In vizor

Dan Tămaș, fostul director al DGASPC Cluj, găsit vinovat de Consiliul Județean pentru cazurile de COVID-19 apărute în centrele de vârstnici

Consiliul Județean Cluj îl consideră pe fostul director al DGASPC Cluj, Dan Tămaș, principalul vinovat pentru focarele de coronavirus care au apărut în centrele pentru îngrijirea vârstnicilor, îmbolnăviri care în unele cazuri s-au soldat cu decese.  

”Din cauza faptului că domnul Tămaș Claudiu Daniel nu a solicitat expres anchete epidemiologice riguroase în centrele specializate, unde sunt beneficiari vulnerabili, situația a degenerat și a condus la decese în rândul beneficiarilor. Este foarte important cum se realizează anchetele epidemiologice și cât de corecți sunt angajații în a declara persoanele cu care au intrat în contact. Aceasta era responsabilitatea principală a domnului director și a șefilor de centre, pentru beneficiari, nu să se implice în campania electorală. Decesul persoanelor în vârstă din centrele DGASPC Cluj s-a întâmplat inclusiv din cauza superficialității cu care și-a exercitat atribuțiile domnul Tămaș, pentru că nu a impus respectarea cu strictețe a protocoalelor de prevenire a răspândirii virusului și nu a efectuat verificări constante în centrele specializate”, transmite Consiliul Județean Cluj.  

Consiliul Județean transmite faptul că vor fi demarate controale în centrele de vârstnici, iar dacă este cazul vor fi depuse și plângeri penale. 

Referitor la anchetele epidemiologice efectuate și responsabilitatea angajaților din centrele de îngrijire a vârstnicilor, vor demara controale pe linie instituțională iar unde este cazul se vor depune și plângeri penale. 

La momentul în care o angajată a centrului pentru vârstnici din Câmpia Turzii a fost confirmată pozitiv cu COVID-19, Dan Tămaș acuza Consiliul Județean că nu a alocat fonduri pentru testarea angajaților de la DGASPC. Iar Direcția din Cluj era singura din țară în care angajații nu erau testați la fiecare 14 zile, la intrarea și ieșirea din centre.  

”Noi de mai bine de o lună am solicitat bani Consiliului Județean pentru testarea obligatorie, conform recomandărilor făcute de Guvernul României și de Ministerul Muncii: cel puțin două testări pentru personal și pentru beneficiari, cel puțin două testări pe lună. Nu ne-au alocat niciun ban. Acum pe relațiile bune pe care la avem cu DSP, ne-au dat ei. După o lună și două săptămâni ne-au dat pentru prima testare, în condițiile în care eram obligați să facem două testări pe lună pentru angajați și pentru beneficiari. Cei de la CJ Cluj nu au răspuns, nu au alocat bani pentru aceste teste. Suntem singura direcție din țară care nu a respectat aceste recomandări. În continuare vom testa toți angajații din celelalte centre”, declara Tămaș la acea vreme.

Tămaș Claudiu Daniel a fost destituit de instanța de judecată și se află  în perioadă de preaviz iar pentru a prelungi durata acestuia, începând din ziua următoare destituirii definitive de către instanța de judecată, a intrat în incapacitate temporară de muncă/concediu medical. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *