
Europarlamentarul Daniel Buda, președintele PNL Cluj se află pe lista deputaţilor europeni acuzați de corupție.
Parchetul federal belgian a anunţat joi că peste douăzeci de percheziţii au fost efectuate în Belgia, în cadrul unei anchete pentru corupţie ce implică Parlamentul European. Mai mulți europarlamentari sunt suspectați că au primit bani de la gigantul chinezesc Huawei, pentru a le susține cauza în Parlamentul European.

Totul a pornit de la eurodeputatul Fulvio Martusciello, cel care a distribuit o scrisoare printre eurodeputați, în sprijinul tehnologiei 5G, dar în spate s-ar fi aflat interese ale chinezilor de la Huawei.
Europarlamentarul PNL, Daniel Buda, unul dintre cei care ar fi vizați în această anchetă, a declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, că el nu a avut nicio întâlnire sau legătură ”cu autorități, lobbyiști, reprezentanți chinezi”. El arată că a semnat scrisoarea lui Martusciello, dar văzuse doar un rezumat și a fost de acord cu ideea pentru că își dorește dezvoltarea interconectivității în Europa, principala sa preocupare fiind o rețea de internet de mare viteză în zonele rurale.
„Ceea ce este cert este că orice acord din partea mea s-a referit strict la dezvoltarea infrastructurii digitale în zonele rurale, fără nicio influență externă sau internă”, a declarat Buda.
Parchetul federal belgian a anunţat joi că peste douăzeci de percheziţii au fost efectuate în Belgia şi una în Portugalia în cadrul unei anchete pentru corupţie ce implică Parlamentul European şi practicile de lobby comercial. Mai multe persoane au fost reţinute de poliţia belgiană pentru a fi interogate. Potrivit cotidianului belgian Le Soir, ancheta vizează practicile lobbyiştilor de la Bruxelles ai grupul chinez de telecomunicaţii Huawei începând din 2021, relatează AFP şi POLITICO.
Potrivit stiripesurse.ro, în ancheta procurorilor apar și numele unor foști sau actuali europarlamentari români. Ar fi vorba despre:
1. Daniel Buda, actual europarlamentar PNL și lider al PNL Cluj.
2. Cristian Bușoi, fost europarlamentar PNL și în prezent secretar de stat la Ministerul Energiei.
3. Tudor Ciuhodaru, fost europarlamentar din partea PSD.
Conform surselor judiciare, în anchetă sunt vizați peste 20 de eurodeputați, dar și foarte mulți consilieri ai europarlamentarilor.
„Putem confirma că avem o anchetă în curs privind acuzaţii preliminare de corupţie activă, falsificare de documente, spălare de bani la Parlamentul European”, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului procurorului belgian.
Poliţia a efectuat raiduri la 21 de adrese din Bruxelles, Flandra, Valonia şi în Portugalia, a adăugat purtătorul de cuvânt. Mai multe persoane au fost reţinute.
„Corupţia ar fi fost practicată în mod regulat şi foarte discret din 2021 până în prezent, sub masca lobby-ului comercial şi luând diverse forme, cum ar fi remuneraţia pentru ocuparea unor funcţii politice sau cadouri excesive, precum cheltuielile de catering şi de deplasare, sau invitaţii regulate la meciuri de fotbal”, a declarat Parchetul federal belgian, citat de AFP. Scopul era de a „promova interese comerciale pur private în contextul deciziilor politice”, adaugă acesta.