ministrul Apararii.

„Daca poporul roman are nevoie de o lege, adica are nevoie sa fie obligat sa se bucure de Ziua Nationala, atunci sa stiti ca am ajuns rau de tot. (…) Caraghiosenia este enorma”, a spus senatorul democrat-liberal Nicolae Vlad Popa.

 Nici senatorii PDL nu sunt mai incantati de noua lege.

“Daca o luam in serios, pare a fi un ordin de a ne bucura de 1 Decembrie. Ducem mana la chipiu si spunem, da, sa traiti, azi zambim, dam cu steguletul si mergem la parada. Din punctul meu de vedere, acest proiect este numai sa ne aflam in treaba”, au spus acestia.

In Cluj-Napoca exista deja o strada cu numele acesta, la fel ca in alte 31 de orase si municipii din tara. Raman insa mult mai multe care trebuie sa-si aleaga bulevardul sau artera princopala care va fi rebotezata. Miscarea nu il incanta pe primarul Dejului, care spune ca are treburi mai importante de facut decat sa redenumeasca strazi.

“Atat ne lipseste acum, ca nu suntem destul de ocupati”, s-a plans acesta.

Senatorul PNL Marius Nicoara se declara impotriva noii initiative legislative. Acesta spune ca autoritatile locale sunt cele care ar trebui sa decida cum si daca sarbatoresc Ziua Nationala sau daca aleg sa redenumeasca strazile. 

„Nu sunt de acord cu aceasta lege. Niciunde in lume nu exista o lege care sa reglementeze o sarbatoare nationala sau locala”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj. 

Nici deputatul de Cluj Laszlo Attila nu este mai incantat de „legea strazilor”, despre care spune ca nu isi are rostul. 

„N-am inteles-o nici noi. In fiecare oras, autoritatile locale incearca sa sarbatoreasca asa cum considera si cum pot Ziua Nationala”, a spus acesta. 

Singurul reprezentant clujean in Senatul Romaniei care este de acord cu noua lege este Alexandru Cordos, care spune ca a si votat initiativa. 

„Cred ca este o recunoastere a acestei zile. Reasezam valorile istorice si evenimentele care au marcat sub o forma sau alta istoria poporului roman. E o datorie pe care o avem fata de generatiile viitoare”, a declarat Cordos. 

sursa foto: www.prmcluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *