Focus

Datorii uriașe de 7 milioane euro la două societăți ale Consiliului Județean. Sunt firme nerentabile, dar forul județean “pompează” bani pentru salvarea lor

Scris de 291

Firmele Consiliului Județean Cluj sunt cu un picior în groapa falimentului. Dimensiunea dezastrului economic se vede cel mai bine la Drumuri și Poduri Județene și Societatea Pază și Protecție SA. Cele două societăți au datorii de zeci de milioane lei, dar cu toate acestea conducerea forului județean se încăpățânează să pompeze sume mari pentru majorarea capitalului firmelor în speranța că vor fi resuscitate.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean de vineri, 27 aprilie se află două proiecte de hotărâre privind situația financiară a Drumuri și Poduri Județene și Societatea de Pază și Protecție SA. Cel mai rău stă Drumuri și Poduri Județene, care, la finalul anului trecut, a ajuns la datorii de 30,1 milioane lei (6,5 milioane euro), în creștere cu 4,9 milioane lei (aproximativ 1 milion euro) față de anul 2016. Aceste datorii reprezintă credite bancare, leasing financiar, datorii comerciale, datorii în legătură cu personalul, datorii în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului.
De asemenea, societatea înregistrează și pierderi de peste 19,6 milioane lei.

În ciuda faptului că societatea Drumuri și Poduri Județene mai are puțin și intră în faliment, Consiliul Județean se încăpățânează să aloce bani pentru salvarea acesteia. La ședința extraordinară de miercuri, capitalul societății a fost majorat cu 8 milioane lei. Călin Platon, directorul Drumuri și Poduri Județene a declarat atunci că a luat o serie de măsuri pentru redresarea situației, printre care și reducerea de personal de la 240 la 190.

“Măsuri pentru o creștere a rentabilității societății noi am luat din mers și în cursul anului trecut, respectiv am redus costurile cu forța de muncă, dar nu e suficient pentru că se intră în campania de lucrări și trebuie să avem forță de muncă. După cum o să vedeți și din audit noi am mers pe proiecție bugetară de 5 ani în care am arătat care sunt dotările societății, forța de muncă. Am căutat să identificăm toate elementele care pot fi valorificate și să intrăm pe un trend pozitiv. Toate contractele pe care le avem inclusiv cu CJ s-a intrat pe ajustarea tarifelor, un element pe care și firma de audit le-a sugerat pentru că mare parte din pierderi sunt legate de lucrul la tarife neactualizate. Pentru toate contractele cu terții am intrat în procedură de încheiere a actelor adiționale. Mai sunt măsuri de ordin tehnic și de gestiune a valorilor pe care le avem: reducere costuri combustibili (am avut un program amplu de urmărire în timp de real prin dotarea mașinilor cu GPS), negocierea cu toți furnizorii de materiale și combustibili ca să asigurăm aprovizionare la nivel de necesitate pe termen scurt. O altă decizie pe care am luat-o și am pus-o în practică la începutul anului, vom merge la licitații în comune, vom încerca să câștigăm la tarife care să ne acopere  și să nu mai mergem pe pierdere”, a explicat Călin Platon.

O altă societate aflată într-o stare financiară dezastruoasă este Societatea de Pază și Protecție SRL.  Spre deosebire de Drumuri și Poduri Județene, această firmă are datorii de “doar” 1,8 milioane lei, în creștere față de anul 2016 cu aproximativ 600.000 lei. Este vorba despre datorii cu termen de plată sub un an, respectiv datorii comerciale, datorii în legătură cu personalul, datorii în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului.

Reamintim falimentul răsunător al Cluj Arena, insolvența Clujana, ambele societăți ale Consiliului Județean.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Rautacisme
  Emiluț, reacție de curtea din dos a grădiniței la declarațiile lui Drulă: ”Trebuie ţinut departe de Cluj”
 • Acum 6 hours Politica
  Drulă s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent și paralel cu proiectele mari de infrastructură. Cum va da Boc de gard metroul și centura metropolitană?
 • Acum 7 hours Rautacisme
  Clujul devine și mai ”smart” prin amplasarea a 4 toalete inteligente „în zonele turistice intens frecventate și în spațiile de agrement” din Piața 1 Mai, str. Bucium, Piața Mărăști și Parcul Detunata
 • Acum 8 hours Politica
  ”DOSARUL CU ȘINĂ” PRIMEȘTE O LOVITURĂ: Documentele financiar-contabile nu vor mai trebui arhivate 50 de ani, ci doar 5 ani. Legea a fost promulgată
 • Acum 9 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 10 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 10 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 10 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 11 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 13 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 14 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 15 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 1 day General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE