In vizor

Daniel Buda primește 4.300 euro lunar, de la Parlamentul European, ca să achite o chirie lunară de 16,61 lei pentru biroul său din Cluj. Ce răspuns năucitor ne-a dat când l-am întrebat cum „sparge” mii de euro într-o lună

Fiecare europarlamentar primește 4.300 euro lunar, pe lângă salariu și diurnă, pentru plata chiriei birourilor. Practic, cu acei bani fiecare ales ar trebui să își închirieze un spațiu în țara din care provine. Parlamentul European nu face discriminări, suma este fixă pentru toți europarlamentarii, indiferent de țară.

O anchetă realizată recent de Rise Project arată că peste o treime din aceste cabinete nu pot fi identificate și atunci se pune întrebarea firească: unde sunt acei bani și ce fac demnitarii cu sumele primite lunar? În total, pentru toți cei 748 de membri ai Parlamentului European, este vorba despre aproximativ 40 milioane euro anual, suportați de cetățenii UE.

Potrivit investigației, Parlamentul European nu verifică cheltuielile pe care membrii săi le fac în propriile țări, deși este principalul for legislativ și de control de pe continent.

România are 32 de europarlamentari care încasează în total, în fiecare an, 1,3 milioane euro. Opt din cei 32 de europarlamentari nu au răspuns întrebărilor adresate de jurnaliștii Rise Project, cinci au declarat că nu au birouri deschise acum în țară, alți 19 au 34 de birouri deschise în țară, iar 15 au birourile în sedii de partide. Printre cei 19 se numără și clujeanul Daniel Buda (PNL).

Buda este singurul europarlamentar din Cluj. Acesta are sediul în Piața Unirii nr. 1, un spațiu pentru care plătește o chirie lunară de 16,61 lei către Primăria Cluj-Napoca. Legea le permite partidelor, deputaților și senatorilor să închirieze, de la Primărie, spații la prețuri derizorii. Cea mai mică chirie achitată către Primărie de un partid sau deputat/senator este de 16 lei/lună. Tocmai europarlamentarul Daniel Buda care primește bani de la Parlament este politicianul care plătește „fabuloasa” sumă de 16 lei/lună pentru spațiul închiriat în Piața Unirii nr. 1.

Contactat de Cluj 100% pentru a ne spune dacă încasează sau nu cei 4.300 euro lunar, cum sunt cheltuiți acei bani dacă îi încasează și dacă mai deține sediul din Piața Unirii, Daniel Buda ne-a dat un răspuns obraznic și de-a dreptul năucitor.

Banii se cheltuiesc conform dispozițiilor și regulamentelor din Parlamentul European!” – asta ne-a scris europarlamentarul clujean, într-un SMS, pentru că nu a catadicsit să ne răspundă apelului telefonic.

Daniel Buda este foarte zgârcit la vorbă când trebuie să spună cum cheltuiește lunar 4.300 euro din care plătește o chirie lunară de 16,61 lei pentru sediul de europarlamentar. Dar când îi cere demisia ministrului Agriculturii sau când solicită instituirea unui program de urgență în ajutorul agricultorilor afectați de variațiile de temperatură știe să se exprime în comunicate de presă kilometrice.

Sau nu știm noi că alegătorul este mai interesat de variațiile de temperatură din agricultură decât de felul în care europarlamentarii sparg 4.300 euro lunar?

Ceilalți politicieni plătesc pentru sediile de partide sume foarte mici, dar totuși sunt ceva mai mari decât mega chiria lui Daniel Buda. Laszlo Attila pentru cabinetul de pe strada Inocențiu Micu Klein. Doar 27 lei pe lună i-a cerut Primăria lui Laszlo Attila. Senatorul liberal Marius Nicoară achită și el o sumă derizorie, 37 lei pentru cabinetul de pe bulevardul Eroilor nr. 6-8. La aceeași adresă are cabinet și deputatul liberal Adrian Oros care plătește ceva mai mult decât Nicoară: 47 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *