Din oras

Cutia milei primeste 2% din impozitul pe venit: "Daca alte institutii fac la fel, am zis sa profitam si noi"

Clujul este impanzit de biserici, ele rasarind prin te miri ce locuri inguste, la intersectii de strazi, in imediata apopiere a caselor sau in proaspetele ansambluri de blocuri. Dar preotii inca nu considera ca aceste case ale domnului sunt suficiente si cauta prin toate metodele sa faca rost de fonduri pentru altele noi. Spre exemplu, locuitorii cartierului Grigorescu s-au trezit cu plicuri in posta, in interiorul carora au gasit scrisori cu rugaminti acerbe si  formularul de redirectionare a 2% din impozitul pe venit. Pe ideea: daca te hotarasti sa directionezi 2% din impozitul pe venit catre biserica, completeaza formularul si biserica te va avea in rugaciunile ei.

“Iubiti crestini, sunteti la curent cu dificultatile financiare ale fiecaruia dintre noi, ale intregii tari, de fapt. Institutiile Statului Roman nu au fonduri pentru a ne sustine, decat in foarte mica masura sau chiar deloc. Ne-au lasat insa o varianta legala prin care putem atrage niste fonduri, si anume cei 2% din impozitele pe care dumneavoastra oricum le platiti, fara sa va prejudicieze bugetul personal cu nimic. Se cere doar un minim efort, acela de a va scrie datele pe formularele pe care vi le distribuim noi”, scriu reprezentantii Domnului in cererea depusa in postele locuitorilor.

Biserica din Grigorescu are chiar si un site de pe care pot fi descarcate formularele, in eventualitatea in care in familia la care a ajuns plicul cu rugamintile sunt mai multi angajati, deci mai multe surse de finantare, sau in cea in care clujenii pot convinge alti oameni, de oriunde ar fi ei, sa doneze catre “Sfantul Duh”.

Aici surpriza. Parohia e atat de saraca incat nu are nicio alta categorie pe site. Cu litere mari, rosii, sta insa scris, in numele Domnului: “Click -> aici <- pentru a descarca formularul de redirectionare a 2% din impozitul platit statului catre fondurile pentru constructia bisericii”

“Nu este nevoie sa mergeti personal la Administratia Financiara; ne ocupam noi de aceasta. Va rugam doar sa aduceti formularele completate la biserica, pe strada Fantanele, numarul 30. Daca in familia dumneavoastra sunt mai multi salariati, va rugam sa multiplicati formularul, sa mai luati altele de la biserica sau sa-l downloadati si tipariti de pe adresa www.parohiasfduh.ro. Aceasta contributie o poate face orice salariat de oriunde din tara; ideea e sa le dati formularul cu contul parohiei noastre”, mai scrie in rugamintea de la biserica.

De ce parohia ales sa recurga la asemenea metode de strangere de, explica insusi preotul bisericii: daca alte institutii fac la fel, „am zis sa profitam si noi„.

„Prezenta la biserica e destul de rara, ca sa nu zic ca nu prea vin. Multa lume, din neglijenta sau din comoditate, nu vine la biserica si asa e mai usor sa ajungem la ei, sa le transmitem mesajul. Cine vrea, bine, cine nu, nu”, explica preotul.

De altfel, trimisul Domnului nu e strain de afacerile prin care poate scoate bani pentru parohie. In ultimii ani, in curtea bisericii din Grigorescu, pe timp de vara, si-au facut casa lebenitari veniti din sud, care comercializau pepenii chiar in fata casei sfinte. 

„A fost totul legal, vanzatorii au avut certificate de la Primarie. Eu unul nu am fost de acord cu tigania asta, dar oamenii au insistat. Oricum, anul asta o sa fie ultimul. Nici nu mai stiu cat au platit chirie, sincer. Contabilul va poate spune”, a mai declarat omul bisericii pentru Ziar de Cluj.  

Cat de saraca e, de fapt, parohia Sfantul Duh

In 2010, Primaria Cluj Napoca a acordat, de la bugetul local, 1.520.000 de lei cultelor religioase din municipiu, “in vederea continuarii lucrarilor de constructie si renovare, precum si pentru organizarea unor manifestari cultural religioase in perioada decembrie-ianuarie”. Din suma totala, ortodocsii au primit 1.038.000 lei. In 2011, administratia locala acorda exact aceeasi suma cultelor religioase, iar bisericile ortodoxe primesc tot atatia bani cat au primit in anul anterior. Anul trecut, consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat alocarea sumei de 900.000 de lei cultelor religioase.

De la Consiliul Judetean Cluj, Biserica Sfantul Duh a primit, in 2006, 2.000 de lei. In 2011, ca sprijin financiar pentru “picture in tehnica fresco si padimentarea cu piatra”, aceeasi biserica a primit 5.000 de lei. In 2012, aceeasi casa de rugaciune a mai ciupit 2.800 de lei de la Consiliul Judetean, pentru “lucrari de reparatii si intretinere”. La aceste sume se adauga si contributiile pe care oamenii care ajung la biserica din Grigorescu le fac benevol, saptamanal. 

Anul acesta, senatorul PDL Alin Tise a incercat sa obtina fonduri pentru biserica din Grigorescu chiar de la bugetul de stat.

“Se propune alocarea sumei de 3.000 de lei pentru sprijin financiar pentru Parohia Ortodoxa “Pogorarea Sfantului Duh””, scrie in propunerea lui Tise.

Amendamentul a fost primit, dar nu supus dezbaterii pentru legea Bugetului de stat pentru anul 2014.

sursa foto: evasile.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *