Acum 10-15 ani, producatorii de Ketchup au hotarat sa sporeasca vanzarile. Pe atunci nu era criza sau recesiune. Au analizat piata si au descoperit ca femeile se plangeau ca pierd o gramada de timp in bucatarie gatind mancaruri sofisticate iar sotii lor vin acasa si toarna Ketchup peste toate. Revolta femeilor era contraproductiva, asa ca producatorii au avut o idee de reclama pe care au considerat-o stralucita. Ideea era sa le reaminteasca sotiilor ca sotii lor adora Ketchup-ul pe mancare si ca nu trebuie sa le rapeasca aceasta placere.
Reclama, spun expertii, a fost o capodopera: Arata o chelnerita draguta care tinea la piept o tava mare. Pe tava erau doua farfurii cu fripturi imense, suculente si o sticla mare cu Ketchup-ul companiei. Pieptul mare al chelneritei statea sugestiv pe tava, in timp ce ea se indrepta catre cei doi domni care asteptau sa fie serviti. Titlul reclamei era: “DACA NU-I DAI ACASA, O VA LUA DIN ORAS!”
Dupa doua saptamani, reclama a fost retrasa. De ce? Daca barbatii nu fac felatie acasa, se duc in oras. Si asta mentine active… mii de prostituate!
Cand a inceput prostitutia?
Intr-o forma sau alta exista de mult. Unii spun ca din Preistorie, din perioada cavernelor, cand masculul-vanator era prea mult plecat “in deplasare” in alte tinuturi dupa hrana. “Tarfele” sunt mentionate in Biblie de 44 de ori si “Atatatoarele” apar de 53 de ori, iar “bordelurile” sunt mentionate de 8 ori. Maria Magdalena, colaboratoarea sau iubita lui Iisus, mai niciodata! Evident, “dragostea pe bani” si-a avut locul ei bine determinat din 2000 i.Hr. De la origini pana relativ de curand, prostitutia, feminina sau masculina, a fost mai mult sau mai putin respectabila, recunoscuta sau practicata. Depinde de epoca si de morala predominanta din cadrul ei.
In antichitate
Evreii antici au fost primii care au condamnat prostituatele. Majoritatea plangerilor erau impotriva femeilor evreice care preluasera acest comert. Si atunci exista concurenta! Noul Testament a inceput o campanie religioasa puternica impotriva prostitutiei, campanie care avea toate atributele unei Cruciade si care chiar si astazi mai continua in unele tari, fara fervoarea initiala.
Lucrurile nu au fost mereu asa. La chinezii, grecii, romanii si sirienii antici, prostitutia era considerata o chemare nobila si avea un rol in multe ceremonii religioase. Aproape orice templu isi avea propriile prostituate oficiale; actul sexual cu ele (sau ei), pentru o mica plata, simbolica, era considerat o forma de venerare. Mai ales la femei, multe dintre ele erau voluntare, in sensul ca lucrau doar un an, donand templului toate fondurile provenite din “munca” lor. Aceasta forma de prostitutie era considerata echivalentul misionariatului modern si aducea mari recompense religioase. Cand se termina “stagiul”, prostituatele temporare se intorceau acasa la sotii si familiile lor cu “prestigiul” mult sporit.
Toate marile armate ale lumii antice aveau departamente de prostituate si chiar de homosexuali (la cea a lui Alexandru cel Mare, de exemplu) care se ocupau in mod special de satisfacerea dorintelor soldatilor in lungile campanii militare.
Prostitutie si religie
Dar prostitutie si religie? Nu exista o contradictie in termeni? Nu neaparat. Amintiti-va ca multe dintre religiile timpurii erau strans legate de misterele fertilitatii animalelelor si recoltelor prin insamantare si celelalte ritualuri. Actul sexual juca un rol magic in ele, iar sexul in context religios nu era acelasi cu cunoasterea unei prostituate intr-un bar de azi si oferirea a 100 de dolari pentru sex oral.
Chiar in Evul mediu, prostitutia era acceptata ca mod de viata, iar prostituatele mai elegante sau mai bogate se “miscau” liber in inalta societate. Sub denumirile eufemistice de “curtezane” sau “gheise”, se cuplau femei prostituate chiar cu reprezentanti de sange regal. In clasele de jos, viata prostituatei era mai grea putin, dar nu neaparat lipsita de respectabilitate.
Si azi?
Si in timpurile moderne prostitutia a ramas un mod de a-ti castiga existenta acceptat social, daca nu chiar util, in multe parti ale lumii pana in zilele noastre. Interzicerea “doamnelor noptii” a fost instituita ulterior in Franta, Italia, Belgia si Japonia. In Romania prostitutia continua, desi se practica in mod real, contina sa fie ilegala. Totusi, in multe tari din lume, “prostitutia” inca nu este un cuvant urat. Cea mai mare parte a Asiei recunoaste prostitutia legala. Si America Latina, cu unele exceptii, permite prostitutia oficiala, inclusiv Mexicul. Multe tari care nu dau liber prostitutiei, o accepta ilegal in fapt din diferite motive.
Ce produce “cererea”?
Sa lasam pe una dintre “fetele noptii” dintr-un oras nord-american sa ne spuna teoria ei. Bonnie are 27 de ani si lucreaza pe bani de la 19 ani:
“Singurul lucru care ne tine in afacere este sotia americana, Dumnezeu s-o binecuvanteze. Nenorocitele alea imbuibate, super-imbracate si increzute ma ajuta sa-mi cumpar un Mercedes nou in fiecare an. Daca toate sotiile s-ar trezi deodata si le-ar da sotilor ce-si doresc, ar trebui sa servesc din nou la mese intr-o bodega. Dar nu-mi fac prea multe griji – afacerea merge din ce in ce mai bine in fiecare luna. Atata timp cat femeia obisnuita crede ca are ‘un vagin de aur’, o voi duce bine.”
Ca orice alta prostituata, Bonnie are nevoie sa-si justifice modul de viata, dar evident are dreptate. Majoritatea clientilor ei, ca ai oricarei prostituate, sunt casatoriti. Teoretic, au acces la satisfactie sexuala totala cu nevestele lor. Daca ar fi asa, n-aveau nevoie de Bonnie…