Din oras

Dan Isai este “Antreprenorul anului” pentru Ernst & Young

Dan Isai face parte din noua generatie de antreprenori romani, una proaspata, ca si salatele si mancarea pe care conceptul sau, Salad Box, le serveste romanilor zi de zi. Baiatul asta si echipa lui ar trebui carabaniti prin toate universitatile, pe la toate facultatile de business, nu ca sa dea lectii, ci ca sa afle tinerii romani ca de acum exista modele corecte de antreprenoriat, ca poti reusi, plecand de la zero, sa ajungi sa ai o afacere de succes. Recent, Dan Isai a primit, printre multe alte titluri, premiul de antreprenorului anului de la Ernest & Young. Mereu rezervat in ceea ce priveste aparitiile sale media, a fost de acord sa dea un mic interviu pentru Ziar de Cluj. 

Ce inseamna acest premiu pentru tine si de ce ai ales sa participi la aceasta competitie?

Premiile de anul acesta reprezinta o validare a muncii depuse in ultimii ani. Este o onoare ca la o varsta “frageda” sa am experienta de a fi coleg in competitii cu “gigantii” din economia Romaniei si, mai mult de atat, sa fiu premiat de companii consacrate precum Ernst & Young , PWC, Ziarul Financiar etc. Competitia organizata de cei de la Ernst & Young este una cu cu adevarat speciala, organizata in 60 de tari si are o vechime de aproape 30 de ani. 

Am ales sa particip din dorinta de a crea un model pentru cei tineri, pentru noul val de antreprenori. Se poate crea un concept in provincie cu care sa ajungi in capitala iar apoi pe pietele internationale, desi, in ultimii 20 de ani, trendul conceptelor valoroase a fost Europa de vest – Europa centrala – Bucuresti – provincie. Se poate sa faci un business corect si totodata profitabil, se poate sa te multumesti cu putin iar castigul sa fie din volum mare. A trecut timpul in care se dadea “tunul” intr-o singura tranzactie si cred ca e mai sanatos asa; se poate sa incepi de jos, alaturi de patru angajati, iar in trei ani sa ai peste 500 de suflete care pun umarul alaturi de tine la dezvoltarea companiei.

Cum vezi noua generatie de antreprenori?

A fi un antreprenor necesita multa munca si sacrificii. Intr-adevar, inseamna si „program flexibil” dar doar dupa cel putin 12 ore de munca pe zi. Din punctul meu de vedere, noua generatie este una capabila, doar ca pentru a reusi sa cladesti ceva pe termen lung e nevoie, pe langa competenta, si de harnicie si integritate. Nu se poate sa construiesti ceva sustenabil si scalabil daca iti lipseste una din cele trei. 

Sfatul meu pentru cei tineri este sa incerce urmatorul model: Pana la 20 de ani sa stea in scoala si sa invete, sa fie studenti buni si sa acumuleze informatii. Pana la 25-30 de ani sa urmeze pe cineva, sa mearga intr-o companie mai mica. O companie mai mare este buna pentru a invata proceduri, standardizari, pentru a face cariera fiind parte dintr-o masinarie mare. Cand mergi intr-o companie mica, in schimb, inveti pasiunea, inveti visele, viziunea. 

Pana la 25-30 de ani, nu conteaza compania in care mergi, ci omul, “seful”, pe care il urmezi. Un antreprenor bun te invata cum sa folosesti teoria invatata pana la 20 de ani in realitatea economica din Romania. Este foarte greu sa intri direct in antreprenoriat dupa facultate, ai nevoie de putina experienta si ucenicie. 

Dupa 25-30 de ani, incearca viata de antreprenor, o sa ai esecuri, o sa cazi, dar fiind tanar, ai timp, ai energie sa incepi din nou. Dupa 40 de ani, faceti ce stiti sa faceti, nu mai incercati in stanga-dreapta, concetrati-va pe ceea ce sunteti buni. S-ar putea sa reusiti si in stanga-dreapta, dar sansele sa nu o faceti sunt foarte mari. Dupa 50 de ani, avem obligatia sa muncim pentru cei tineri, ei pot sa lucreze mai bine. Trebuie investit in ei, trebuie delegat catre ei. Una dintre problemele care exista acum in Romania este “mostenirea”. Antreprenorii care au inceput dupa anii ’90 au ajuns sa aiba acum 50-60 de ani si e timpul sa faca o succesiune a businesului, dar, din pacate, nu toti au catre cine. E important sa pregatesti din timp oameni capabili si de incredere care sa nu distruga munca ta de o viata. Dupa 60 de ani… Hawai.

Curaj, se poate, este loc de mai bine si de mai mult. Piata din Romania este una cu potential mare, concurenta este relativ mica, investitiile sunt mici comparativ cu alte tari, incercati doar sa ganditi mare, pe termen lung, nu pierdeti timpul cu “ciubucuri”.

Daca ai fi ministrul finantelor, care ar fi prima masura luata?

Find un volum mare de sarcini si informatii, cred ca cel mai important este sa ai o echipa competenta si integra. Daca reusesti sa formezi o echipa buna, masurile luate o sa fie in consecinta. Din pacate, in ultimul timp, alegearea echipei sau a ministrilor a fost facuta mai mult pe fuga. Arde sa alegem repede in doar o saptamana, ca apoi sa lucram prost si greu timp de patru ani.

Care e in opine ta cel mai solid principiu al unui om de afaceri?

Integritatea, daca ar fi sa aleg unul. Daca pot alege trei, acelea ar fi harnicia, competenta si integritatea.

Ati facut un important rebranding la Salad Box. De ce ati simtit ca trebuie sa o faceti?

Cresterea noastra a fost una extraordinara din punct de vedere cantitativ, insa mai important pentru noi este sa crestem calitativ. A fost necesara cresterea cantitativa pentru a securiza pozitiile pe piata, dar acum suntem datori sa crestem calitatea serviciilor – chiar daca, conform Forbes, suntem pe primul loc pe piata, urmati de KFC si altii. Cred si sunt sigur ca putem creste enorm de mult; experienta clientului este cel mai important lucru, mai important decat pretul sau produsul, cateodata. Noul design, noul logo, noul motto sunt doar o mica parte din schimbarile in bine pe care dorim sa le facem in perioada urmatoare, ce am lucrat in ultimele sase luni inca nu este implementat in locatii. Dorim sa fim si cei mai buni, nu doar cei mai mari.

Cate unitati aveti acum in tara? 

Anul acesta o sa il incheiem cu 40 de locatii in Romania. Din punctul meu de vedere, capacitatea corecta a tarii este de 60 de locatii, urmand sa continuam cu extinderea internationala, care a inceput deja cu Ungaria si Germania.

 

sursa foto: www.eyromania.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *