Din oras

Curtea de Conturi urecheaza municipalitatea ca nu percepe taximetristilor “taxa de ocupare a domeniului public”. Asociatia Taximetristilor este de acord cu aceasta taxa, daca municipalitatea garanteaza standuri suficiente

Intr-o analiza valabila pentru anul 2016, auditorii Curtii de Conturi Cluj au monitorizat modul in care sunt administrate parcarile din Cluj-Napoca. Din punctul de vedere al auditorilor Curtii de Conturi sunt de parere ca taximetristii ar trebui sa plateasca pentru a sta in standuri.

“La nivelul municipiului Cluj-Napoca, nu se percepe un tarif/taxa de ocupare a domeniului  public, in vederea desfasurarii activitatii de taximetrie, locurile de asteptare fiind  alocate gratuit;” – se arată în Raportul Curtii de Conturi pe anul 2016.

Stiind ca municipalitatea este extrem de amabila cu taximetristii si ca o asemenea recomadare i-ar veni manusa pentru noi amabilitati in reșatia cu acestia, Ziar de Cluj a cerut un punct de vedere Asociatiei Taximetristilor Cluj. Vicepresedinte Asociatiei, Ioan Pugna, este de parere ca auditorii Curtii de Conturi nu tin cont de alte prevederi ale legii care rezolva cu prisosinta darile datorate de catre taximetristi catre administratia locala, dar ca “majoritatea operatorilor ar fi de acord  cu introducerea unei  taxe de ocupare a domeniului public daca prin aceasta noua taxa ni se asigura locuri de asteptare conform numarului de taxiuri, in locuri solicitate atat de noi cat si de clientii acestui serviciu”.

“Conform Regulamentului Cadru in vigoare, CAPITOLUL VI Dispozitii finale si tranzitorii. Art. 47, sumele provenite din activitatea de autorizare, precum si cota din amenzile aplicate pentru incalcarea legislatiei in vigoare, constituie venituri la bugetul local al Municipiului Cluj-Napoca.

Avand in vedere faptul ca in Municipiul Cluj-Napoca isi desfasoara activitatea un numar de 2.772 operatori licentiati pentru activitatea de taximetrie sumele incasate pentru bugetul local nu sunt deloc neglijabile. La un cost anual pentru vizarea  Autorizatiei de Transport si Autorizatiei Taxi de 100 lei rezulta suma de 277.200 lei doar din activitatea de vizare anuala. Nu cunoastem cuantumul amenzilor aplicate operatorilor taxi dar, conform articolelor din presa, urmare a actiunilor dedicate efectuate de Politia Locala estimam ca sumele sunt cel putin duble fata de sumele aratate anterior.

Conform Legii 38/2003 UAT – ul pe raza careia se desfasoara activitatea de transport cu taximetre, activitate de trasport ce intra in sfera transportului public de persoane, are obligatia de a organiza statii de asteptare clienti. Ori, lipsa acuta a locurilor de parcare in municipiu face acest lucru un deziderat greu de indeplinit. Reconfigurarea stradala, modernizarile facute in ultimii ani, si aglomeratia urbana au redus drastic numarul locurilor de asteptare, iar cele alocate sunt ocupate de alte categorii de vehicule in majoritatea locatiilor pe parcusul zilei.

Nu intelegem scopul mentionarii acestui aspect in raportul Curtii de Conturi dar, ca asociatie care reprezinta interesele taximetristilor, suntem deschisi la dialog constructiv in relatia cu Administratia.

Am venit cu nenumarate propuneri catre primarie  si credem  ca majoritatea operatorilor ar fi de acord  cu introducerea unei  taxe de ocupare a domeniului public daca prin aceasta noua taxa ni se asigura locuri de asteptare conform numarului de taxiuri, in locuri solicitate atat de noi cat si de clientii acestui serviciu.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version