In vizor

Daniel Buda primește 4.300 euro lunar, de la Parlamentul European, ca să achite o chirie lunară de 16,61 lei pentru biroul său din Cluj. Ce răspuns năucitor ne-a dat când l-am întrebat cum „sparge” mii de euro într-o lună

Scris de 2,221

Fiecare europarlamentar primește 4.300 euro lunar, pe lângă salariu și diurnă, pentru plata chiriei birourilor. Practic, cu acei bani fiecare ales ar trebui să își închirieze un spațiu în țara din care provine. Parlamentul European nu face discriminări, suma este fixă pentru toți europarlamentarii, indiferent de țară.

O anchetă realizată recent de Rise Project arată că peste o treime din aceste cabinete nu pot fi identificate și atunci se pune întrebarea firească: unde sunt acei bani și ce fac demnitarii cu sumele primite lunar? În total, pentru toți cei 748 de membri ai Parlamentului European, este vorba despre aproximativ 40 milioane euro anual, suportați de cetățenii UE.

Potrivit investigației, Parlamentul European nu verifică cheltuielile pe care membrii săi le fac în propriile țări, deși este principalul for legislativ și de control de pe continent.

România are 32 de europarlamentari care încasează în total, în fiecare an, 1,3 milioane euro. Opt din cei 32 de europarlamentari nu au răspuns întrebărilor adresate de jurnaliștii Rise Project, cinci au declarat că nu au birouri deschise acum în țară, alți 19 au 34 de birouri deschise în țară, iar 15 au birourile în sedii de partide. Printre cei 19 se numără și clujeanul Daniel Buda (PNL).

Buda este singurul europarlamentar din Cluj. Acesta are sediul în Piața Unirii nr. 1, un spațiu pentru care plătește o chirie lunară de 16,61 lei către Primăria Cluj-Napoca. Legea le permite partidelor, deputaților și senatorilor să închirieze, de la Primărie, spații la prețuri derizorii. Cea mai mică chirie achitată către Primărie de un partid sau deputat/senator este de 16 lei/lună. Tocmai europarlamentarul Daniel Buda care primește bani de la Parlament este politicianul care plătește „fabuloasa” sumă de 16 lei/lună pentru spațiul închiriat în Piața Unirii nr. 1.

Contactat de Cluj 100% pentru a ne spune dacă încasează sau nu cei 4.300 euro lunar, cum sunt cheltuiți acei bani dacă îi încasează și dacă mai deține sediul din Piața Unirii, Daniel Buda ne-a dat un răspuns obraznic și de-a dreptul năucitor.

Banii se cheltuiesc conform dispozițiilor și regulamentelor din Parlamentul European!” – asta ne-a scris europarlamentarul clujean, într-un SMS, pentru că nu a catadicsit să ne răspundă apelului telefonic.

Daniel Buda este foarte zgârcit la vorbă când trebuie să spună cum cheltuiește lunar 4.300 euro din care plătește o chirie lunară de 16,61 lei pentru sediul de europarlamentar. Dar când îi cere demisia ministrului Agriculturii sau când solicită instituirea unui program de urgență în ajutorul agricultorilor afectați de variațiile de temperatură știe să se exprime în comunicate de presă kilometrice.

Sau nu știm noi că alegătorul este mai interesat de variațiile de temperatură din agricultură decât de felul în care europarlamentarii sparg 4.300 euro lunar?

Ceilalți politicieni plătesc pentru sediile de partide sume foarte mici, dar totuși sunt ceva mai mari decât mega chiria lui Daniel Buda. Laszlo Attila pentru cabinetul de pe strada Inocențiu Micu Klein. Doar 27 lei pe lună i-a cerut Primăria lui Laszlo Attila. Senatorul liberal Marius Nicoară achită și el o sumă derizorie, 37 lei pentru cabinetul de pe bulevardul Eroilor nr. 6-8. La aceeași adresă are cabinet și deputatul liberal Adrian Oros care plătește ceva mai mult decât Nicoară: 47 lei.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour In vizor
  Femeia varză pusă de un ficus să conducă Educația habar nu are că un memorandum nu este act normativ. Vai de ea Românie ”educată” de către impostori!
 • Acum 2 hours In vizor
  Chiar ne întrebam când OSĂ ”meargă mai departe” Centura metropolitană. Ne dă asigurări Însuși El, Maestrul, de la o emisiune de chitanțier, că ”tronsonul 2 al centurii metropolitane este scos din nou la licitație”. La prima licitație (în care era și tronsonul trei, azi dispărut), de vină a fost Drulă
 • Acum 2 hours Politica
  Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu crede, în ceea ce privește posibilitatea încetării grevei din Educație, că rațiunea va fi pe primul loc: ”Nu se pot da OUG pe legi viitoare”
 • Acum 3 hours Politica
  DE CE SĂ NU ÎNCHEIE MEDIILE PORTARII? Doar au expertiză de când stabileau cine e bolnav de Covid-19 și cine nu… Ministrul Educației anunță noi modificări în regulament, numai să se poată încheia mediile
 • Acum 3 hours In vizor
  IMAGINARUL CLUJ-NAPOCA DE UN MILION DE LOCUITORI AL LUI EMIL BOC o ia în freză de la INS: ”Populația Clujului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani”
 • Acum 4 hours PubliNews
  TIFF aduce un mini-cinema pentru copii în Iulius Parc. Programul este completat cu filme de Oscar, documentare și proiecții românești
 • Acum 4 hours Din oras
  Restricții de circulație în centrul Clujului pentru nou protest al profesorilor din învățământul preuniversitar. Mobilizarea sindicaliștilor români dată de exemplu de către omologii din Ungaria
 • Acum 5 hours Analiza
  Dedesubturile scandalului de la Bruxelles. Mihai Tudose, “hărțuirea sexuală” și rotația guvernamentală
 • Acum 5 hours General
  Sile Pușcaș scapă din ghearele justiției clujene. Procesul cu Primăria Cluj-Napoca se mută la Suceava
 • Acum 6 hours Eveniment
  VAL DE PROTESTE ÎN BUCUREȘTI: Continuă greva profesorilor, ies în stradă și sindicaliștii din Sănătate și protestează pentru pensii speciale polițiștii din penitenciare
 • Acum 7 hours Din oras
  Avarie la o conductă de apă din Zorilor! Zeci de străzi au rămas fără apă
 • Acum 1 day In vizor
  DEȘI ÎNCĂ NU L-AU CĂLCAT ÎN COPITE CEI DE LA UNTOLD, gazonul nou-nouț de pe Cluj Arena necesită o reșapare de 10.000 de euro. Așa se fac lucrările de calitate pe bani publici cu firme de casă!
 • Acum 1 day Politica
  GUVERNUL MAI ANUNȚĂ UN FÂS: Memorandum pentru creșterea salariilor pentru profesori anul viitor. Bătaia de joc este pe față: Memorandumul nu are forță juridică
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE