Analiza

Dascălii clujeni aleg pensionarea anticipată din motive de boală, crede liderul sindical Lucia Cojocaru. După patru decenii la catedră ești epuizat

Dascălii clujeni solicită pensionarea anticipată pe motive de boală, este de părere președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Cluj, Lucia Cojocaru, referitor la solicitarea anunțată de Federația Națională, de a cere Guvernului reducerea vârstei de pensionare cu trei ani pentru profesori, fără penalizari.

Potrivit liderului de sindicat, din perspectiva veniturilor, cei mai mulți dintre dascălii clujeni preferă să își prelungească activitatea profesională, pentru că pensiile sunt mult prea mici în sistemul de învățământ.

Lucia Cojocaru a declarat pentru Ziar de Cluj că solicitarea privind pensionarea anticipată

”este un drept al nostru, pe care vrem să îl redobândim, nu reprezintă o noutate. După o viață întreagă la catedră, dascălii sunt obosiți psihic, uzați, iar cine cere pensionare anticipată cere pentru situații de boală. Personal, nu cred că vor fi mulți profesori sau învățători care să opteze pentru pensionare anticipată, pur și simplu pentru că pierd prea mult dintr-o pensie și așa mică, mai degrabă solicită prelungirea contractelor de muncă”.

 

Liderul organizației sindicale clujene mai spune că ”pensiile din sistemul de învățământ variază între 1400 și 1700 de lei, iar cine alege să se pensioneze anticipat o va face din considerente de sănătate și în acest caz va pierde la pensie aproximativ 40 de procente.

Ne cerem aceste drepturi de vreo zece ani. Cred că la un moment dat a ajuns propunerea în Senat, dar Camera Deputaților fiind cameră decizională, propunerea acolo a rămas, a adăugat Lucia Cojocaru.

 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a anunțat printr-un comunicat că solicită Guvernului Tudose reducerea cu trei ani a vârstei de pensionare pentru cadrele didactice și implicit posibilitatea de pensionare anticipată, fără penalizări la cuantumul pensiei. Liderii Federației susțin că, atâta timp cât pensionarea anticipată este posibilă în sistemul public pentru alte categorii, și dascălii sunt îndreptățiți să beneficieze de această posibilitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *