
Pus în faţa unui microfon prietenos, primarul „DALĂ” Emil „OSĂ” Boc s-a declarat sătul să vorbeăscă despre „betonarea” noilor parcuri din Cluj-Napoca. El nu dă socoteală clujenilor, ci răspunde numai în faţa Marii Betonări Naţionale. Cică să „întrebăm specialiştii”. De parcă ăia nu cu el se consultă? Că la El e Ştampila, Voinţa Politică şi Calea de urmat.
”Eu v-am explicat de o sută de mii de ori. Aceste proiecte sunt făcute în urma unor concursuri de soluţii internaţionale şi sunt de cea mai înaltă calitate posibilă astăzi. Specialiştii au decis, un juriu internaţional. Au câştigat firme spaniole, româneşti. Au decis ca acest proiect să fie aşa cum trebuie în România pentru o bună calitate a vieţii. Vă invit, aduceţi un câştigător, faceţi acest efort minimal. De ce nu îi invitaţi. De ce nu vorbiţi cu Comisia de urbanism, sunt 16 membri. Vorbiţi cu oameni de specialitate. Eu vă pot spune că aducem piaţete, plantăm copaci, dar vorbiţi cu specialiştii pentru mai multe detalii”.
De o sută de mii de ori…
Ia să vedem: Comisia de Urbanism de Cumetrie din Primăria Cluj-Napoca şi arhitectul şef al oraşului care nu a fost capabil să ia o notă de trecere la concurs din prima şi cu arhitecţi care îşi aprobă singuri în „comisie” propriile proiecte, aşa ca arhitectul Vlad Negru, de la firma Trans Forma care are triplu rol: proiectează, propune şi își aprobă singur proiectele imobiliare din Cluj-Napoca. Legal, dar imoral.
Firma K&K Studio de Proiectare din Zalău, cea care a propus soluţia de reamenajare a Parcului Ştefan cel Mare din spatele Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, nu este o necunoscută în Cluj-Napoca. De ptrin 2016 obţine tot felul de contracte de proiectare în Cluj-Napoca. Şi le obţine că, de regulă, e singura ofertantă, iar preţul, ah, preţul, e cel mai mic, deseori chiar la jumătate din ce oferă municipalitatea. Ca şi în cazul mansardării unei clădiria primăriei, care a oferit 95.000 de lei, dar K&K Studio de Proiectare SRL a câștigat contractul cu suma de 46.400 de lei. La jumătate preţul, se poate şi jumătate calitate, nu?
În ceea ce priveşte Someşul şi malurile sale extrem de verzi, în 2 octombrie 2017, la sala de expoziții de pe str. Iuliu Maniu, nr. 4, Cluj-Napoca, a avut loc festivitatea de anunțare a câștigătorilor concursului „Rethinking SOMEȘ”, care a avut ca obiectiv elaborarea unui plan integrat de dezvoltare pentru malurile râului Someș pe parcursul Municipiului Cluj-Napoca. Cam aşa arătau pozele:
Aşa a fost „regândit” Someşul.
Şi acum comparaţi cu „realitatea” din teren (unde este verdele ierbii de acasă? s-a fost cosit cu dala):
Rămâne cum am stabilit: Întrebaţi-l, tocmai că-l enervează. Altfel rămâneţi voi nervoşi.