Focus

DaVinci stă degeaba, chirurgii migrează. Medicii clujeni instruiți în chirurgia robotică, chemați să opereze în privat

Avem aparatură performantă, avem specialiști, dar pacienții din spitalele de stat nu pot beneficia de serviciile lor, din cauza lipsei banilor. În timp ce aparatura robotică de înaltă performanță stă degeaba într-o sală de operație din Cluj, spitalele și clinicile private apelează la specialiștii din spitalele de stat să le opereze pacienții care plătesc bani grei către acest unități medicale. Concret, este vorba despre robotul DaVinci, care se află în dotarea spitalului municipal Clujana și cu ajutorul căruia s-ar putea opera cu precizie cazuri grave de cancer de prostată, de col uterin sau cancer tiroidian. În realitate, nici vorbă să se întâmple așa ceva. Aparatul cumpărat cu bani grei în 2009 a fost folosit pentru operații doar până în 2012, interval în care a existat un program național, finanțat de Ministerul Sănătății, în cadrul căruia s-au alocat bani pentru acest tip de intervenții. Acum, robotul stă ca un obiect de muzeu într-o sală de operație, pentru că nu există bani care să le permită chirurgilor să opereze cu el.

 “Din 2013 – 2014b acest program national nu mai exista in cadrul Ministerului Sanatatii si inca din 2013-2014 se discuta si a ramas la faza de discutii ca acest program national de diagnostic si tratament cu aparataura de inalta performanta sa fie subventionat sau sa fie de la bugetul Casei de Asigurari de Sanatate, lucru care pana la ora actuala nu s-a realizat”, recunoaste prof. Nicolae Constantea, manager al Spitalului Municipal Cluj-Napoca.

Specialiștii clujeni, care au făcut stagii în străinătate să poată opera cu robotul DaVinci, mai exersează în chirurgia robotică doar atunci când sunt chemați în clinici din străinătate. Și, mai nou, într-un spital privat din Brașov, unitate care și-a achiziționat cu fonduri proprii un astfel de robot. Și unde operează medici clujeni, specializați să lucreze cu DaVinci.

“Noi avem doua echipe  de chirurgie generala si doua echipe de urologie care au fost la Strasbourg, Milano si alte centre”, spune managerul despre chirurgii care stiu sa manuiasca robotul.  Nicolae Constantea recunoaste ca acestia au fostchemati sa opereze si la Brasov, pe un robot identic.

O operație cu robotul Da Vinci costă între 17 și 22 de mii de lei. Legea nu le permite pacienților să plătească ei o astfel de operație, într-un spital de stat, așa că acum, singurul robot DaVinci din Cluj este folosit doar la simulări.

Robot DaVinci

În țară, în spitalele  de stat, mai există 3 astfel de roboți Da Vinci – la București și la Timișoara, însă nici aici nu se efectuează operații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *