Din oras

Dacă stația de osmoză inversă ți se pare că stă înseamnă că merge. Cât levigat mai este la Pata Rât la un an de la montarea sistemului de epurare? – VIDEO

Uite stația de osmoză, nu e stația de osmoză! Unii spun că stația funcționează, alții pun la îndoială această informație. Cert este că la un an de la punerea în funcțiune a stației de osmoză inversă (montată cu scopul epurării levigatului care curge din muntele de gunoi de la Pata Rât), albia pârâului Zăpodie este plină cu apă poluată. Ar trebui oare să arunce o privire inspectorii Gărzii de Mediu? Poate se înșeală sursele Ziar de Cluj, poate se înșeală oficialii administrației publice locale…

În ianuarie 2018, stația de osmoză inversă a fost montată la Pata Rât pentru epurarea levigatului care curge din rampa neconformă de gunoi. Până la jumătatea lunii mai, nu s-a lucrat nimic din cauză că firma Process Engineering, care s-a ocupat de procesul de montare a stației de osmoză, a fost blocată timp de patru luni după ce asocierea SC Nordconforest SA – SC Finara Consult SRL – SC Interdevelopment SRL nu a mai vrut să primească pe rampa de gunoi de la Pata Rât materialul rezultat în urma procesului de epurare a levigatului. 

Acum, la un an de la montarea sistemului de curățare a apei poluate, apar din nou suspiciuni referitoare la funcționarea stației de osmoză. În timp ce unii spun că stația nu este funcțională de mai bine de o lună, oficialii Consiliului Județean contrazic informațiile. Miercuri dimineața, situația la fața locului se prezenta în felul următor: cele două bazine erau pline ochi cu apă, iar levigatul curgea zglobiu, cu valuri, prin albia Pârâului Zăpodie. Reprezentanții Consiliului Județean și ai firmei care se ocupă de epurarea levigatului spun că stația este funcțională doar atunci când curge levigat. Ce să înțelegem din situația de la fața locului? Că este atât de mult levigat încât stația de osmoză nu mai face față, că stația nu este funcțională? Ceea ce este sigur este că la un an de la montarea acestui sistem de curățare a apei otrăvite, levigatul curge la fel prin albia Pârâului Zăpodie. 

Potrivit surselor noastre și din ceea ce se vede la fața locului, levigatul curge constant din muntele de deșeuri, mai ales în această perioadă când se topește zăpada. Ploaia și ninsoarea se infiltrează în mormanele de gunoi și rezultă levigatul concentrat care curge pe versanți până în vale. Mai adăugăm și cele 5 izvoare subterane, care produc non stop apă otrăvită. Așadar, încă o dată ne întrebăm de ce curge levigat prin albia pârâului Zăpodie din moment ce stația este funcțională așa cum spun reprezentanții Consiliului Județean Cluj? 

Ar fi nevoie oare de o vizită a Gărzii de Mediu la fața locului?  

La Pata Rât acum se lucrează la drumul de acces și la zidul care să împiedice alunecările de teren. Tot materialul excavat cu utilajele este încărcat în camioane și transportat în vârful muntelui de gunoi. În scurt timp, sunt șanse foarte mari să apară alunecări de teren din cauza presiunii exercitate de cantitățile mari de pământ care sunt depozitate în partea de sus a rampei. La poalele muntelui de gunoi prin care se croiește acum drumul de acces, sunt adevărate pârâuri și lacuri mici cu levigat. Dar putem sta liniștiți, stația de osmoză inversă lucrează pentru liniștea noastră.

Anul trecut, în vară, reprezentanții forului județean declarau că la jumătatea acestui an, ar trebui rezolvate toate problemele care țin de rampa neconformă de la Pata Rât: levigat, alunecări de teren și închiderea gropii de gunoi. Valoarea lucrărilor pentru drumul de acces și oprirea alunecărilor este de aproximativ 5 milioane euro, cu TVA. 

Tot în vara anului trecut, Mariana Rațiu, managerul de proiect al Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (depozitul ecologic de deșeuri, aflat în construcție de aproximativ 7 ani) considera ca și rezolvată poluarea cu levigat.

“Vor lucra în paralel și pe stabilizare și pe închidere. Eu estimez că undeva la jumătatea anului viitor vor fi încheiate lucrările. Plătim pe lună 500.000 lei pentru depoluare. Dacă se va constata culpa cuiva, nu înseamnă că nu va plăti cel vinovat”, spunea, atunci, Mariana Rațiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version