„Am văzut lucrări de control, clasa a VIII-a, de la o școală bună din România.
Nu am înțeles jumătate din ce au scris (mai bine spus mâzgălit pe hârtie) elevii. Mulțumim lui Marga că a scos caligrafia din programă”, notează Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, pe pagina sa de Facebook.
Caligrafia a fost eliminată din planurile cadru ale învățământului primar încă din anii ’90. Copiii folosesc tot mai mult telefonul pentru a scrie, iar scrisul neglijent a înlocuit exercițiul scrisului caligrafic, iar profesorii sunt nevoiți să ghicească adeseori lucrările redactate de elevi.
Funeriu semnalează că problema scrisului caligrafic este una reală și lansează un apel către ministerul Educației pentru remedierea situației.
„Eu nu mi-am dat seama că problema e atât de gravă și nimeni nu mi-a atras atenția. Eu am dat instrucțiunea să se aibă grijă la acest aspect, din păcate nu mai eram în funcție când s-au aprobat planurile cadru pentru învățământul primar.
Oricum, îmi pare rău că nu am reparat și această greșeală a predecesorilor mei.
Fac apel la minister să rezolve această uriașă problemă. Îmi spun corectori de la bacalaureat că ghicesc ceea ce „scriu” copiii”.
Daniel Funeriu este un critic fervent al modului în care noile tehnologii afectează învăţământul, fiind prost folosite. Într-o altă postare pe Facebook, din 18 octombrie, acesta scria cu privire la situația din Învățământ: ”Căutați problemele acolo unde ele sunt – la părinții prost educați și elevii leneși”.
”Într-un perpetuum mobile al ipocriziei, se instalează insidios în societate ideea că eșecul școlar al elevilor e vina „sistemului-manualelor-profesorilor-miniștrilor-nuseinvestește6%” și, în genere, e vina a orice altceva în afară de prostia părinților și lenea elevilor.
Dragii mei: căutați problemele acolo unde ele sunt: la părinții prost educați și elevii leneși.
Voi vă dați seama cât de ingrată e munca unui profesor care se chinuie să predea cât mai bine dar părinții nu își îndrumă copilul către unica sa sarcină, învățarea?Vă dați seama de drama personală a unui profesor care, după toate eforturile și bunătatea arătate la clasă, vede părinți care nu-și dau copiii la școală sau vin să îl certe pe profesor pentru că, de fapt, odrasla nu a învățat?
Rețineți: niciun sistem, niciun manual, niciun 6% și nicio tablă inteligentă nu pot suplini părinți idioți care-și lasă copiii 5 ore în fața televizorului lobotomizant și nici lenea elevului care nu învață.
Pentru că ar face orice să vă ia votul niciun politician nu vă va spune acest adevăr rece, ci dau vina unii pe alții descărcându-vă pe voi, votanții, de responsabilitatea de părinți. Nu e deloc răspunderea vreunei autorități publice să vă pună copilul cu burta pe carte în afara școlii! E strict responsabilitatea voastră!Așadar, voi, când vedeți că copilul dvs începe să fie în eșec școlar, înainte de a vă revolta împotriva sistemului întrebați-vă două chestii simple:
1) mi-am îndrumat suficient copilul înspre învățare?
2) A stat copilul meu cu burta pe carte?Dacă răspunsul e „da” la ambele întrebări, ați rezolvat 90% din educația propriului copil. Dacă nu, faceți asta rapid, și fiți fericiți că văzând atâta nepăsare în jur încă mai sunt profesori dedicați acestei fascinante dar adesea frustrante meserii. Duminică plăcută.PS: am uitat o chestie: de ce vă permiteți să cereți ceva de la măria sa <> când, odată la 4 ani, votați impostori și analfabeți ca să îl conducă?”
În ceea ce priveşte lipsa exerciţiului caligrafic şi urmările acestuia, în urmă cu câțiva ani, un alt fost ministru al Educației, filosoful Mihai Șora (1916-2023), avertiza asupra riscurilor aferente eliminării caligrafiei din programa școlară: scrisul de mână neglijent reprezintă calea sigură spre analfabetism.
„Spre analfabetism se îndreaptă. O comunicare strict orală este o comunicare primară. Şi ce fac când sunt la distanţă şi n-am telefon? Există însă serviciu poştal, care mi-ar permite să îmi transmit gândul scriindu-l pe hârtie. (…).Când trebuie să stau să aştern pe hârtie trebuie să mă gândesc puţin la ceea ce scriu”, avertiza în septembrie 2019 filosoful Mihai Șora.